Afbeelding

Niemand wil dat kinderboerderijen en waterspeeltuin moeten sluiten

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 20 |

Het zwarte schaap was zich woensdag nog van geen kwaad bewust, net als veel bezoekers van de kinderboerderij, die allesbehalve blij zijn met de aangekondigde bezuiniging.

DELFT – Als het aan het College van B en W ligt, gaat er vanaf 2015 geen cent meer naar de twee Delftse kinderboerderijen, de waterspeeltuin en De Papaver. Deze bezuiniging valt niet bepaald goed.

Zelfs coalitiepartij GroenLinks verzet zich tegen het plan om de kinderboerderijen Delftse Hout en Tanthof, de waterspeeltuin en het natuur- en milieucentrum De Papaver weg te bezuinigen. Het stadsbestuur zal daarom, om dit plan door te kunnen laten gaan, bij andere partijen steun moeten vinden. Het ziet er niet naar uit dat veel partijen meegaan in dit drastische besluit.
De bezoekers van de kinderboerderij aan de Korftlaan zijn woensdagmiddag nog niet op de hoogte van het nieuws. De in Delft woonachtige Engelse Edina Lees komt hier twee keer per week met haar kroost. Ze noemt het een belachelijke bezuiniging. “Ik vind het leuk om hier te komen. Ik zou het missen als het straks moet sluiten”, reageert ze. Edina zou het, oppert ze, niet erg vinden om een kleine bijdrage te betalen. “Als dat de enige manier is om hier nog te kunnen komen dan doe ik dat graag.”
Even verderop geniet Amanda Dries van een najaarszonnetje en het uitzicht op haar spelende kinderen. “Voor kinderen zijn de natuur en dieren belangrijk. Zo ontwikkelen ze zich, ze leren hier over het leven.” Amanda is vandaag vanuit Wassenaar naar Delft gekomen, speciaal voor de kinderboerderij. Dat doet ze vaker. “We hebben in Wassenaar ook een kinderboerderij, maar ik vind het leuk om verschillenden te bezoeken. Je kunt hier zóveel met je kinderen doen en ik hou ervan om buiten met ze te zijn. Beter dan dat ze thuis achter de computer spelletjes doen.” Ze vindt het een slecht plan. “Een bezoek aan de kinderboerderij is in tegenstelling tot veel andere uitjes gratis. Hier kan iedereen genieten zonder dat het veel kost.”
Marije van Doeland schrikt van het nieuws. “Ik kom hier vaak en het is er altijd druk. Ik ben blij dat het er is en zou het heel erg vinden als dit moet sluiten. Het is dichtbij en bij mij in de buurt zijn verder nauwelijks speeltuinen voor kinderen van 0 tot 4 jaar.” De 33-jarige moeder baalt van het besluit om vanaf 2015 ook geen geld meer uit te trekken voor de waterspeeltuin. “Als het ook maar enigszins warm is, is het daar helemaal vol. Sluiten lijkt me geen optie. Ik vind dit een kortzichtig besluit. De kinderenboerderijen en waterspeeltuin zijn belangrijke plekken omdat Delftenaren elkaar daar ontmoeten. Delft heeft dat juist nodig.” Ze betreurt bovendien dat hiermee het educatieve aspect verloren gaat. “Zelf ben ik docent, dus ik vertel m’n kinderen wat ze hier zien. Er komen ook veel kinderen van het kinderdagverblijf hier.”

Zonde
Lilianne (24) zou het zonde vinden als Delftse kinderboerderijen noodgedwongen moeten sluiten. “Ik denk dat vooral de kleintjes deze plek heel erg zullen missen. De kinderboerderij en waterspeeltuin zijn een leuk onderdeel van het recreatiegebied. Ik geloof best dat er wel onderhoud nodig is, maar er zijn voor de Gemeente wel betere dingen waarop ze kunnen bezuinigen.” Bovendien: “Voor gezinnen die het niet breed hebben en toch wat leuks met hun kinderen willen doen, is de kinderboerderij een uitkomst.” Mevrouw Heesbeen uit Ypenburg staat met haar kleinkinderen in de wei, omringd door schapen en geiten. “Ik vind het een belachelijk plan”, reageert de 64-jarige Haagse. “Ik kom hier vaak met de kleinkinderen. Die komen hier trouwens ook elke week met hun ouders. Voor kinderen is dit toch grandioos? Ze vermaken zich super. Ze kunnen alle dieren gewoon aaien. Ik vind het een belachelijk besluit en ik denk dat er heel veel mensen zijn die dit erg vinden. Jan de arbeider is juist blij dat dit er is. Alles is tegenwoordig al zo duur…”

‘Politiek spel’
Volgens Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft moeten we dit verhaal zien als een ‘politiek spel’. Hij verwacht dat de aangekondigde bezuiniging uiteindelijk niet doorgaat. “Tijdens de Algemene Beschouwingen op 17 oktober komt de coalitie waarschijnlijk met een konijn uit de hoge hoed. Zodat ze later kunnen zeggen: ‘Dat hebben we maar mooi geregeld, dat alles open kan blijven’. Ik zie dat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar.” Meuleman vindt het ‘geen verkeerde gedachte’ om als Gemeente – vanwege bezuinigingen – taken af te stoten. “Maar dan moet je wel een alternatief hebben als je met die plannen naar buiten komt.” Dat alternatief is er niet en zal ook niet nodig zijn, denkt de fractievoorzitter van Stadsbelangen. “Want ik verwacht dat dit plan nooit door een meerderheid van de gemeenteraad wordt goedgekeurd.”
Wethouder Stephan Brandligt zegt zijn best te doen om de vier locaties open te houden. “Ook ik heb de ambities op de kinderboerderijen, de waterspeeltuin en De Papaver te behouden voor de stad.” Dan moet er echter wel een partij komen die de taken van de Gemeente Delft helemaal overneemt. “Dat hoeft niet één partij te zijn, het kan ook een combinatie van partijen zijn. Dat proces gaan we organiseren.” De commotie die is ontstaan heeft volgens de wethouder één groot voordeel: “Allerlei partijen en organisaties hebben dit aangegrepen om mee te denken over een oplossing die voorkomt dat deze voorzieningen moeten sluiten.” Daar is, benadrukt hij, alle tijd voor. “Er lijkt nu een teneur te zijn dat de deuren in 2015 dichtgaan, maar er is genoeg tijd om een goede oplossing te vinden. Daarom hebben we budget gevonden om de periode tot 2015 te overbruggen en over te dragen aan initiatieven uit de samenleving. We zullen dit niet zomaar uit onze handen laten vallen, maar juist heel actief aan de slag gaan om de voorzieningen te behouden.”
Met alle bezuinigingen bespaart de Gemeente Delft zo’n 1,4 miljoen euro per jaar, want zoveel kost het om de kinderboerderijen, de waterspeeltuin en De Papaver draaiende te houden, legt Brandligt uit. De wethouder vond de keuze tot deze bezuiniging echter allesbehalve gemakkelijk. “Van alle bezuinigingen heeft dit me wel de meeste hoofdbrekens bezorgd. Ik moest er het langst over nadenken. Juist omdat ik namens GroenLinks wethouder ben ga ik m’n stinkende best doen deze voorzieningen te behouden. Door alle berichten voel ik me nog meer aangespoord dat te doen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12