Afbeelding

Dave von Raven geniet van het succes van The Kik en het leven in Delft

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 22 |

Dave von Raven van The Kik vindt de grachten en oude panden in Delft hartstikke mooi, maar heeft daar tijdens het maken van de foto even minder aandacht voor. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het gaat goed met The Kik. De Nederlandstalige band bracht onlangs een nieuw album uit dat door iedereen goed wordt ontvangen. Hun zanger, gitarist en voorman Dave von Raven, op en top Rotterdammer maar woonachtig in Delft, is er blij mee.

Door: Jesper Neeleman

Wie Von Raven hoort praten, kan z’n afkomst wel raden. En hij is er trots op. Toch woont hij sinds anderhalf jaar in Delft. Door toeval. Toen hij en z’n vriendin hun huis in Rotterdam uit moesten, bood een bekende een woning in Delft aan. En het bevalt de twee in de Prinsenstad. “Ik vind Rotterdam sowieso heel mooi, maar Delft is wat gezelliger”, vertelt hij. “Als je hier een terrasje pakt is dat sfeervoller. Het is net alsof je door een schilderij van Breugel loopt. Het is in Delft ook lekker rustig, daar hou ik wel van. Ik word hier vaker dan in Rotterdam op straat aangesproken. Niet door Jan en alleman, maar het lijkt alsof mensen hier beleefder en gemoedelijker zijn naar elkaar toe en meer open staan voor sociaal contact. We hebben bijvoorbeeld contact met onze buren op de Oostsingel, terwijl ik in Rotterdam niet eens wist wie de buren waren. Delft is meer een soort dorpje. Ik denk niet dat ik hier snel wegga, maar het moet nog wel een beetje in m’n lijf gaan zitten. Wellicht dat ik me over een paar jaar Delftenaar ga noemen. Voorlopig vinden we het hier te gek.”

‘NU DIE KANS ER IS GRIJP IK ‘M MET ACHT HANDEN AAN’
De voorman van The Kik is nu dagelijks met muziek bezig. “Ik rij van hot naar her. Ik doe dingen op tv en wordt voor van alles en nog wat gevraagd.” Dat moet ook wel. “Want als je in Nederland alleen de clubs afgaat dan heb je het zo gehad. Ik vind dit hartstikke leuk, zo met muziek bezig te zijn. Dit is wat we altijd hebben gewild. Nu die kans er is grijp ik ‘m met acht handen aan.” Zolang hij zich kan herinneren is hij al met muziek bezig. Hij zat in meerdere bandjes. “Maar zo succesvol als nu is het nooit geweest. Dit is waar we jaren naartoe hebben gewerkt en wat we altijd voor ogen hadden. The Kik is nu onze baan. Vroeger was dat anders, dan was muziek meer een hobby. Ik heb echter de knoop doorgehakt, want om naast de muziek nog te werken, dat gaat niet. Ik werkte eerst nog voor 1200 euro per maand in een magazijn, maar als je door die werkverplichtingen niet kunt doen wat je wilt, heb je niks aan dat geld. Net nadat ik stopte met m’n baan was dat moeilijk en had ik helemaal geen geld. Maar sinds anderhalf jaar gaat het goed. Mensen denken nu soms dat ik om drie uur ’s middags een keer uit m’n nest kom, maar ik ben elke dag met The Kik bezig, want er is elke dag wel wat.” Dus komt hij vaak rond 8 uur ’s morgens z’n nest uit.

