Afbeelding

Kor en Roel van Velzen samen op het podium van Theater de Veste; hoe kan je dat in vredesnaam droog houden…?

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

Roel en Kor van Velzen nemen er even hun rust van, vlak voor het optreden in Theater de Veste (Foto Karl Flieger)

DELFT – Natuurlijk, wat dacht je dan? Wie zou nou droge ogen houden als hij naast zijn beroemde zoon op het podium van zijn eigen Theater de Veste stond? Kor van Velzen doet er niet moeilijk over.

We spraken hem en Roel vlak voor het optreden van afgelopen dinsdag. Interview hier, soundcheck, fotootje daar, even een rustpuntje. Toch wel een beetje gespannen, al merkt een buitenstaander dat niet direct. “Dit samen zingen met Roel op zijn nieuwe album is echt het leukste wat ik ooit met hem heb gedaan. Vanavond staan we natuurlijk niet voor het eerst samen op een podium, maar het is wel in je eigen Delft. Als ik straks opkom en over de rand van het podium kijk, dan zie ik allemaal familie en bekenden. Dat maakt het wel extra speciaal, hoor.”

Kor van Velzen (‘Kees met een K komt ook van Cornelis, dus waarom Kor niet?’) is hartstikke trots op zijn zoon. Maar dat heeft hij al zo vaak moeten zeggen, dat we dat vandaag maar even overslaan. Toch klinkt het door in alles wat Kor over Roel vertelt. En terecht. “Ik zag 25 jaar geleden al dat Roel het kon gaan maken als muzikant. Dat kereltje aan die piano met dat hoedje op; hij had echt de attitude die je als artiest nodig hebt. Hij heeft me vaak genoeg op zondagmorgen uit mijn slaap gehaald. Ik wilde dan uitslapen na een avondje stappen in de stad en dan zat hij te spelen. En maar dingen uitproberen. Tsja, de muziek zit in ons in het bloed. De opa’s van Roel speelden al samen in de Gezellen Boys. Dat was een muziekgroep van de Nicolaas en Gezellenkerk in de Raamstraat. Ze speelden allebei accordeon. Het is dus allemaal geen toeval.”

Zingen met zijn zoon in Theater de Veste voor een publiek van familie en vrienden; dat moet voor Kor een speciaal moment zijn. “Klopt. Je bent dan misschien wel extra geconcentreerd, maar ik denk wel dat we allebei een traantje zullen laten. We hebben geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Dat zie je eigenlijk ook in de clip van ‘Sing, sing, sing’. Een blik is genoeg. Dat de familie erbij is vanavond, dat geeft het allemaal een extra dimensie.”

Kor is een rasechte Delvenaar. Al zolang als zijn omgeving het zich kan herinneren, is hij zelf ook muzikant en al heel lang creatief brein binnen reclamebureau Waanzinnig. Kor: “Delft ervaar ik als een warm nest. Ik ben begaan met deze stad. Trots ook. Ik zie natuurlijk ook negatieve zaken. Dingen als de afbraak van het Wilhelminahotel en wat daar voor in de plaats is gekomen. Of de nieuwbouw van de Kamer van Koophandel, pal tegen dat prachtige Prinsenhof aan. Maar ik vind ook dat er wel wat positiever taal mag worden gebruikt om dingen aan de kaak te stellen. Natuurlijk, zo’n bouwput waar de Spoorzone komt is een litteken in de stad. Maar kom op, over een paar jaar is het klaar en is het er prachtig!”

Is dat de geboren optimist in Kor? “Misschien wel. Ik werk in de reclamebranche bij een relatief klein bureau. We hebben heel direct contact met onze klanten en kunnen daardoor heel creatief zijn. Ik zeg altijd ‘wie in het vak zit, verzuurt niet’ en zo is het echt. Ik ben van nature positief gestemd. Van mijn twaalfde tot mijn achttiende heb ik in Venray op het seminarie gezeten, bij de Franciscanen. Je zou denken dat je je als jongetje dan verloren zou voelen, maar zo was het niet. Ik mocht er sporten, radio maken, in een bandje spelen en foto’s maken. Prachtige tijd! Ik heb dat als een paradijs ervaren!” “Met Roel heb ik eigenlijk altijd dingen gedaan die met geluid te maken hadden. Ik heb opnamen van hem gemaakt vanaf z’n geboorte tot z’n zesde, interviewtjes over de peuterspeelzaal, liedjes die we samen zongen, kleine radioprogrammaatjes, dat soort dingen. Ik heb daar heel veel van. En nu is hij een bekende Nederlander, maar voor mij is hij nog steeds Roel. En weet je wat ik het meeste in hem waardeer? Hij is niet veranderd. Roel is Roel en dat zal hij altijd blijven. Dat is fijn om te zien.”

Intussen heeft Roel zich even losgerukt van de soundcheck in het theater. Hij schuift aan en begint automatisch over het optreden in ‘eigen huis’. “Ik heb al heel veel met mijn vader samen gedaan, maar dit is anders. Ik zeg je maar eerlijk dat ik het best een beetje eng vind. Bij de presentatie van de cd had ik dat ook. Dat had een impact, hoor. Emotioneel, ja. Ik realiseer me heel goed dat ik ben geworden wat ik ben, doordat mijn vader al die dingen met mij heeft gedaan. Als hij dan straks naast me op het podium komt, dan zal dat een bijzonder gevoel geven.” Inmiddels weten de aanwezige toeschouwers dat de show van VanVelzen een groot feest is geworden. The Rush Of Life is sowieso een album om snel uit de winkel te trekken. De showman Roel van Velzen laat er op horen hoe veelzijdig hij is en hoeveel energie er in dat lijf van hem zit. En ja, het album is hier en daar geïnspireerd door The Beatles, dat hoort elke kenner. Roel: “Ja, ik geef het toe: ik ben heel stiekem best een Beatles-fan…” En dat is wat ons betreft alleen nog maar een extra aanbeveling… (KF)

Speciaal voor alle Delft (Facebook)fans vertelt @VanVelzenMusic waarom hij Delft like-t!

Deelt u Roel’s gevoel?
www.delft.nl/facebook.

Kijk ook op www.youtube.com/watch?v=EQB3iO62a2U&feature=plcp.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12