Afbeelding

De Bokken tegen de Belgen: weg van teruggeweest

sport

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

Soms zegt een foto meer dan duizend woorden. Cor van Holsteijn genoot van de laatste Midden-Delfland-derby en het publiek genoot van Cor. (foto: Roel van Dorsten)

DEN HOORN – Toen SV Den Hoorn afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de tweede klasse promoveerde, werd in heel Midden-Delfland uitgekeken naar de vele wedstrijden die de Bokken tegen de Belgen zouden gaan uitvechten. Helaas bleef het bij twee confrontaties, waarvan de laatste vorige week werd gespeeld.

Door de wedstrijddata van de wedstrijden tussen Schipluiden en Den Hoorn werd in menig agenda dan ook resoluut een streep gezet. Het zijn geen potjes waarin het slechts om de drie punten gaat: het is de confrontatie tussen Nederland en België; de Bokken tegen de Belgen. Het gaat om de eer; het kampioenschap van Midden-Delfland. Toen Schipluiden afgelopen november duidelijk maakte volgend seizoen de overstap naar de zaterdag te maken, werd duidelijk dat de laatste Midden-Delflandderby in competitieverband op 1 maart 2015 gespeeld zou worden. Afgelopen zondag dus.

Helaas kreeg de wedstrijd zo’n twee weken voor de wedstrijd nog een extra lading. De in Schipluiden woonachtige Cor van Holsteijn, supervrijwilliger en stuwende kracht achter de Hoornse jeugdopleiding, kreeg te horen ernstig ziek te zijn. Hij werd opgehaald door Heracles Almelo-verdediger Bart Schenkeveld, per ambulance naar de Zuidhoornseweg gebracht, waar hij door de warmlopende Den Hoorn-spelers met een staande ovatie verwelkomd werd. Voor aanvang van de wedstrijd werd hij door de KNVB beloond met de gouden waarderingsspeld en verrichte hij de aftrap, die door de pupil van de week helaas niet benut werd. Maar dat deerde Cor niet. Onder de klanken van You’ll Never Walk Alone en begeleid door fakkels op de tribune stond de man, die normaal altijd achter de schermen bezig is voor zijn club, ook eens in de schijnwerpers. Vol trots liep hij met tussen zijn gespreide armen een Den Hoorn-sjaal van het veld af. Veel van de massaal toegestroomde bezoekers pinkten een traantje weg.

‘DEZE MAN BETEKENT ZOVEEL VOOR DEZE VERENIGING’
Ook Klaas van Balen, de oud-keeper van Den Hoorn die tegenwoordig het doel van d.v.v. Delft verdedigt was aanwezig. “Ik had vandaag graag tegen Wilhelmus gespeeld, maar ons veld was afgekeurd. Ik ben blij dat ik hier toch bij heb kunnen zijn en heb kunnen zien hoe Cor de aftrap verrichtte. Deze man betekent zo ontzettend veel voor deze vereniging.”

De wedstrijd kon beginnen. Gedurende het eerste bedrijf bleek dat Den Hoorn, ondanks de harde tegenwind, wel wilde voetballen, terwijl Schipluiden het spel vooral fysiek speelde. Na een halfuur spelen werd doelpunt uit een kopbal van Schipluidenaar Patrick Duijndam afgekeurd, omdat hij keeper Mauro Bos gehinderd zou hebben. In de tweede helft kwam de thuisploeg na een prachtige actie van Donny Slot op voorsprong. Lang kon Den Hoorn er echter niet van genieten: doelman Mauro Bos plukte een bal uit de lucht en hoorde een fluitje, dat achteraf niet van de scheidsrechter bleek te zijn. Terwijl hij de bal uitrolde naar de plek waar hij dacht een vrije trap te mogen nemen, kwam Tristan Koop uit zijn rug opdoemen om de gelijkmaker aan te tekenen.

‘HET SPEL WAS VAN BEIDE KANTEN DRAMATISCH’
“En dat is zuur, want we hebben achterin niks weggegeven”, mokt Den Hoorn-trainer Peter Pothof na afloop. Zijn collega aan Schipluiden-kant, Edger Kuntz, die volgend jaar hoofd jeugdopleidingen bij Den Hoorn is, vond het gelijke spel een juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld. “Al was het spel van beide kanten dramatisch, maar dat heeft ook te maken met de felle wind.”

Na afloop voelde Den Hoorn zich de grote verliezer, zeker ook omdat Schipluiden niets aan de punten heeft, omdat het volgend seizoen toch in de vierde klasse zaterdag speelt. Maar eens te meer bleek: in wedstrijden tussen de Bokken en de Belgen worden geen cadeautjes gegeven.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12