Schakers laten hun hersenen ‘kraken’ bij de Delftsche SchaakClub. (Foto: Herman Zonderland)
Schakers laten hun hersenen ‘kraken’ bij de Delftsche SchaakClub. (Foto: Herman Zonderland)

Delftsche SchaakClub: op ieder vlak een bijzondere vereniging

sport

DELFT – Van Max Euwe tot J.H. Donner, van Jan Timman tot Loek van Wely en van Jan Smeets tot Robin van Kampen. Stuk voor stuk klinkende namen van Hollandse bodem, die zich in de afgelopen 120 jaar hebben onderscheiden als grootmeesters binnen de schaakwereld. Simultaan met deze en vele andere grootmeesters door twaalf decennia heen loopt de geschiedenis van de Delftsche SchaakClub (DSC), op ieder vlak een bijzondere vereniging.

Door: Dennis van den Berg

Opgericht in 1895 telt deze vereniging momenteel meer dan honderdvijftig leden, onder wie zo'n veertig jeugdleden. En dat is voor schaakbegrippen best wel bijzonder, want elders in het land kampen soortgelijke clubs juist met teruglopende ledenaantallen. "We zijn trots op de omvang van onze vereniging", verklaart Ted Barendse, als voorzitter en schaaktrainer verbonden aan DSC – en een oprecht liefhebber en beoefenaar van deze denksport. "We hebben twaalf teams die aan externe competities en toernooien deelnemen. Op onze clubavond op de maandag hebben we regelmatig een vol huis in ons onderkomen, het DuWo Denksportcentrum 'Sebastiaansbrug' aan de Zusterlaan."
De jeugdleden ontvangen tijdens de clubavonden schaaktraining volgens de door de KNSB aanbevolen stappenmethode. Daarna spelen ze competitie tegen elkaar. Vanaf acht jaar mag je lid worden, maar de uitzondering bevestigt de regel: het jongste lid van DSC is zes jaar. In de schaakwereld wordt de term 'de jeugd heeft de toekomst' sowieso erg letterlijk genomen: menig grootmeester debuteert op piepjonge leeftijd. "Neem nou Anish Giri, die in 2008 met zijn familie in Rijswijk is komen wonen", geeft Barendse als voorbeeld. "Een jaar later werd de geboren Rus met vijftien jaar de jongste Nederlands kampioen uit de geschiedenis. Al voordat ze hier woonden, kreeg ik een telefoontje uit het buitenland van Anish' vader met de vraag of zijn zoon bij ons mocht komen spelen." Giri is lid gebleven van de club, al is hij er door zijn drukke schema nog maar zelden te vinden.
Een ander lid dat niet vaak meer komt is Boudewijn Boogaard, met zijn 87 lentes het oudste lid van DSC. "Maar alleen omdat zijn leeftijd hem parten speelt, want Boudewijn was en is een toegewijd clublid", weet Barendse. Boogaard werd in de jaren 1950 lid en organiseerde tientallen jaren het zogenaamde Koldertoernooi, waarin speels met de schaakregels werd omgegaan. DSC kent nog diverse interne en externe clubtoernooien, zoals het OGD Prinsenstad Weekendtoernooi en het Kroeglopertoernooi. Het jubileumjaar wordt aangegrepen voor een aantal bijzondere activiteiten. Op zaterdag 19 december vindt er een rapidtoernooi plaats voor viertallen, met aansluitend tussen 17.00 uur en 18.30 uur de jubileumreceptie van de vereniging. In maart 2016 wil DSC samen met de Westlandse SchaakCombinatie (WSC) een regionaal snelschaaktoernooi voor viertallen organiseren; ook staat er nog een simultaanschaakwedstrijd met een Nederlandse grootmeester op de planning.
Kijk voor het programma, actuele uitslagen en nog veel meer informatie op www.delftseschaaksite.nl.