Dankzij professionele korpsen, een goede organisatie en 150 vrijwilligers konden volgepakte tribunes vorig jaar volop genieten van de Taptoe.
Dankzij professionele korpsen, een goede organisatie en 150 vrijwilligers konden volgepakte tribunes vorig jaar volop genieten van de Taptoe.

Eén ding is zeker: de Taptoe Delft gaat wèl door

Algemeen

DELFT – Gelukkig zijn er ook nog evenementen die wel gewoon doorgaan. Zoals de Taptoe Delft, volgend jaar op 9 en 10 september.

De organisatie verwacht eruit te komen met de financiën en heeft zichzelf groen licht gegeven om weer een nieuwe Taptoe te realiseren. "We hebben natuurlijk nog geen complete dekking voor de kosten", begint projectleider Dick van Witteloostuijn. "Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we weer een mooi evenement kunnen organiseren."
Dat is tijdens de vorige editie, in 2014, in elk geval gelukt, merkt Taptoe Delft-voorzitter Cees Garnaat op. "Het was een succes. Ook door de matineevoorstelling op zaterdagmiddag, dat gaan we volgend jaar daarom weer doen. Verder willen we ook de vrijdagavondvoorstelling en de streetparade op zaterdagmiddag weer terug laten komen." Het sluitstuk wordt natuurlijk de voorstelling op de zaterdagavond. "Het is positief voor Delft dat we zo'n groot evenement met landelijke uitstraling in de stad organiseren", vervolgt Van Witteloostuijn. Omroep MAX verzorgt weer een tv-registratie. "Dat doen ze elke editie om twee redenen: De programmering van Taptoe Delft spreekt ze aan, net als het decor waarin het zich afspeelt, de Delftse Markt." Voorgaande jaren werden de uitzendingen die MAX over de Taptoe Delft maakte goed bekeken. "Vorig jaar waren het in totaal 900.000 kijkers", weet Van Witteloostuijn. "Ontzettend veel, zeker als je bedenkt dat het programma niet op het beste tijdstip is uitgezonden. Zelfs Omroep MAX heeft zich erover verbaasd dat zoveel mensen naar zo'n traditioneel evenement keken." Naast de 900.000 televisiekijkers hebben vorig jaar, verspreid over de voorstellingen, zo'n 7500 bezoekers met volle teugen van de Taptoe Delft genoten. Onder hen bevonden zich 3000 niet-Delftenaren. "Een behoorlijk aantal", vindt de projectleider. "Zo'n evenement is belangrijk voor de lokale economie, want veel bezoekers eten iets in Delft, of ze blijven overnachten. Wij gaan daarom ook voor de komende editie weer samen met de horeca speciale arrangementen maken. Ideaal voor de bezoekers en ook goed voor de horeca." Daar waar donkere wolken zich samenpakken boven evenementenorganiserend Delft, lijkt voor Taptoe Delft de zon te schijnen. Toch is dat eerste ook voor de Taptoe niet positief. Meerdere organisatoren, zoals die van Westerpop, de Schaatsbaan en de Kerstconcerten, besloten dit kalenderjaar namelijk een 'sabbitical' te nemen. "Het heeft, weten wij uit ervaring, voordeel om je evenement eens in de twee jaar te organiseren", zegt Van Witteloostuijn. "Maar nu is het zo dat de concentratie van evenementen steeds in de even jaren komt en er in oneven jaren minder te doen is. Dat is jammer. Daar zouden we eens met elkaar over in gesprek moeten."
Wie nu al kaarten voor de Taptoe wil bestellen moet nog even geduld hebben. Deze gaan 1 maart in de verkoop.