Afbeelding

Hemd van het lijf

vaste rubrieken

De band Rock Morton presenteert aanstaande vrijdag in het Floratheater z’n cd Vicious. Leo van der Brugge (49) is zanger van de band.


1. Waarom wilde je hier, op het Heilige Geestkerkhof, worden gefotografeerd?
“Omdat hier veel muzikale herinneringen liggen. Ik woon dertig jaar in Delft en ik heb hier met verschillende bandjes opgetreden. Ook heb ik hier verderop regelmatig ’s nachts voor het Kaartenhuis in de rij gelegen om aan concertkaarten te komen. Bovendien vind ik dat de hoorn veel wegheeft van de hoorn van een oude grammofoon.”


2. Speel je al lang muziek?
“Jazeker, ik ben al bijna vijfendertig jaar met muziek bezig. Ik begon op mijn vijftiende in Breda te drummen bij een carnavalsblaaskapel. Drie jaar later ging ik als leerling B-verpleegkundige bij het Joris werken en ik kon er intern wonen. Ik kwam al snel met bandjes in contact en ben gaan drummen. Daarna ben ik erbij gaan zingen en inmiddels zing ik alleen nog maar, omdat ik het entertainen wel erg leuk vind.”


3. Hoelang zijn jullie al met Rock Morton bezig?
“De band bestaat al twintig jaar, maar alleen gitarist René Peterse is er vanaf het begin bij. Ikzelf zit inmiddels zo’n dertien jaar bij de band, de drummer Rens van Velsen zo’n acht jaar en onze bassist Jeroen Berkhout is er drie jaar terug bij gekomen. We spelen eigen werk en Rock Morton is wel de meest stabiele band waarin ik ooit gespeeld heb.”


4. Wat voor muziek spelen jullie?
“Zoals de naam al zegt: rockmuziek. We gieten er wel ons eigen sausje overheen en ik vind dat we een herkenbaar geluid hebben. Tot een paar jaar geleden deden we mee aan wedstrijden en wat opviel is dat veel jury’s zeiden dat onze muziek muzikaal gezien staat als een huis, maar moeilijk in een hokje te stoppen valt. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van Arabische of Schotse invloeden. Daarnaast proberen we met de tijd mee te gaan.”


5. Door welke muzikanten heb jij je laten inspireren?
“Ik hou sowieso veel muzieksoorten. Dat is ook op de cd terug te horen. Voor mij staat Prince qua entertainment en creativiteit eenzaam aan de top. Vocaal gezien vind ik Jeff Buckley de beste. Verder kan ik genieten van de muziek van singer/songwriters van de laatste tijd. Zo ben ik pas naar een concert van Blaudzun geweest en was ik onder de indruk van de sfeer die hij neerzette.”


6. Maken jullie de muziek die jullie spelen zelf?
“Ja, René Peterse heeft de meeste nummers op de cd gemaakt, één nummer is geschreven door Jeroen van Klinken en ikzelf heb er drie geschreven. De inspiratie hiervoor kan overal vandaan komen. Verder komt soms eerst de muziek en soms eerst de tekst. Het is een heel creatief proces.”


7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik het geld dat aan de popvisie wordt uitgegeven anders besteden. Nu wordt het aan zaaleigenaren gegeven om bands te programmeren. Ik zou me er sterk voor maken om jonge bands de mogelijkheid te bieden om kwalitatief hoogwaardige cd’s op te nemen. Wij hebben dat in eigen beheer gedaan en kunnen het lijden, maar voor veel jongeren is dat niet het geval. Daarnaast zou ik me sterk maken voor meer en beter toegankelijke poppodia.”


8. Is Delft een echte muziekstad?
“Zeker wel. Wij oefenen met Rock Morton bij SPOD en daar zie je dat de zeven oefenruimtes drie dagdelen per dag bezet zijn. Er zijn hier veel en goede muzikanten. Een voorbeeld is Polle Eduard, die toen hij een Doors tribute hield, ons voor zijn voorprogramma vroeg.”


9. Wat zijn de plannen met Rock Morton?
“We willen wereldberoemd worden, haha. Wat hoog op onze lijst staat is optreden op Westerpop dit jaar. René Peterse is muziekdocent en veel van de mensen die hij heeft opgeleid hebben er al gestaan. Nu willen wij er ook graag staan. Verder lijkt het ons leuk om in De Wereld Draait Door op te mogen treden. Het belangrijkste is natuurlijk dat we met plezier muziek blijven maken en vernieuwend blijven.”


10. Waarom moet iedereen vrijdagavond naar het Floratheater komen?
“Omdat het een heel avond is. Puck de Keyser, een rijzende ster, staat in ons voorprogramma. Daarna spelen we zelf de nieuwe cd, oude nummers en nieuw werk en er is een dj. Verder volg ik een schildercursus en mijn mede-cursisten exposeren met hun werk. Bovendien is het album, waarvan je op de site www.rockmorton.nl al een voorproefje kunt horen, hier voor tien euro te koop. Ook zal het vanaf zaterdag bij Velvet aan de Voldersgracht worden verkocht.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12