Afbeelding

Bij nacht en ontij

cultuur

Editie: Week 19, Jaargang 23 |

We hebben met Koningsdag en Oranjekoorts op de dag ervoor weer een aantal geslaagde evenementen achter de rug. Die Delftse Koningsnacht is zeker een aanwinst: er kwam vierduizend man op af en daarna was het achter het stadhuis ook nog lange tijd gezellig.

Het was hard werken voor de ondernemers op de Markt, maar het was zeker de moeite waard. Dan zie je ook dat er geen haat en nijd is en dat iedereen elkaar iets gunt. Het is mooi om te zien dat zulk soort evenementen rustig verlopen. Wat alleen wel een beetje jammer is, is de rommel die achtergelaten wordt. Maar dat hoort erbij, zullen we maar zeggen.

Maar Koningsdag was lang niet het enige. We zijn een paar weken geleden naar het Delft op Zondag-miniconcert in het Hampshire Hotel geweest. Opnieuw viel me op dat de kwaliteit erg goed is en de optredens wel wat kort. Het is zeker de moeite waard om daar eens langs te gaan.

Datzelfde geldt voor Sesam en Spijs achter het stadhuis. De nieuwe eigenaren hebben de tent heel mooi opgeknapt. Complimenten daarvoor. Verder heeft Delft nu ook de 'Hugo': Rob Westerbos is in het voormalig pand van De Clipper een café begonnen en dat gaat ongetwijfeld hartstikke goed lopen.

Andere mooie evenementen waren de opening van het station, die ik met Koos Bommelé heb bezocht en de Delft Blue Market in het Armamentarium. Dit was een mooi één-tweetje tussen horecaondernemers en detaillisten. Er waren demonstraties en modeshows. Het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Zo zie je dat er in Delft, ook met het station, genoeg is om trots op te zijn. Ook de Levende Etalagedag is zoiets, maar helaas voor de organisatie verregende die dit jaar. Zonde van alle tijd en energie die daarin is gestoken.
Verder hebben we zelf ook veel leuke dingen gedaan. Met de horecasenioren zijn we naar Den Haag geweest, waar we per bus een rondleiding hebben gehad van Fred Zuiderwijk en Rob Aandewiel. Dat was fantastisch, net als de rondleiding bij distilleerderij Van Kleef, waar we door een ontzettend enthousiaste gids werden rondgeleid.

Ook ben ik met mijn vrouw Doris -en dat gebeurt niet vaak- ingegaan op een uitnodiging voor een theatervoorstelling van Najib Amhali in Carré. We kregen een rondleiding achter de coulissen en dat was indrukwekkend. Erna werd bij Floraswing muziek uit de jaren '60 gedraaid. Mooi om de nostalgie te voelen als je het Floratheater binnenloopt.

Dan nog een negatieve noot: de Gemeente heeft het onzalige plan opgevat om busverkeer op de Nieuwe Langendijk te verbieden. Ik hoop dat het verstand gaat overwinnen, want met deze maatregel doe je de horecaondernemers en detaillisten in de stad heel veel pijn.

 

Leo Quack
Nachtburgemeester van Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12