Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Marvin Dee

vaste rubrieken

Editie: Week 23, Jaargang 20 |

Marvin Dee (24) gaat op zondag 10 juni in het Rietveldtheater in première met zijn voorstelling Opzoek naar de leegte.

1. Waarom wilde je hier, op de Markt, worden gefotografeerd?
“Omdat dit voor mij één van de mooiste plekken van Delft is. Mijn voorstelling heet Opzoek naar de leegte in jezelf. Het is de vraag waar mensen op zoek gaan naar zichzelf. Sommigen doen dat in een bosrijke omgeving, anderen doen het in de drukte van een stad. Verder staan hier op de Markt ook prachtige gebouwen.”

2. Ben je altijd al met muziek en theater bezig geweest?
“Op de basisschool vond ik muziek altijd al heel leuk en vooral de eindmusical vond ik erg leuk. Daarom ben ik naar de havo voor dans en muziek in Rotterdam gegaan. Op mijn twaalfde deed ik auditie voor de Joop van den Ende-musical Oliver Twist en ik heb toen veertien keer mogen spelen. Dat smaakte naar meer.”

3. En dus ben je na de havo naar het conservatorium gegaan?
“Inderdaad, want ik wilde me vooral als zanger verder ontwikkelen, op de havo volgde ik ook het hoofdvak zang. Op het conservatorium heb ik het anderhalf jaar volgehouden en daarna ben ik gestopt. Ze legden daar meer de nadruk op wat ik niet kon, in plaats van waar ik wel goed in ben en dat sloeg bij mij niet aan. Daarom ben ik gestopt en nu geef ik zangles.”

4. Wat kunnen de mensen van je voorstelling verwachten?
“Ik speel twee keer een half uur mijn eigen show en word begeleid door een band van vier muzikanten. De show bestaat uit verhalen, sketches en liedjes. Ik heb alles vanuit mezelf geschreven en zo ligt de voorstelling wel heel erg dicht bij mezelf. Soms schrik ik daar ook weleens van. In de voorstelling ga ik op zoek naar mezelf en hoop ik dat de toeschouwers er ook wat van leren.”

5. Dat klinkt heel filosofisch. Is dat ook zo?
“Misschien wel ja. Ik heb de voorstelling vanuit mezelf geschreven en je vindt er ook een heel deel van mezelf in terug. Ik ben iemand die veel nadenkt en piekert en ook dat is in de voorstelling terug te vinden. Dat is soms erg lastig, omdat je alles wilt beredeneren. Aan de andere kant is het ook wel fijn, want je gaat serieus door het leven.”

6. Heb je ook voorbeelden op theater- of muzikaal gebied?
“Mijn smaak is zo breed en ik pik uit zoveel hoeken iets op, dat dat lastig te zeggen is. Bij muziek zou ik gaan voor Maria Mena, Dave Matthews en Josh Groban. Dat betekent dat mijn muziek Engelstalig is. Ook qua theater is mijn interesse heel breed. De luchtige stijl die Acda & De Munnik in hun shows gebruiken spreekt me altijd wel aan.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik in eerste instantie hartstikke trots zijn en elke dag over de Markt paraderen, haha. Ik zou in elk geval heel goed in de gaten houden dat kunst en cultuur ontzettend belangrijk zijn in een samenleving. Daarbij moet je ook weten dat het heel makkelijk is om iets af te breken. Hetzelfde weer op zien te bouwen kost veel meer tijd en moeite.”

8. Past je voorstelling goed in Delft?
“Dat denk ik wel, ja. Het bijzondere is dat de voorstelling in deze stad z’n première beleeft. Verder is het voor mij een prachtige, inspirerende omgeving. Ik hou van mooie plekken, kom er tot rust en vind er voor mezelf mijn oplossingen. Dat kan op rustige momenten, maar ook door mensen te observeren die door de stad lopen. Het mooiste is dat ik hier straks in een verstopt theater ergens aan een gracht op de planken sta.”

9. Komt bij het schrijven van een voorstelling als deze niet heel veel kijken?
“Het is inderdaad lastig. Ik begon te schrijven en het leek wel een boek. Daarom ben ik gaan knutselen, heb stukjes voorgedragen en adviezen gevraagd. Daar ben ik veel wijzer van geworden. Verder improviseer ik veel. Daarnaast haal ik veel uit mezelf en vergroot ik dingen uit. Ik hoop dat het publiek zich uiteindelijk afvraagt of ik echt zo ben of niet.”

10. Gaan er na Opzoek naar jezelf nog meer voorstellingen volgen?
“Na deze vuurdoop ben ik zeker van plan om te evalueren hoe het gewaardeerd is, om het vervolgens te gaan verbeteren. Daarna ga ik op zoek naar een impresariaat, waar ik verder kan gaan. Hierbij wil ik muziek en theater blijven combineren, want het zit allebei in mij.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12