‘EEN HELE GEKKE ERVARING IS DAT. ECHT HEERLIJK’
Het leukste zijn en blijven de optredens, vindt Von Raven. Hij begint de optredens en plaatsen van deze week op te sommen, maar is na drie dagen de draad kwijt. “Da’s een goed teken”, merkt hij op, “als je zelf niet meer weet wanneer je waar optreedt.” De shows van The Kik worden goed bezocht. Ze spelen voor volle zalen. “Dat zijn van die dingen die je opeens overkomen, ik ben daar zelf nog niet eens aan gewend. Dan rij je ergens heen en denk je: zal er iemand zijn? En dan zie je weer een volle zaal, vol mensen die voor ons komen. Een hele gekke ervaring is dat. Echt heerlijk.”
De bekendheid van The Kik begon toen ze wekelijks te zien waren in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door. “In het begin dacht ik dat tv niet belangrijk was, want zelf kijk ik geen tv omdat ik ’s avonds nooit thuis ben. Maar veel mensen kijken er wel naar.” Sindsdien gaat alles in een stroomversnelling. Hun tweede album ‘2’ wordt goed verkocht en ook de recensies zijn goed. “Daar zijn we heel blij mee. Het is momenteel een en al positiviteit, dat is ook weer een beetje kut hè!?” Het levert echter voldoende inspiratie voor nieuwe nummers op. “Ik ben daarin anders dan sommige andere artiesten, maar hoe meer vrolijkheid, hoe beter ik kan schrijven. We maken ook vrolijke nummers.”
Hij hoopt dat ‘ie dat nog lang kan blijven doen. “We werken er hard aan om te zorgen dat dit doorgaat. Als mensen echter genoeg van je hebben kan je werken wat wilt, maar dan is het over. Dat zou jammer zijn, maar we komen er wel. Alle neuzen staan bij ons dezelfde kant op. Alles ziet er oké uit en we raken nooit uitgepraat met elkaar. Als je het zo naar je zin hebt met elkaar, straal je dat op het podium ook uit. Dat is een goed teken.”
-Wat vind je goed aan jullie nieuwe plaat?
“Het leukste vind ik dat we zijn gegroeid qua repertoire. Eerst maakten we vooral nummers over relaties en zo. Bij De Wereld Draait Door moesten we soms opeens met heel andere onderwerpen kloppende liedjes maken. Dat kan dan weleens een heel ander nummer worden, bijvoorbeeld met een draaiorgel erin. We hebben gemaakt wat we zelf wilden maken, niet dat het perse een sixties-plaat moest worden. Daarom gaat dit album alle kanten op: van jazz tot rock ’n roll. Dat vind ik het leuke eraan.  Het zijn bovendien alleen maar eigen nummers.”

‘IK BEN GRAAG AAN HET WOORD’
-Hoe verklaar je jullie succes?
“Dat is een opsomming van factoren: omdat we allemaal al lang in bands zitten en ons hele leven met muziek bezig zijn, door een goed management, een uitstekend platenlabel en door de publiciteit die we hadden en hebben, onder meer bij De Wereld Draait Door. Als Nederlandstalige band is het toch belangrijk dat je in de picture blijft. Dat doe ik gelukkig hartstikke graag, want ik ben graag aan het woord. Verder is het een kwestie van geluk hebben en  mensen moeten het je gunnen. Ik ben heel blij dat we deze kansen hebben gehad. De Wereld Draait Door was bovendien belangrijk voor onze ontwikkeling als band. Als tekstschrijver heb ik daar veel van geleerd. Je hoorde één dag van te voren waar je nummers over moest maken.”
-Treden jullie dit jaar nog in Delft op?
“Ja, we staan voor het eerst op Westerpop. Ik ben daar al eens als publiek geweest. Het lijkt me hartstikke leuk daar op te treden, ik heb er zin. Gaan we effe René Steijger voor z’n bek slaan.”
-Wat wil je daarnaast nog bereiken in de toekomst?
“Een hit, want volgens mij hebben we nog niet in de Top 40 gestaan. Verder hoop ik vooral dat we dit, zoals het nu gaat, zo lang mogelijk volhouden. Dit is het lekkerste dat er is. Meer heb ik eigenlijk niet te wensen. Ja, ik zou wel steenrijk willen zijn, maar dat is ijdele hoop.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12