Afbeelding

Nachtburgemeester Leo Quack dompelt zich onder in het uitgaansleven van Groningen

Algemeen

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

DELFT – Het mag een klein wonder heten, maar uiteindelijk kwam Nachtburgemeester Leo Quack vorige week zaterdag, zij het wat uurtjes te laat, dan toch aan op het station van Groningen. Daar werd het vierde Internationale Nachtburgemeesters Congres gehouden.
Door Martijn Linthorst
Het begon al op het station van Delft, waar de Nachtburgemeester, met in zijn kielzog uw verslaggever, een stoptrein nam in plaats van een snelle variant. Zodoende kwamen ze ietwat te laat aan op station Leiden, waar het vervolgens een uur wachten was op de volgende Intercity. Vervolgens was het wachten op ‘deelperron zoveel’ B op de volgende trein .  Dioe trein werd dus gemist en waar de nacht autoriteit de dag toch echt goedgemutst begonnen was, sloeg nu een beetje het chagrijn toe. Uiteindelijk wisten Leo Quack en uw verslaggever via Schiphol en Assen de eindbestemming Groningen te bereiken.
Vol programma
Na een haastig inchecken in het Martini Hotel, wachtte daar allereerst een lunch bij de Uurwerker, vervolgens brachten zij een bezoek aan Galerie Peter, om uiteindelijk te eindigen bij EMG Faktons. De thuishaven van de organisatie van de Nachtburgemeester in Groningen. Er volgden muziek, voordrachten, een lekker diner, onder de bezielende leiding van Groningers  Chris en Harry, beiden een beetje à la Herman Brood. Delfts Nachtburgemeester Leo Quack vermaakte zich in het gezelschap van de Nachtburgemeesters uit andere plaatsen kostelijk. Na live muziek, met onder andere een optreden van de Delftse formatie Rapaille, was het hele gezelschap klaar voor de kroegentocht onder leiding van Chris. Een tocht die tot een uur of vier ’s nachts duurde.
Debat Nachtburgemeesters
De volgende dag was het tijd voor het officiële gedeelte van het congres. Aan tafel met de Nachtburgemeesters van Den Bosch en Tilburg, en natuurlijk de interviewer, ging Leo Quack er eens goed voor zitten. De microfoon werd als eerste in zijn handen gedrukt, met de vraag zich voor te stellen. Alhoewel dat eigenlijk niet echt nodig was, want de voorbije dag en nacht had onze Nachtburgemeester zich al luidruchtig doen gelden. Maar toch werd een rondje voorstellen heel erg op prijs gesteld. Leo stak van wal met een verwijzing naar Jules Deelder. De Delftse verkiezing, een initiatief van de krant Delft op Zondag, is vier jaar geleden begonnen naar Rotterdams model. In Delft mag de Nachtburgemeester zijn functie twee jaar achtereen uitvoeren.
Hete hangijzers
De interviewer wilde van Leo Quack graag weten hoe de dagelijkse praktijk van de Delftse Nachtburgemeester er uit ziet. “Het is een mooie titel”, klonk het uit zijn mond. “De dagelijkse praktijk, of moeten we spreken van nachtelijke praktijk, probeer ik zo leuk en goed mogelijk in te vullen. Je praat met wethouders en gemeente-ambtenaren en probeert de juiste adviezen te geven. Je bent natuurlijk maar ´Nachtburgemeestertje´, maar je probeert toch enige invloed te hebben. Je hoopt dat je adviezen als horecaman niet te snel in de wind geslagen worden. Het is in elk geval niet zo dat ik te horen krijg, dat gaan we wel effe regelen. Zo werkt het nog niet in Delft.”
In het gezelschap van deze Nachtburgemeesters was Leo Quack misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij was namelijk als enige wat ouder, tussen allemaal vrij jonge mensen, die goed het uitgaanspubliek in hun woonplaatsen representeerden. De vraag van de interviewer was dan ook: ben je wel representatief als Nachtburgemeester, voor het uitgaanspubliek in Delft. De reactie van Leo Quack hierop was vrij laconiek. “Ik heb m´n hele leven lang mensen in de nacht van drinken en eten voorzien. Dat vind ik een zeldzaamheid. In de nacht hoor je de leukste verhalen. Die zul je overdag nooit te horen krijgen, dus dat geeft de nacht een toegevoegde waarde. Niet voor niets ben ik voorzitter van het Bluesfestival, een evenement dat ook altijd tot in de late uurtjes duurt. Ik ben juist voor deze functie gevraagd vanwege mijn vele contacten. Nee, ik denk dat ik in Delft terecht tot Nachtburgemeester ben gekozen.”
In een stad als Groningen zijn de horecagelegenheden de hele nacht open. Dat levert een bruisend uitgaansgebied op. Maar volgens Leo Quack, die dit de voorgaande nacht zelf had meegemaakt, was er ook wel sprake van een gespannen, bijna grimmige sfeer, met de Politie continu op de uitkijk. Hoe zou deze Nachtburgemeester van Delft het openstellingsbeleid graag zien. “In Delft wordt al jaren met een vergunningenstelsel gewerkt. In tegenstelling tot voorgaande jaren, krijg je nu een vergunning voor een heel jaar. Maar ik vind, als het gezellig is, dan zou je café eigenlijk gewoon de hele nacht open moeten zijn! Maar dat moet niet automatisch voor alle cafés gelden.” Over het drugsbeleid had Leo Quack, overigens net zoals de andere Nachtburgemeesters aan tafel, wel een uitgesproken mening. “Testen is belangrijk. Ik ben geen voorstander van drugs. Maar als je sommige feesten ziet, dan moet je wel pilletjes innemen om het vol te houden om zo gek te doen. Anders hou je zoiets echt niet vol. Er worden tonnen verdiend aan de verkoop van pillen, maar het moet dan wel goed zijn en geen rotzooi. Het testen van partydrugs is dus volgens mij wel heel belangrijk.”
Vlekkeloze terugreis
Het optreden van Jules Deelder en de Deeldeliers, later die avond, liet Leo Quack aan zich voorbij gaan. Nog een keer zo’n avond en nacht zou een beetje te veel van het goede geweest zijn. De terugreis naar Delft verliep, in tegenstelling tot de heenreis, vlekkeloos. In drie uur en een beetje was de Nachtburgemeester weer terug in zijn vertrouwde Delft.
(foto’s Martijn Linthorst)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12