Afbeelding

Het Delft op Zondag Jaaroverzicht - juli tot en met december

Algemeen

Editie: Week 52, Jaargang 22 |

Nederland is in rouw vanwege de vliegramp met de MH17, waarbij ook een Delfts gezin om het leven komt.

Delft is in juli weer landelijk nieuws vanwege iets opmerkelijks: onze stad heeft de meeste wildplassers van Nederland. Dat komt, denkt menigeen, omdat er nauwelijks openbare toiletten in de binnenstad zijn.


Pieter Stienstra doet aangifte tegen zijn collega-raadslid Aad Meuleman omdat de fractievoorzitter van Stadsbelangen een geheim bedrag over de aanleg van de Sebastiaansbrug genoemd zou hebben.

Goed een slecht nieuws uit de Spoorzone. Het goede nieuws is dat er met succes een brugdek wordt gehesen aan de Hooikade èn dat de nieuwe stationshal een mooi historisch plafond krijgt. Minder leuk is dat de bouwkosten in het gebied exploderen en voor veel grotere tekorten in de gemeentekas gaan zorgen.

De historische jaagbrug langs de Schie is gerestaureerd en wordt weer in gebruik genomen.

Yilmaz, die in 1983 zes Delftenaren in Café ’t Koetsiertje vermoordde, mag onbegeleid op verlof en kan weer gaan en staan waar hij wil. Nabestaanden hebben geen begrip voor dit rechterlijke besluit.

Bij de ramp met de MH17 in Oekraïne komt een Delfts gezin om het leven: Ngoc Minh Nguyen, dochter Minh Chau Dang (17) en zoon Quoc Duy Dang (13). Ook twee TU’ers zaten aan boord van het neergestorte vliegtuig: medewerker Wim Bakker uit Zoetermeer en studente Fatima Dyczynski. Delft is een week in de ban van de vliegramp en herdenkt de slachtoffers op allerlei manieren. De Bourdon van de Oude Kerk luidt voor de slachtoffers, maar houdt dit vanwege een defect geen tien minuten vol.

Uit veiligheidscijfers van het eerste half jaar blijkt dat Delft minder last heeft van overvallen en vernielingen, maar dat de diefstal van fietsen en auto’s toeneemt.

De Provincie Zuid-Holland gaat uitzoeken of er langs de A13 windmolens kunnen worden gebouwd.

AUGUSTUS:

Omwonenden en winkeliers van het winkelcentrum nabij het Verdiplein in Buitenhof vechten tegen verdere verpaupering van het gebied, maar zien helaas weinig verbetering. Ze zijn het rondzwervende vuil en de rondhangende en slopende jongeren in het winkelgebied zat.

De waterkwaliteit in waterspeeltuin Tanthof laat, ondanks een grondige verbouwing, te wensen over. Ondernemers die de waterspeeltuinen over willen nemen blijken hierover niet te zijn geïnformeerd door de gemeente.

Op een soort Olympische Spelen voor duurzame bouw wint een team van de TU Delft met hun ‘huis met een tweede huid’ de eerste prijs.

De krant Delft op Zondag blikt met (oud-) raadsleden en andere kenners terug op waar het allemaal toch misging in de Spoorzone en waarom het water Delft tot aan de lippen staat. Conclusie, in zeer beknopte samenvatting: tunnelvisie, te optimistisch denken en risico’s wegwuiven, te makkelijk geld uitgeven, nauwelijks geld opzij zetten èn de economische crisis. Met die combinatie raakt al je geld vanzelf een keer opperdepop…

Na een reeks kritische verhalen reageert voormalig wethouder Rik Grashoff in Delft op Zondag. De plannen waren prima, de risico’s beheersbaar, het stadsbestuur was niet te gretig, zonder hen was de spoortunnel er voorlopig niet gekomen en de financiële tegenvallers zijn maar een beperkt deel van de totale Delftse bezuinigingsopgave, stelt Grashoff.

Veel Delftenaren worden verblijd met een nieuwe papiercontainer. Ideaal voor de mannen die het oud papier moeten ophalen en nu niet meer hoeven te bukken.

Vitesse Delft wint de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal.

Twee buurthuizen die zelfstandig verder zijn gegaan, klagen over de in hun ogen te hoge huren die zij moeten betalen voor hun panden.

De TU Delft verwelkomt 5050 nieuwe studenten. Dat zijn er 500 meer dan in 2013.

Niemand wil leegstand van een aantal panden aan de Asvest en tóch staan ze al een jaar leeg. De reden blijft wat onduidelijk. Iets met vergunningen en gewijzigde plannen…

Bij VV Schipluiden wordt de jacht geopend op de honderden wilde konijnen die de velden blijven vernielen. Een professionele jager moet de konijntjes voor eens en altijd verdrijven, of naar de eeuwige jachtvelden helpen.

SEPTEMBER

Sporthal Brasserskade krijgt in 2017 een andere functie. De verenigingen die hier sporten moeten daarom op zoek naar andere onderkomens en zijn daar niet gelukkig mee.

De 25ste editie van Waterpop is er een om in te lijsten. Mooi weer, nog mooiere optredens en heel wat bezoekers maken er een prachtig weekend van.

De lijken rollen - en dit keer officieel - uit de gemeentelijke kasten. Delft krijgt de begroting niet rond en komt onder verscherpt toezicht van de provincie. Het stadsbestuur roept hulp in van rijk en provincie. De stad met de ambitie om ‘Sillicon Valley aan de Schie’ te worden, raakt aan de bedelstaf.

Een week later rollen de spreekwoordelijke lijken van de Sebastiaansbrug. Uit geheime stukken, die in het bezit komen van de krant Delft op Zondag, blijkt dat Delft 5,5 miljoen euro extra bouwkosten voor eigen rekening nam omdat de provincie dreigde te stoppen met de ontwikkeling van de nieuwe brug. Het vervangen van de brug gaat Delft op z’n minst 15 miljoen euro kosten, terwijl de Delftse bijdrage oorspronkelijk 7 miljoen euro zou bedragen. 


Het Delfgauwse bedrijf Starworx CompueterXperts wordt op tv door het consumentenprogramma Radar van AvroTros beloond met een ‘warme douche’.

Langs de Hoornseweg/Buitenwatersloot wordt, om de verkeerveiligheid te vergroten, een nieuw hek geplaatst. Omdat het hek het zicht van automobilisten ontneemt, is het tegendeel waar.

Op het terrein van DSM Delft wordt nog elk uur van de dag 1200 kubieke meter grondwater opgepompt. Die hoeveelheid kan vanaf 2017 worden afgebouwd, laat het Hoogheemraadschap weten.

 

OKTOBER:

Aan twaalf jaar pollerleed gaat een einde komen. Het stadsbestuur gaat de beweegbare paaltjes vervangen voor een systeem met kentekenherkenning.

Niet alleen de binnenstad viert feest, ook in Buitenhof hebben ze iets te vieren. Hier wordt naast de Debussyflat een openbaar waterdrinkpunt geopend.

De Gemeente Delft maakt een ambitieus streven kenbaar: de stad moet in 2050 energieneutraal zijn.

De Amerikaanse rivierkreeft blijkt in Delft en de regio aan een flinke opmars bezig. Het diertje plant zich razendsnel voort en dat heeft gevolgen voor de plantjes en waterdiertjes die op z’n pad komen.

De kogel is door de kerk. Een oude Duitse tankversperring langs de Schie moet in 2015, vanwege verbreding van de Schie, worden verplaatst. Het laatste originele stukje dat in Delft nog herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, is tot ongenoegen van historicus Joop de Blij straks niet meer origineel.

Het Reinier de Graaf Gasthuis daalt veertien plekken in de AD Ziekenhuis Top 100, naar plek 38.

Pieter Guldemond, nog maar net wethouder af, krijgt een nieuwe topfunctie. Hij gaat aan de slag als directeur bij YES!Delft.

Het presidium doet aangifte vanwege het lekken van geheime stukken over de Sebastiaansbrug.

Omwonenden van de Spoorsingelgarage voelen zich door de Gemeente Delft in het ootje genomen. Toen zij over de garage werden geïnformeerd was alles al in kannen en kruiken en was het te laat om mee te praten.

Steeds meer Delftenaren hebben moeite om rond te komen, blijkt uit ‘een rondje langs de velden’ van de krant Delft op Zondag. Volgens cijfers van de Gemeente Delft neemt armoede in de stad niet toe of af, maar Delftse hulporganisaties zien een toenemende vraag naar goederen en diensten.

Het Delftse gezin dat omkwam bij de vliegramp met de MH17, keert terug in Delft. De rouwstoet met drie rouwauto’s stopt even bij hun woning aan de Gebbenlaan. Tranen vloeien. De uitvaart, twee dagen later, is eveneens indrukwekkend.

De Delftse synagoge wordt extra beveiligd met camera’s en een politiewagen. Dit wordt gedaan vanwege verhoogde dreiging voor Joodse instellingen in de regio’s Rotterdam en Den Haag.

Een groepje TU-studenten heeft het gehad met flyers en posters waarop feesten worden aangekondigd. Ze komen met een website met daarop een totaaloverzicht van alle feestelijkheden: Klockon.com.

De Gemeente Delft stelt jaarlijks 3000 euro en 60 manuren beschikbaar voor de aanpak van radicalisering, blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van Onafhankelijk Delft.

Aan een lange tijd van strandvoetbal bij SV Wippolder komt een einde. Eindelijk ligt er, met dank aan de Gemeente Delft, een kunstgrasveld. De opening is feestelijk.

De jongerenafdeling van de SP biedt het nieuwe Stadskantoor op Marktplaats te koop aan.

NOVEMBER:
Het stadsbestuur presenteert slecht nieuws in het kwadraat: het gat in de begroting blijkt geen 4, maar 6 miljoen euro, het miljoenenverlies in de Spoorzone is groter dan eerder geschat en de woonlasten stijgen met gemiddeld 5,7 procent.

Westerpop maakt goed en slecht nieuws bekend: het slechte nieuws is dat er in 2015 geen festival wordt georganiseerd. Maar, in 2016 komt Westerpop terug. Waar is nog de grote vraag.

Het Konings Huys krijgt bezoek van Rob Geus van De Smaakpolitie en slaagt met vlag en wimpel.

In vrijwel geen enkele grote gemeente in Nederland stijgen de woonlasten zo hard als in Delft. Daarmee wordt Delft, van de 35 grootste gemeenten, de op één na duurste stad om in te wonen.

Jos van Koppen stapt na onenigheid uit de fractie van Onafhankelijk Delft en gaat als zelfstandig raadslid verder. Tot groot ongenoegen van de andere fractieleden van Onafhankelijk Delft, die hun zetel terug willen.

Het Zuidmade Collectief strijdt in Den Hoorn tegen de komst van een nieuwe ontsluitingsweg tussen de Reinier de Graafweg en rijksweg A4. Zij vrezen 35.000 voertuigen per etmaal, luchtvervuiling, een onveilige situatie, waardedaling van hun koophuizen en geen compensatie. Ook de middelbare school en buurtbewoners aan de Delftse kant van de weg zijn niet blij. Het ziekenhuis, daarentegen, vindt de nieuwe ontsluitingsweg ideaal.

Toeristisch Delft kijkt terug op een mooi jaar. Dit jaar kwamen stad wederom  meer bezoekers dan een jaar eerder op bezoek in de Prinsenstad.

