Afbeelding

Hans Vermeulen en Polle Eduard brengen muziekverleden weer tot leven in De Tobbe

Algemeen

Polle Eduard voorspelt een bijzonder avond op 26 mei in ‘De Tobbe’. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Hans Vermeulen en De Rest bestond anderhalf jaar toen Hans Vermeulen definitief naar Thailand verhuisde. Sindsdien bestaat de band nog maar één maand per jaar. Op 26 mei treden Polle Eduard en Hans Vermeulen weer op in ‘De Tobbe’ in Delft.

“Toen Hans en ik elkaar begin jaren ’90 ontmoetten, bestond vrij snel het idee om samen te gaan spelen”, blikt de Delftse muzikant Polle Eduard terug. “We zijn toen in eerste instantie zittend gaan optreden. Dat akoestische werd al snel elektrisch. Het kreeg meer ballen. Café ‘De Paap’ in Den Haag kreeg op dat moment een nieuwe eigenaar en die nodigde ons uit op dinsdagavond te komen spelen. We speelden toen elke dinsdag een combinatie van eigen werk en wat covers. Daar kwamen veel mensen op af. Op een gegeven moment bleek een aantal platenlabels geïnteresseerd om met ons een cd op te nemen. We kozen toen voor het label ‘Van Records’. Zij boden ons een gigantisch budget om dat album te maken waar we maar wilden. Dat moet je nou nèt niet tegen ons zeggen. We wilden toen naar Jamaica gaan voor de opnames van de cd, maar daar gold een negatief reisadvies op.

Hans wist toen al een goede studio in Bangkok en zodoende belanden we in Thailand voor de opnames. We hebben toen nog staan optreden in een discotheek op het eiland ‘Koh Samui’ en hebben in drie weken tijd het album in Bangkok opgenomen.”Ondanks het feit dat de muziek in de smaak viel, werd het album geen groot succes. “Op het album stond één heel vrolijk nummer”, geeft Polle Eduard aan. “Dat zomerhitje viel een beetje uit de toon bij de rest van het album, maar het liedje sloeg heel goed aan. We besloten dat tot onze single te maken. Het nummer werd op de radio gedraaid en er kwamen veel positieve reacties op.

Toen de mensen echter naar de platenzaak gingen om het te kopen, bleek onze platenmaatschappij veel te laat begonnen met het drukken van de singles. Hij was dus maar heel beperkt of niet verkrijgbaar.In de muziekwereld gaat men nou eenmaal naar de winkel voor een plaatje dat op de radio was. Als het dan geen hit wordt, stoppen de dj’s ook met promoten. Dat er maar zo weinig singles te krijgen waren, is in mijn ogen de reden waarom het album eigenlijk een beetje flopte.”

Na anderhalf jaar optreden met Hans Vermeulen en De Rest, verhuisde Hans Vermeulen naar Thailand. Sindsdien komt hij elk jaar een paar weken terug naar Nederland en dan bestaat de band weer even. Aanstaande zaterdag 26 mei staat het kwintet in ‘De Tobbe’ in Delft, waar Hans Vermeulen, Polle Eduard (beide zanger/gitarist), André Sommer (pedal steel gitarist), Len Bouman (bassist) en Beau Wassenbergh (drummer) een gevarieerd repertoire spelen. “We spelen ongeveer de helft van ons album, aangevuld met covers van Hans’ bekendste bandje Sandy Coast en covers van bands als The Band, The Beatles, en Moody Blues. De mensen willen altijd ook ‘Ik wil jou’ horen, dus dat spelen we ook”, verklapt Polle Eduard alvast.

“Ja, het klopt inderdaad dat ik een beetje het schoolvoorbeeld ben van een artiest dat zijn hele leven teert op die ene hit. Een beetje jammer vind ik dat wel, maar aan de ander kant heb ik liever dat men me op deze manier herinnert dan dat ze me helemaal niet herinneren aan mijn muziek. Hans Vermeulen zit dit jaar overigens vijftig jaar in het vak. Het wordt dus een bijzondere avond.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12