Afbeelding

Lekkages nieuwe A4 worden opgelost met harder pompen

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Bij de aanleg van de mag weer grondwater uit de polder worden weggepompt.

SCHIPLUIDEN - Het wordt ‘zeer ingrijpend en te duur’ om de onverwachte lekkages rond de nieuwe snelweg A4 door groengebied Midden-Delfland op te lossen met betere, steviger damwanden. Daarom wordt het Rijkswaterstaat toegestaan beduidend meer grondwater uit de omringende polders weg te pompen, dan in 2013 als maximum toelaatbaar werd geacht.

Door: Henk de Kat

Dit blijkt uit een voorstel van dijkgraaf Van Haersma Buma en de ‘oude’ hoogheemraden van waterschap Delfland, die deze maand aftredend zijn. Deze waterschapsleiding heeft de recente aanvraag van het rijk om harder te mogen pompen goedgekeurd en inmiddels ter inzage gelegd. In de loop van dit voorjaar neemt het onlangs gekozen nieuwe waterschapsbestuur, met dan andere hoogheemraden, een eindbeslissing.

Intussen past Rijkswaterstaat de goedkopere pomp-oplossing al wel toe om de acute waterdruk op de snelweg-wanden, waarop deskundigen zich bij het ontwerp hebben verkeken, te verminderen. Eén van de leden in het nieuwe waterschapsbestuur, de uit Delft afkomstige Guido van der Wedden van de sterkst gegroeide partij AWP, laat op zijn website weten dat hij tegenstander is van deze aanpak. Hij wil een afdoende, en natuurlijke oplossing: “Dichten van gaten in de damwanden, in plaats van meer water blijven afvoeren.” Hij heeft deze week schriftelijke vragen over de A4-problemen gesteld aan dijkgraaf en zittende hoogheemraden. Komende dinsdag praat hij er ook over in een waterschapscommissie met zijn andere (op)nieuw gekozen collega-bestuurders.

Uit het plan van de huidige Delfland-top blijkt dat de begin dit jaar opgedoken lekkages in de Schipluidense polders rond de in aanleg zijnde snelweg zo groot zijn geweest, dat op zeker moment 2200 kuub polderwater per dag moest worden afgevoerd naar de Nieuwe Waterweg. Volgens de in 2013 uitgegeven vergunning van Delfland mocht dat maximaal slechts dagelijks 450 kuub zijn. Sommige lekkende damwand-stukken zijn inmiddels gerepareerd. Maar volgens het nu op tafel liggende Delfland-voorstel zou het te duur en veel te ingrijpend worden om dat overal te doen, zoals AWP’er Van der Wedden verlangt. Het rijk wil de nieuwe weg tussen Den Haag, Delft en Rotterdam eind dit jaar in gebruik nemen. 

De dijkgraaf en de nog zittende hoogheemraden - de ‘burgemeester en wethouders van het schap’  zijn nu bereid om Rijkswaterstaat een driemaal ruimere pompvergunning te verstrekken dan in 2013, tot maximaal 1450 kuub per dag. Deze vergunningslimiet mag nog eens worden verhoogd tot dagelijks 1550 kuub, als in 2017 geleidelijk een eind wordt gemaakt aan het oppompen van water op het terrein van de oude Gistfabriek in Delft.

Koelwater
Daar worden nog altijd zeer grote hoeveelheden diep bodemwater naar boven gehaald, ook vanuit de Schipluidense polders: per dag elf wedstrijdzwembaden vol. Die praktijk werd een eeuw geleden gestart omdat de Gistfabriek massa’s koelwater nodig had voor het productieproces. Dat is nu niet meer nodig, maar stopzetting van de bemaling kan leiden tot gevaarlijk sterke grondwaterverhogingen in Delft, Den Hoorn, Rijswijk en Nootdorp. Dat geldt ook kilometers verderop voor het groengebied van Midden-Delfland, waar de nieuwe A4 doorheen gaat.

De waterschapsleiding houdt er rekening mee dat zich ook daar peilstijgingen kunnen voordoen als gevolg van in Delft uitgezette Gist-pompen. Het rijk wordt daarom nu al nog iets meer pompkracht gegund, om de tot zeven meter diep in de polders verzonken snelweg ook vanaf 2017 watervrij te kunnen houden.

Voorafgaand aan dit akkoord heeft de Delfland-top onderzoek laten doen door wetenschappelijk instituut Deltares en een expert van de TU Delft. In het door hen uitgebrachte rapport is volgens de Delfland-leiding onderbouwd dat belangen in het Schipluidense gebied tussen de Kruithuisweg in Delft en de voorsteden van Rotterdam ‘niet of nauwelijks’ worden beïnvloed door de ruimere wegpomp-vergunning. Het enige serieuze risico zou zijn dat de Holierhoekse en Zouteveense polder in periodes van weinig regen te droog kunnen worden. Omdat dit kan leiden tot sterkere bodemdaling, wil Delfland dan extra water van buiten het bestuursgebied inlaten.

‘Er wordt opgemerkt dat het rijk verantwoordelijk is voor alle eventuele onverwachte schade’ die wordt veroorzaakt door de sterkere bemaling rond de rijksweg, schrijft Delfland in de nieuwe ontwerp-vergunning. Schadeclaims kunnen worden ingediend bij Rijkswaterstaat, of er kan een onderzoek worden aangevraagd bij de provincie.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12