Afbeelding

Even bellen met... Rob van Woudenberg

vaste rubrieken

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

In Delft, Den Hoorn en Delfgauw vindt vanaf 2 maart ‘De Jacht’ plaats, een spel waarbij christenen ondervinden hoe het is om vervolgd te worden vanwege hun geloof. Rob van Woudenberg, mede-organisator in Delft, vertelt…

-Waarom een jacht?
“Ik ben al langer geraakt door het geweld dat overal ter wereld plaatsvindt tegen mensen vanwege hun geloof. Dat gaat om miljoenen mensen in ongeveer vijftig landen. Momenteel gebeurt dat bijvoorbeeld met IS. Voor hen maakt het niet uit of je christen of moslim bent; als je niet in hun straatje past word je onthoofd. Ik ben zelf christen en vind dat, wat voor geloof je ook aanhangt, je je geloof moet kunnen belijden. Het spel ‘De Jacht’ is in Zwolle voor het eerst gespeeld en vindt dit jaar dus ook in Delft plaats. Deels om mensen bewust te maken, deels om geld in te zamelen voor Open Doors, een organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen.”

-Wat moeten we ons bij De Jacht voorstellen?
“Je kunt je, als je zestien jaar of ouder bent, inschrijven. Elke deelnemer krijgt een kaartje met daarop het adres en een foto van de door jou te vervolgen persoon. Het doelwit weet dat iemand naar hem op zoek is, maar niet wie dat is of wanneer die persoon zal toeslaan. Dat kan op elk moment en op bijna elke plaats zijn. Als diegene je vindt moet hij of zij zeggen: ‘Jij hoort ook bij die Jezus uit Galilea!’ Dan zeg ik ja, geef ik m’n kaartje en ben ik af. Je kunt op twee manieren winnen: Als je als laatste over bent, of als je aan het einde op 2 april de meeste kaartjes hebt.”

‘HET IS DE VRAAG OF HET WEL LEUK IS’

-Wat is hier leuk aan?
“Het is de vraag of het wel leuk is. Het zal in elk geval spannend zijn. Het is niet voor niks dat je pas vanaf je zestiende mee mag doen. Deelname heeft best een grote impact. Wie kun je tijdens het spel nog vertrouwen? Als iemand aanbelt, doe je dan open of kijk je eerst naar buiten? Het leidt tot spanning en wantrouwen. En dat is nog maar een fractie van wat mensen over de hele wereld, die worden vervolgd vanwege hun geloof, dagelijks meemaken. De vraag of zo’n spel leuk is, is een gewetensvraag.”

-Hoe verloopt de jacht op deelnemers?
“Goed, we hebben nu al zo’n dertig aanmeldingen. Geïnteresseerden uit Delft, Den Hoorn of Delfgauw kunnen zich nog tot en met zondag 22 februari aanmelden via www.de-jacht.nl/delft. Daar vind je ook meer informatie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12