Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 25, Jaargang 21 |

De Delftse Astrid Tan (31) vergaarde afgelopen weken landelijke bekendheid als zingende nanny door haar optredens in talentenjacht X-factor.

1. Waarom wilde je hier, bij café De Klok, worden gefotografeerd?
“Omdat dit mijn muzikale thuisbasis is. Er worden hier leuke muziekavonden georganiseerd en daarbij is er een heel gemêleerd publiek, dat oprecht geïnteresseerd is in mijn muziek. Ze vragen altijd hoe het gaat en als ik een nieuw liedje heb, speel ik het vaak eerst hier.”

2. Waar en wanneer begon je muzikale carrière?
“Dat was op mijn zevende, toen ik in Rijswijk op pianoles ging. Soms moest mijn moeder me er bij wijze van spreken aan mijn haren naartoe slepen, want ik deed mijn oefeningen niet altijd, hoewel ik veel bewondering voor mijn lerares had. Verder deed ik tijdens mijn middelbare schooltijd op het Stanislas aan toneel bij de Vrije Akademie en begonnen we rondom schoolfeesten met vrienden bandjes te vormen.”

3. Was voor jou al snel duidelijk dat je beter dan gemiddeld was?
“Nee, je weet van jezelf eigenlijk nooit hoe goed je bent en voor mij was het vooral belangrijk dat ik er plezier in heb. Dan maakt het niet uit of je op een groot podium staat of niet. Toen ik voor mijn studie in Rotterdam op kamers ging schreef ik graag muziek. Ik liet het aan mijn moeder en zus horen en die vonden het mooi. Toen wilde ik het aan een groter publiek laten horen.”

4. En toen stond je in de finalerondes van de X-factor?
“Nee, ik ben begonnen met me in te schrijven voor het Open Podium van Café Vlaanderen. In 2005 kwam ik door de voorrondes en won ik zelfs de finale. Een paar jaar later heb ik besloten om me volledig te richten op een loopbaan in de muziek en heb ik een baan gezocht die daar goed bij past. Die heb ik gevonden en ik ben nu nanny van twee kinderen in Delft.”

5. Dus je bent je volledig op je muzikale carrière gaan richten?
“Inderdaad. Voor die tijd ging ik altijd voor de ‘verstandige’ keuze, maar uiteindelijk denk ik dat het volgen van je hart het belangrijkst is. Volgens mij kun je achteraf beter spijt hebben van dingen die je wél dan van dingen die je niet hebt gedaan. Het opbouwen van een carrière naast je studie is moeilijk met de muziek te combineren. Ik heb nu werk dat vaak niet eens als werk voelt: ik doe leuke en nuttige dingen met mijn twee vriendjes.”

6. Daar haal je ook je inspiratie uit?
“Onder meer. De inspiratie komt uit alles wat ik om me heen zie gebeuren, dingen die ik meemaak en ontmoetingen die ik heb. Daarnaast is liefde het allerbelangrijkste in mijn leven en speelt dat in mijn liedjes ook een heel grote rol.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik zorgen voor een heel mooi, nieuw poppodium. Op dit moment is er in Delft geen bruisend podium meer. Ik zie het dan voor me als een podium waar een mengeling van grote bands en lokaal talent optreedt. Nu krijgt die laatste groep in de verschillende kroegen wel de gelegenheid te spelen, maar dat gebeurt versplinterd.”

8. Hoe ben je uiteindelijk bij X-factor terechtgekomen?
“Als je iets in de muziek wilt doen, is het heel lastig om te beslissen welke weg je daarbij wilt bewandelen. Als je zelf een professionele cd wilt opnemen, kan dat heel kostbaar zijn. Toen ik hoorde dat aan X-factor ook singer-songwriters mee mochten doen, heb ik me ingeschreven.”

9. Bevalt dat?
“Ja, hartstikke goed, beter dan gedacht zelfs. Ik heb nu al zoveel gave dingen gedaan dat ik niet eens meer teleurgesteld ben als ik eruit zou worden gestemd. Ook onderling is het hartstikke leuk met mijn medekandidaten. We zien elkaar als muzikale collega’s. Iedereen gunt elkaar het beste. Het bijzondere aan het traject vind ik dat ik nu al met drie eigen nummers heb opgetreden voor een miljoenenpubliek. Het is een risico dat je neemt, want misschien scoren bekende hits beter, maar ik heb het er graag voor over.”

10. Hoe bevalt je nieuwe status als BN’er je?
“Bekende Nederlander valt wel mee, want zo vaak word ik niet herkend. Wel is het ontzettend leuk dat ik allemaal nieuwe dingen doe: het is gewoon heel erg spannend. Het leukste is misschien nog wel dat je veel meer blijkt te kunnen dan je zelf denkt. Ik heb de afgelopen weken ontzettend veel over mezelf geleerd.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12