Manuela en Richard Bijl brengen een naaktkalender uit om geld in te zamelen voor Stichting Stop Hersentumoren. De kalender met regiogenoten in adamskostuum is een succes.

Klanten van Jumbo Buitenhof krijgen, vanwege het 100-jarig jubileum van dvv Delft, zes weken lang voetbalplaatjes met daarop leden van de jubilerende vereniging bij hun boodschappen cadeau.

Hondenvereniging De Schie moet haar vertrouwde veldje nabij ’t Haantje verlaten en kan geen nieuw plek vinden. Het voortbestaan van de vereniging hangt aan een zijden hondenhaar.

Baaf Automotive wint de Kracht van Delft en mag zich Ondernemer van het Jaar 2014 noemen.

Sinterklaas komt, met zwarte pieten aan zijn zijde, aan in Delft.


DECEMBER

De Rekenkamer kraakt in een nieuw rapport over de Delftse politiek opnieuw enkele kritische noten. De Gemeenteraad zou bij bezuinigingen meer betrokkenheid moeten tonen, terwijl het stadsbestuur op haar beurt de raad meer bij bezuinigingen zou moeten betrekken, concludeert de rekenkamer.

Delft blijkt de ‘ambitie’ te hebben om langs het Reinier de Graaf Gasthuis een ‘hoogwaardige openbaar vervoerverbinding’ – met tramverbinding – te creëren. Of die er komt, hangt echter van meer partijen af.

De Gemeente Delft neemt meer tijd voor gesprekken over de overname van kinderboerderijen, waterspeeltuinen en De Papaver. Wie dit mag overnemen, wordt begin 2015 besloten, meldt de gemeente.

Bij Deltax aan de Voltaweg wordt het eerste groengasvulpunt van Delft geopend.

Pieter Jouke is als columnist van de Gemeente Delft twee dagen werkloos na een kritische column waarin hij Delft tot Mitterand-gemeente benoemt. Na een goed gesprek komt alles weer goed en gaat Jouke verder als columnist.

De hoofdmacht van VV Schipluiden wil komend seizoen op de zaterdag uitkomen. Dat gaat, voor 99 procent zeker, gebeuren.

De fietsoversteek op de kruising Voorhofdreef en Bosboom Toussaintplein wordt, omdat het hier onveilig is, voorzien van LED-lampjes in het wegdek die gaan knipperen zodra fietsers de kruising naderen.

Lichtjesavond is weer een succes. Ook voor de politie. Waren er vorig jaar tijdens Lichtjesavond nog dertien inbraken, dit keer krijgt niemand bezoek van het inbrekersgilde.

Brekend nieuws vanaf de Faradayweg: De Delftse Curiosaveiling van Jan Huisman houdt ermee op. Vlak voordat we dit nieuws willen melden, komt het bericht dat er iemand is gevonden die de veilingen in 2015 wil voortzetten.

De Delftse tennisfotograaf Henk Koster wordt onderscheiden met de ‘Award for Services to the Game’.

De nieuwe Sebastiaansbrug en Tram 19 lopen nóg meer vertraging op. De rechter fluit de betrokken lokale overheden terug; geluidsonderzoeken moeten opnieuw worden uitgevoerd.

Een meerderheid van de gemeenteraad besluit dat er grondig onderzoek moet worden gedaan naar de financiële problemen van de stad.

De fietsenstalling bij de Hoven Passage gaat verdwijnen. Die in de binnenstad blijven, maar zijn voortaan alleen het eerste uur gratis.
De rechter oordeelt dat Aad Meuleman niet vervolgd hoeft te worden voor het lekken van geheime informatie.

Twee vliegtuigen vliegen laag boven de Nieuwe Kerk als eerbetoon aan de vliegtuigpioniers Michel Peters en Martin Schröder.

Roy van den Akker wordt door lezers van deze krant verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2014.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12