Alle Nederlandse Nachtburgemeesters bij elkaar, met links achteraan de Delftse nachtburgemeester Leo Quack.
Alle Nederlandse Nachtburgemeesters bij elkaar, met links achteraan de Delftse nachtburgemeester Leo Quack.

Nederlandse Nachtburgemeesters steken weekend lang dag en nacht iets van elkaar op

Algemeen

DELFT - Een excentriek gezelschap. Zo zou je de groep nachtburgemeesters die vorig weekend met elkaar een congres beleefde, gerust kunnen noemen. Ook de Delftse nachtburgemeester Leo Quack was van de partij.

Vroeger, lang geleden, had Nederland slechts één nachtburgemeester: Jules Deelder. Inmiddels heeft elke zichzelf respecterende stad met een beetje een nachtleven een bijbehorende nachtburgemeester. En al die nachtburgemeester waren vorig weekend naar het Brabantse Middelbeers gekomen.
Behalve Jules Deelder. Leo Quack, vergezeld door hoffotograaf Koos Bommelé, vermaakte zich desondanks weer kostelijk met de andere nachtburgemeesters.
"Het was allemaal weer goed geregeld", begint Leo Quack. "De muziek was goed, het hotel en het ontbijt waren prima, het was wel weer effe geinig." Het vorige nachtburgemeester, dat vorig jaar rond deze tijd in Groningen plaatsvond, kon hem wel iets meer bekoren, omdat deze stad wel iets bruisender was dan Middelbeers. "Maar we werden dit keer wel overal bij betrokken." Zo waren de nachtburgemeesters zelfs getuige van dorpsbewoner die koninklijk werd onderscheiden, een gebeurtenis die bepaald niet in een poep en een zucht voorbij was.
Leo Quack heeft verder wel weer het nodige van zijn collega-nachtburgemeesters opgestoken. Het was namelijk een dusdanig bont en gevarieerd gezelschap dat iedere nachtburgemeester wel weer ergens anders verstand van had. Sommige steden bleken zelfs nachtwethouders te hebben. "Verder viel op dat in sommige steden meer aandacht voor de nachtburgemeester is. En dat het in sommige steden, wat ik vorige week al aankaartte in Delft op Zondag, wel gebruikelijk is dat een nachtburgemeester zo nu en dan met het stadsbestuur spreekt. Wat verder opviel is dat nachtburgemeesters in alle gemeentes wel met dezelfde problemen te maken hebben, zoals geluidsoverlast."
Verder verbaasde Quack zich - in positieve zin - over sommige collega's. "Het waren wel aparte mensen. Excentrieke figuren, kunstenaars, ik was de enige met een overhemd aan. Maar die lui hèbben me een ideeën. Heel mooi."
Zondagmorgen liep het gezelschap onder leiding van een nachtburgemeester - die daarnaast bioloog is - door het bos. "Gingen we op zoek naar paddenstoelen en zo, dat was ook lachen. En we hebben er nog wat geleerd ook. Daarnaast steek je tijdens zo'n weekend sowieso veel van elkaar op." Volgend jaar gaan de nachtburgemeesters internationaal. Dan is hun congres in het Belgische Kortrijk.