Afbeelding

Ook AWP is om, kantoorverbouwing van bijna 19 miljoen euro gaat door

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Antoinette Jans, poserend bij het te verbouwen kantoorpand van Delfland aan de Oude Delft, in de tijd dat ze nog tegen een verbouwing was.

DELFT – Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat haar kantoor in Delft voor 18,8 miljoen euro verbouwen. Antoinette Jans van de Algemene Waterschapspartij (AWP) was in maart tegen die plannen en liet dit de wereld via een persbericht weten. Nu, drie maanden en een verkiezing later, zit de AWP in het bestuur en gaat het akkoord met de verbouwing.

De AWP benadrukte in maart nog dat Delfland al een schuldenlast van bijna een half miljard euro heeft. Om er nog eens bijna 19 miljoen euro voor een verbouwing tegenaan te gooien, was de partij wel wat gortig. Intussen heeft Jans haar handtekening gezet onder het document waarmee het krediet voor de verbouwing wordt verleend. Wat is er in de tussentijd veranderd? “Het is uitgebreid behandeld in de commissie die hierover gaat”, reageert ze. “De dijkgraaf steekt z’n handen ervoor in het vuur dat de verbouwing binnen het totaalbedrag van 18,8 miljoen euro blijft. Er is lang gesteggeld over open eindjes en tijdelijke huisvesting.” Dat ging zover dat de dijkgraaf zelfs ‘een beetje boos’ werd, maar door alle ophef is het kostenplaatje wel duidelijker geworden. “Dat geeft ons het vertrouwen dat de dijkgraaf weet waar hij mee bezig is en dat er vol aan wordt getrokken. We hebben aanknopingspunten, dat wanneer het niet loopt zoals we willen, we mogen ingrijpen.” Bovendien: “Het is belangrijk dat huisvesting goed is. Als dat niet zo is kunnen mensen die er werken niet goed werken en kunnen ze ook niet goed aan bezuinigingen werken.”

-Is dat niet wat ver gezocht?
Jans: “Het is wel het punt waar het om draait. Die huisvesting moet niet te duur worden, maar het moet ook goed uitgevoerd worden. Je weet niet wat het anders voor consequenties heeft.”

-Maar 18,8 miljoen voor een verbouwing… Wordt alles dan van goud gemaakt?
“Dit zeg ik niet om het verhaal te verkopen, maar we gaan van drie locaties naar één locatie. We investeren nu 18,8 miljoen in moderne huisvesting en een goed arbeidsklimaat. Daar komt bij dat het pand duurzamer wordt en het energieverbruik afneemt. Uiteindelijk zijn we goedkoper uit.”

-Was de ophef over de verbouwing, vlak voor de verkiezingen, niet iets om kiezers over de streep te trekken?
“Nee. In de commissie hebben we er heel erg over door gezaagd en de dijkgraaf tegen ons in het harnas gejaagd. Als het een verkiezingsstunt was hadden we dat niet gedaan. Het is niet dat hij er z’n lot aan verbindt, maar hij steekt z’n handen ervoor in het vuur dat de verbouwing niet duurder wordt. Dat is een zwaar commitment.”

-Ook in de politiek?
“Ook in de politiek, ja.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12