Afbeelding

Westerpop viert de jubileumeditie waar het op hoopte en die het verdiende

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

Frank Diemel verving vrijdagavond tijdens de Peter Tetteroo Bokaal de overleden zanger van Tee Set.

DELFT – Het was in veel opzichten een bijzondere 25ste editie van Westerpop. Bijzonder vanwege een optreden van de Delftse mannen van Tee Set, bijzonder omdat het voor de laatste keer op het sportveld bij het Grotius College was, maar bovenal omdat het misschien wel de laatste Westerpop ooit was.

Het werd weer een festival vol hoogtepunten. Het muziekfeest begon met een memorabel en eenmalig optreden van de legendarische Delftse band Tee Set, wat voor een recorddrukte op de vrijdagavond zorgde. Het publiek bleef daarna hangen en genoot vervolgens van onder meer de populaire ‘nieuwkomer’ Jett Rebel en de Haagse reggae van Splendid. “Het was vrijdagavond stervensdruk, maar gelukkig niet zo druk dat we bezoekers hebben moeten weigeren”, blikt Westerpop-organisator René Steijger terug.


De zaterdag kwam wat moeizamer op gang. Het was relatief rustig, totdat de mannen van de Nederbietband The Kik zich aandienden. Voor de poorten ontstonden rijen en in mum van tijd stroomde het veld vol. Steijger kondigde ze vol trots aan. En vertelde dat voorman en ‘mister 010’ Dave von Raven tegenwoordig in Delft woont en nu ‘mister 015’ is. Von Raven èn de vrijwilligers van Westerpop zetten na het optreden René Steijger in het zonnetje en bedankten hem voor zijn jarenlang enthousiaste inzet voor Westerpop. “Een heel bijzonder moment”, geniet Steijger nog eens na.


Daarna kwam Lulu James. “Ze heeft een dijk van een stem, ze is heel goed, maar tegen het einde van haar optreden vond ik het wat eentonig worden. Daar heb ik me vooraf wat in vergist”, is hij ook kritisch. Lonely the Brave kon hem beter bekoren. “Een band met een echt stadiongeluid, zoals U2 en The Simple Minds dat ook hebben.” De show van Barry Hay en The Flying V Formation was eveneens genieten. “Helemaal geweldig. Ze speelden ook nog eens de grote hits van de Golden Earring.” Barry Hay vond het op zijn beurt eveneens geweldig in Delft, op dat ene moment na, dat hij midden in een nummer uit schrik wegdook vanwege voor ‘special effects’ zorgende vlammenwerpers op het podium. Bijna was hij de ‘burning stuntman’ die hij vaak bezingt. “Met Hoffmaestro uit Zweden hadden we de mooiste afsluiter die we ons konden wensen. Zij maakten er zó’n knallend feest van.” Ze kregen daarmee het hele veld in beweging en aan het springen. “En er gebeurde nog iets bijzonders. Ze lieten duizenden mensen van links naar rechts over het veld rennen.”
Meteen na dit spektakel volgde de vuurwerkshow. Daarna trakteerde Steijger en 75 andere vrijwilligers het publiek vanaf het podium op een champagnedouche. Publiek op de voorste rijen hield gulzig de mond open in de hoop op een straal champagne. “Dat zag er heel raar uit, als een vissenkom vol etende vissen.” Na het champagnespektakel volgde nóg een vuurwerkshow. Je viert ten slotte maar één keer je 25-jarig jubileum… René Steijger is daags na het festival nog altijd een gelukkig en tevreden man. “Alles was fantastisch, nog mooier dan we durfden te hopen. Het heeft al m’n verwachtingen overtroffen.”

Een eind
Aan alles komt echter een eind. Of toch niet? Ook René Steijger weet nog niet hoe het gaat aflopen. Zeker is wel dat Westerpop, vanwege geplande woningbouw, volgend jaar niet meer terecht kan op de huidige locatie. “We hebben duidelijk de wens om in dit gebied te blijven. Binnenkort hebben we een gesprek met wethouder Ferry Förster, dan gaan we de situatie bespreken.” Ook omdat de gedwongen verhuizing financiële consequenties heeft. “We kunnen nu voor veel faciliteiten gebruikmaken van het Grotius College. We hebben berekend dat het voor ons 40.000 euro duurder wordt als we alles, zoals kleedkamers en watervoorzieningen, apart moeten huren op het moment dat we naar een open en leeg terrein gaan.” De organisator ziet het niet zitten om entree te gaan vragen. “Dan krijg je een heel andere cultuur. Willen vrijwilligers zich dan nog inzetten? Het zou ten koste gaan van de sympathieke sfeer van Westerpop.” Westerpop zou kunnen bezuinigen op de uitgaven aan bands. “Maar we willen na 25 jaar niet weer terug bij af zijn. We hebben al vijftien jaar bands uit binnen- en buitenland die op festivals als Pinkpop en Lowlands staan. We hebben behoorlijk bestaansrecht opgebouwd, en niet alleen op basis van bezoekersaantallen.”


Op 1 november wil Steijger duidelijk hebben wat gaat gebeuren. Er zijn drie mogelijke opties. “Als het níet goed is stoppen we helemaal. Als het wel goed is gaan we volgend jaar gewoon verder. Optie drie is dat we een jaartje overslaan en in 2016 terugkomen.” Laten we hopen op het eerste… Zie voor meer foto’s van de mogelijk laatste Westerpop ooit de website www.delftopzondag.nl/fotoalbum.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12