Afbeelding

Stadstuinderij BuitenLeeft groeit gestaag, net als de groente

Algemeen

Editie: Week 33, Jaargang 23 |

De boerenkool op de stadstuinderij van Buitenleeft groeit prima. Rechtsonder met witte pet initiatiefneemster Margriet Knopse.

DELFT – Nadat kassen van Combiwerk aan de Middelweg werden gesloopt, schreef de gemeente een prijsvraag uit voor een nieuwe invulling van dit terrein. Dat werd een zelfoogst-tuin. Tijdens het eerste tuinseizoen waren er wat tegenslagen, maar er werd toch vooral genoten en geoogst.

Als we op een warme donderdagmiddag langsgaan, blijkt wel dat de tuin van Buitenleeft geen standaard volkstuin is. Het zijn geen afgebakende tuintjes, maar één grote tuin die van iedereen is die lid is. Therapeut Wichert Noordeloos begeleidt straks bovendien regiogenoten die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Hun herstel gaat, omdat ze in een rustige omgeving tuinieren, sneller.

‘HET LEEK WEL EEN MOERAS’
Margriet Knospe nam samen met Noordeloos het initiatief voor dit project. Zij focust zich vooral op de tuin. Daar is dit jaar al goed geoogst. “Het had natuurlijk ook helemaal kunnen mislukken.” Niet zelden ging er iets mis. Zo kropen honderden hongerige slakken gretig door de tuinen, waaide een kas weg en bleek het terrein bij regen al gauw blank te staan. “Daardoor stond ik eens midden in de tuin helemaal vast. Ik kon geen kant op en m’n telefoon lag in de wagen. Gelukkig had ik een schep bij me, daarmee wist ik uit het water te komen. Ik dacht toen: Wat voor prijs heb ik gewonnen? Haha. Het leek wel een moeras.”

We lopen richting het einde van het deel waarop groente wordt verbouwd. Een fazant vliegt geschrokken weg. Aan het einde van de tuinen ligt nog een grote lap grond, die wel van Buitenleeft is, maar nog niet wordt gebruikt. De tuin is in totaal 2,3 hectare groot, dit kan nog worden uitgebreid. Dat is nu nog niet nodig, vindt Margriet. Ze groeien net als de groente liever gestaag dan te hard. Alles dat er nu is, is betaald met eigen geld, contributie van de leden, het VSB Fonds deed een donatie en zorgverzekeraars betalen straks voor de therapeutische behandeling van hun cliënten. Het Ondernemersfonds Delft afdeling Delftse Hout heeft bovendien een mobiel onderkomen gedoneerd.

‘IK BEN ENORM TROTS ALS IK NU RONDKIJK’
Van dat geld is, als je rondkijkt in de tuin, al heel wat gerealiseerd. “En dan te bedenken dat hier vorig jaar deze tijd nog he-le-maal niets was. Ik ben enorm trots als ik dan nu rondkijk en zie wat in een jaar tijd is gebeurd. Dat had ik me in m’n mooiste dromen nog niet kunnen voorstellen.” De tuin is voor verschillende soorten mensen een ontmoetingsplek geworden. “Ik had niet verwacht dat we zo in die behoefte zouden voorzien.” Ook mooi: “Ze komen hier omdat ze er graag komen, niet omdat ze moeten. En we hebben er niet eens veel reclame voor gemaakt. Het groeit organisch.”


Ook de groente groeit organisch. Als we door de tuin lopen constateert Margriet dat de boerenkool klaar voor de oogst is. Met 30 graden is het alleen niet echt boerenkoolweer. “Dan moet je creatief zijn”, vindt ze. “Je kunt er ook heel goed chips van maken. En kijk, hier komen de eerste spruitjes al.” Konijnen worden met hekken op afstand gehouden. Een deel van het veld met sla is echter ten prooi gevallen aan slakken. Ook de aardbeien hadden het zwaar te verduren. “Die slakken willen we gaan bestrijden met egeltjes. We willen hier geen gif.” De lap grond en de groente hier zijn van iedereen. Leden zijn welkom te tuinieren, maar het is ook prima als ze alleen hun groente ophalen. Bij wie zich wel met de tuin bemoeit, verschillen de visies op tuinieren nogal eens. “Daarom is het goed dat één iemand zegt: We doen het op deze manier. Dat ben ik.” Margriet weet waarover ze het heeft, want ze heeft de Biologisch-dynamisch Landbouw Opleiding gevolgd. “Ik vind tuinieren ook echt een vak.”

Ze laat wat wortels zien die niet de klassieke wortelvorm hebben, maar vreemde kronkels hebben. “Komt omdat de grond wat losser moet zijn”, legt ze uit. “Af en toe mag er ook wel iets mislukken, dat geeft niets. Maar mensen betalen ons wel om groente te krijgen, dus we zijn hier wel serieus bezig om zo’n goed mogelijke oogst te realiseren. Verder is het, vind ik, altijd goed om de wereld een stukje mooier te maken. Dat doen we hier. En dat doen we met heel ons hart en met heel veel plezier. Al die mensen die je hier nu bezig ziet, hè… Die hadden vandaag ook naar het strand kunnen gaan, maar ze lopen hier. Terwijl ze helemaal niet hóeven te helpen.”

Meer weten? Kijk dan op www.buitenleeft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12