Afbeelding

Hemd van het Lijf: Margreet Groenendijk

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

De Delftse jazzzangers Margreet Groenendijk (52) gaat dit weekend genieten van het Jazzfestival Delft, als publiek èn als artiest.
1.Waarom wilde je per se aan de Asvest 40 worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier in 1986 bij de theaterschool Stap-in van Sylvia Gentil mijn eerste stappen richting zang en met name jazz heb gezet. Ik was niet bekend met die muziek, ik ben er niet mee opgevoed. Sylvia was een heel bevlogen lerares, ze haalde er bij mij alles uit wat erin zat. Ik heb hier heel wat zenuwen liggen. Ik vond zingen toen nog heel eng. Zij bracht me het lef bij om het te doen. Als ik nooit naar deze plek was gegaan dan had ik niet gedaan wat ik nu doe.”

2.Wat voor zangeres ben je?
“Ik denk dat ik wel een beetje een klassieke zangeres ben. Ik zing bekende en minder bekende jazzstukken, maar doe soms ook uitstapjes naar bijvoorbeeld The Beatles. Ik heb ook weleens in een popbandje gezeten. Op de een of andere manier pakte dat me niet echt.”

3. Kun je leven van muziek?
“Nee, en ik geloof ook niet dat ik die ambitie heb. Ik kan mezelf niet zo goed verkopen. Ik werk naast het zingen nog drie dagen per week met veel plezier bij Ipse de Bruggen. Daar ligt een groot deel van m’n hart. Met verstandelijk gehandicapten ben ik dan bezig met muziek en beweging. In het weekend treed ik op met verschillende jazzcombo’s: Het Margreet Groenendijk Quartet, Blue Notice, Basic Swing en de Bill Bakers Big Band.”

4. Waar zou je nog weleens willen zingen?
“Op het North Sea Jazzfestival. Daar moet je tegenwoordig wel naar de kleine zaaltjes om de echte jazz te vinden, maar ik zou graag in zo’n zaaltje optreden.”

5. Welk optreden zul je je altijd blijven herinneren?
“Dat was die keer met Bill Bakers Big Band in Theater De Doelen, in 2001. Ik was er toen nog niet heel lang bij en had heel erg m’n best gedaan om me hun repertoire eigen te maken. Vlak voordat we moesten beginnen deed ik het bijna in m’n broek van spanning. Ik dacht: Wat bezielt me? Ik ren weg. En in ene, als je opmoet, valt die spanning van je af. Tegenwoordig ben ik niet nerveus meer. Alleen gezonde spanning.”

6. Dit weekend is het jazzfestival. Kijk je hiernaar uit?
“Ik vind het altijd heel leuk, ja. Ik spel het hele schema uit om te plannen wie ik kan bekijken. Daarnaast treed ik zelf vaak op.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik zeggen dat ik trots ben op Delft en al die Delftenaren uit alle lagen van de bevolking die ervoor zorgen dat hier zoveel wordt georganiseerd op cultureel gebied. Daar mogen we blij mee zijn.”

8. Welke Delftenaar zou weleens bezongen mogen worden?
“M’n man. Hij doet zoveel voor me, staat altijd klaar voor me en zal nooit zeiken omdat ik weg ben om te zingen.”

9. Zondag 17 augustus treed je om 14.00 uur op bij De Waag op de Markt. Wat kunnen we verwachten?
“Ik speel daar met het Margreet Groendijk Quartet pure jazz met klassiekers uit het Great American Songbook en eigen arrangementen. Soms maak ik uitstapjes naar jazz-blues, swing, bossa nova en mooie ballads.”

10. Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?
“Ik ben bezig met een nieuw project. Ik wil nummers van Shirley Horn gaan zingen, een zangeres uit de tijd van Billie Holliday, maar minder bekend bij het grote publiek. Zij heeft heel veel leuke nummers. Ik ben nu aan het kijken welke goede muzikanten ik kan vinden die dit met me willen uitvoeren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12