Afbeelding

Hemd van het Lijf: Henk Koorn

vaste rubrieken

Henk Koorn (53, links op de foto) is oprichter van de succesvolle van oorsprong Delftse band Hallo Venray, die onlangs het album Show uitbracht.

Door Alphons de Wit jr

1. Waarom wilde je hier, tijdens een optreden bij Velvet Music, worden gefotografeerd?
“Omdat het in deze buurt allemaal is begonnen. Onze allereerste optredens hadden we in de Koornbeurs. Verder vind ik Velvet een heel mooie muziekzaak waar de mensen hun werk nog met plezier doen. Ook vind ik het leuk dat ze ons uitnodigden en dat ze op 19 april meedoen met Record Store Day.”

2. Zat het er al vroeg in dat je muzikant werd?
“Toen ik vijf jaar oud was, speelde ik piano en moest ik van mijn ouders op pianoles. Eigenlijk vond ik daar weinig aan. Op mijn achtste maakte ik kennis met de Beatles en wilde ik gitaar gaan spelen. Dat ben ik gaan doen en ik was vanaf de eerste dag verwonderd over wat je allemaal uit zo’n instrument kan halen.”

3. Was al meteen duidelijk dat je talent had?
“Zelf zag ik dat natuurlijk niet. Je speelt op je eigen niveau. Wat misschien wel mooi was, is dat ik vanaf het eerste moment, dus toen ik acht was al mijn eigen nummers schreef, zowel tekstueel als muzikaal. Dat ging eigenlijk als vanzelf: ik vond het niet bijzonder. Van mijn eerste tot mijn negende jaar heb ik in Amerika gewoond en toen we terugkwamen, had ik genoeg inspiratie voor nummers.”

4. Hoe is de band Hallo Venray tot stand gekomen?
“Ik had al een drummer en wilde een band beginnen. Daarom zette ik een advertentie in de Delftse Post met ‘bassist gezocht’. De eerste met wie we een afspraak hadden kwam niet opdagen, de tweede was Peter Konings, die er nu nog steeds bij zit. De bandnaam kwam van het programma Los Vast van Jan Rietman, dat elke keer begon met ‘Hallo...’ en dan de naam van de plaats waar ze waren.”

5. Waar haal je de inspiratie voor je nummers vandaan?
“Uit alles. Ik zit aan de keukentafel en ga een tekst schrijven. Dat is altijd het zwaarste werk. Als die eenmaal klaar is, komt de gitaar erbij en ga ik op zoek. Soms komen de akkoorden eerst en soms de melodie. Het ontstaat in je hoofd en er is geen vast recept voor. De enige voorwaarde is dat ik me erin kan inleven. De bas- en drumpartijen volgen vanzelf.”

6. Wat doe je naast je bestaan als muzikant nog meer?
“Ik heb een muziekstudio in Den Haag. Als lid van Hallo Venray heb ik in heel wat studio’s kunnen kijken en nu ben ik er zelf mee begonnen. Bands sturen opnames uit de oefenruimte op en daar gaan we aan schaven. Vervolgens nemen we het werk in een weekend op en gaan we mixen en masteren. Binnen een week heeft een plaat meestal wel gestalte gekregen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik krakers meer ruimte geven, want er staan zoveel kantoorpanden leeg. Ik kom uit het krakersmilieu van de jaren ’80 en daar zijn door jongeren met goede ideeën heel mooie dingen ontstaan. Ze zijn aan dingen begonnen gewoon omdat het kon. Uiteindelijk was dat goed voor zowel de mensen als de economie.”

8. Heb je een voorbeeld?
“Het eerste wat ik deed toen ik gitaar ging spelen, was de muziek van Neil Young naspelen. Hij maakte prachtige liedjes en speelde ontzettend goed op zijn gitaar. Hij zei altijd ‘it’s not the song, but it’s the singer’. Als ik zijn nummers speelde, klonk het goed, terwijl het, als ik nummers van de Stones of de Beatles naspeelde, nergens op leek.”

9. Wat is er zo mooi aan de gitaar als instrument?
“Het feit dat je er van alles uit kan toveren. Ik bespeel het instrument al vijfenveertig jaar en ben nog steeds zoekende naar het ultieme geluid. De mogelijkheden zijn oneindig, en het ultieme geluid zul je ook nooit vinden, maar de zoektocht ernaar blijft en is heel zinvol. Je blijft nieuwsgierig en die nieuwsgierigheid wordt ook steeds gevoed. Dat helpt je verder.”

10. Waar ben je, na achtentwintig jaar Hallo Venray, het meest trots op?
“Dat we als band nog steeds draaien en de creatieve output blijft. We hebben ons als mensen ontwikkeld en dat hoor je ook terug in onze muziek. Zolang het creatieve proces doorgaat is het zinvol, dan blijven we als band doorgaan. Dat is waar ik trots op ben. Verder was ons optreden op Pinkpop in 1992 legendarisch. Het was nooit de opzet, maar opeens sta je daar dan als Delftse band: fantastisch!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12