Afbeelding

Leve de vakantie, weg met de huisdieren

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Danny Stolk en twee roggen, de enige twee vissen in het Delftse Vissenasiel die hier níet zijn gekomen omdat ze ongewenst of overbodig waren.

DELFT – Huisdieren zijn niet zelden de dupe van de menselijke drang om in de zomer op vakantie te gaan. Dat merken ook organisaties die ongewenste dieren opvangen.

Danny Stolk vangt met zijn Vissenasiel in de Van der Madestraat het hele jaar door vissen op. Momenteel merkt hij dat vooral goudvissen massaal naar het Vissenasiel worden gebracht. “Vorige week alleen al waren dat er zo’n vierhonderd”, vertelt Danny. “Iemand ging z’n zestien kuub grote vijver dichtgooien, vandaar.” De zomer is namelijk ook de tijd om in je tuin te klussen en de vijver dicht te gooien. “Alleen deze zomer hebben we al zo’n 2500 goudvissen opgevangen. Daarmee is het wel de meest ongewenste zomervis.” Je kunt je vissen daarnaast in het Vissenasiel laten logeren als je met vakantie gaat. “Elke week is er wel iemand die hiervoor komt. Vaak omdat ze slechte ervaringen hebben met vrienden of bekenden die hun vissen verzorgen als ze weg zijn.”

In Dierenasiel ’t Julialaantje in Rijswijk, waar ook honden en katten uit Delft en de regio worden opgevangen, kunnen ze er hun horloge op gelijk zetten. “Sterker nog: We stemmen er de inkoop van het voer op af”, zegt Robert Heijdemann van ‘t Julialaantje. “Elke zomer is er weer een piek van mensen die hun dieren hier over het hek zetten. Dat gebeurt meerdere keren keer per week.” Het hek verhogen is volgens hem geen optie. “Dan worden ze elders gedumpt.” Daarnaast komen de dierenambulance en dierenpolitie nu vaker dan anders gevonden huisdieren brengen. Jaarlijks komen er zo’n 500 ongewenste katten en 125 ongewenste honden bij ’t Julialaantje binnen.

Het Rijswijkse asiel heeft naast de opvang voor deze groep nog een pension waar je je huisdier tegen betaling onder kunt brengen en na je vakantie weer af kunt halen. Dit zit momenteel vol. Na de zomer neemt het aantal gedumpte huisdieren traditiegetrouw weer af. “Maar dan zitten wij hier nog met het probleem dat we al die dieren die in de zomer binnenkwamen weer moeten plaatsen”, zegt Heijdemann.

Hele jaar door
Ria van de Dieren Centrale Nederland vindt dat er in de zomer niet meer gevonden of vermiste huisdieren worden gemeld bij haar organisatie. “Dat gaat het hele jaar door”, weet Ria. “Wel merken we nu dat het regelmatig fout gaat als mensen hun katten ergens laten logeren, of iemand erop laten passen. Dan is de kat opeens weg en verzorgers weten niet wat ze moeten doen. Ze hebben geen goed signalement, weten niet hoe oud het dier is en  of ‘ie is gechipt. Dat maakt het zoeken lastiger. Zorg daarom altijd dat degene die voor je kat zorgt over de juiste informatie beschikt. Verder worden katten nu, omdat ze langer buiten lopen, vaker aangereden. Een andere tendens die we merken, maar dat speelt al twee jaar, is dat er heel erg veel konijnen worden gevonden. Ik heb geen idee hoe dat kan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12