Afbeelding

Hemd van het Lijf: Olmo van der Mast

vaste rubrieken

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

(foto: Paul Barendregt fotografie)

Olmo van der Mast (19) won vorige week donderdag 'De Stilte van de Toekomst', de singer-songwriter wedstrijd van het Rietveld Theater.

1. