Afbeelding

Waarde van Watertoren behoorlijk gestegen, maar eigenaren maken verlies

Algemeen

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

De Watertoren staat te koop. De vraagprijs voor dit markante en 120 jaar oude is 675.000 euro.

DELFT - Anne-Marie Wegh en Werner Bremer kochten in 2007 voor 1 euro de Watertoren bij het Kalverbos. De Watertoren staat inmiddels alweer een jaar te koop en de vraagprijs is 675.000 euro. Het totale complex kost 950.000 euro. Makkelijk verdiend? Het tegendeel is waar, weet Anne-Marie Wegh.

Het Delftse echtpaar heeft het complex om meerdere redenen te koop gezet. “We hebben een bedrijfspand en woonhuis in de buurt van Nijmegen gekocht. Ons yogacentrum in Delft is inmiddels verkocht en we hebben eigenlijk geen binding meer met Delft. Werner heeft een slechte rug en dan is de watertoren met al die trappen wel een pittige locatie. We merken dan wel dat we geen 20 meer zijn.”

De twee begonnen in de Watertoren vol goede moed een waterwinkel en welnesscenter waar meditatiecursussen werden gegeven, maar de laatste jaren is het vooral nog als vergaderlocatie in gebruik. “We hebben het verbouwd. Die verbouwing en de aankoop van het pomphuis met het waterreservoir, heeft ons ongeveer een miljoen euro gekost. We wilden ook het pomphuis gaan exploiteren, maar het is allemaal anders gelopen. Als we ervoor krijgen wat we vragen, dan krijgen we nog minder dan we erin hebben gestoken.”

Afgelopen jaar kwamen al meerder geïnteresseerden een kijkje nemen in het in 1895 gebouwde monument, maar om diverse redenen gingen zij nooit tot koop over. Er is een vergunning voor ondersteunende horeca. “Maar als je echt uitgebreide horeca wilt dan moet je daar een extra vergunning voor aanvragen. De gemeente heeft wel toegezegd daaraan mee te willen werken.” De gemeente werd door Wegh en Bremer direct ingelicht toen ze het wilden gaan verkopen, geeft Wegh aan. “Dat vonden we wel zo netjes. Ze konden zich goed voorstellen dat we het wilden verkopen.” Het is voor Wegh en Bremer echter ook weer geen financiële strop, zegt ze. “We hebben er gelukkig niet voor hoeven lenen. Ja, ons spaargeld zit erin, dát is de financiële strop. Commercieel gezien is het geen goede investering geweest, maar we zijn een enorm avontuur rijker. De Watertoren is erdoor opgeknapt. Nu hebben we weer voor een paar ton een oude kerk, een uitgewoond monument, gekocht. Dat hebben we opgeknapt en dit geld moeten we nu terugverdienen met mensen die gaan mediteren. Zakelijk misschien niet handig, maar het is wél leuk en avontuurlijk. We hebben echter ook drie sportscholen en een yogacentrum gehad. Geld dat we verdienen met goed lopende zaken steken we weer in projecten die zakelijk misschien minder interessant zijn, maar waar ons hart ligt. Het is goed als er straks ook in de Watertoren ondernemers komen die niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun hart denken. Het is bovendien goed als daar een nieuwe frisse wind gaat waaien, mensen met volop energie om daar een nieuw project aan te gaan. Wij zijn nu vijftigers, dat speelt gewoon op.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12