Afbeelding

Zeventig jaar oude Toneelgroep Molen de Roos hoopt op volle zaal

cultuur

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

De mannen en vrouwen van Toneelgroep Molen de Roos.

DELFT – Toneelgroep Molen de Roos is een klein maar hecht gezelschap. Dit jaar viert de club haar 70-jarig jubileum. De groep is zó leuk, zeggen twee van de elf leden, dat ze zeker weten dat ‘ie altijd blijft bestaan.

De groep ontstond in de meidagen van 1945. Nederland was net bevrijd, er werd flink feest gevierd en in de feestvreugde ontstonden allerlei verenigingen. Waaronder Buurtvereniging Molen de Roos, waarin bewoners van de Dirklangenstraat zich verenigden. Die buurtvereniging bestaat niet meer, de toneelafdeling ervan wél. Regisseur Riet Oosterman (77) maakte het begin niet mee, maar is al ruim drie decennia bij Toneelgroep Molen de Roos betrokken. “De club zocht een grimeuse, zó begon het”, weet ze nog. Sindsdien is ze elke maandagavond druk met de toneelgroep. Net als Jannie van Wijk (73), nu zo’n twaalf jaar lid. “Toen vroeg een collega me of ik figurant wilde zijn. Ik hoefde in dat stuk niets te zeggen”, vertelt Van Wijk. Ook zij verliet de vereniging nooit meer. Ze is nog altijd één van de acteurs en heeft inmiddels rollen waarin ze mag praten.

Ze zijn nu met z’n elven. “We zijn al jaren bij elkaar”, zegt Oosterman. “Omdat we zo’n gezellige sfeer hebben. We doen dit voor ons plezier, maar we doen het zo goed mogelijk.” De repetitieavonden in wijkcentrum Delft Noord beginnen met koffie en geklets. “Maar na een half uur gaan we serieus repeteren”, zegt Oosterman. “En ze is streng, hoor”, voegt Jannie van Wijk daar aan toe. “Maar op een gezellige manier”, lacht Oosterman. Ze vinden het leuk met de toneelgroep bezig te zijn. “Er wordt gewaardeerd wat ik doe”, zegt Van Wijk. “Ik geniet van het contact met andere mensen en ga altijd heel graag naar repetitieavonden.” Oosterman: “Het is mooi je in een rol te verdiepen die een bepaalde persoon zo goed mogelijk uit te beelden. Toneelspelen is een hele serieuze ontspanning.” Van Wijk: “Als dat lukt, ben je heel blij.” Ze is daarnaast blij met de goede onderlinge band. “We helpen elkaar, met leuke dingen en minder leuke dingen.”

Belangstelling
De belangstelling voor toneelspelen is afgelopen decennia wel wat afgenomen. “Tegenwoordig is er voor de mensen zoveel andere dingen te doen”, redeneert Jannie van Wijk. De dames hebben een vergeeld schriftje bij zich vol knipsels van lijvige verhalen en recensies uit de tijd dat kranten nog groot en zwart-wit waren. Toneelgroep Molen de Roos vertoont haar kunsten vandaag de dag voornamelijk in bejaardenhuizen. Vrijdag 17 april kan iedereen ze bewonderen. Dan spelen ze in Theater CulturA in Nootdorp het stuk ‘Dwazen’ van Neil Simon, dat gaat over een dorpje dat vervloekt is en waar iedereen dom is. Zo’n 110 van de 150 beschikbare kaarten zijn al verkocht. De dames hopen dat ook de resterende 40 kaarten worden verkocht. Want ondanks dat een volle zaal altijd tot wat gezonde spanning leidt, zien ze niets liever. “Het motiveert wel”, zegt Oosterman. “We hebben een half jaar hard gerepeteerd om straks zo goed mogelijk op de planken te komen.”
Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.theatercultura.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12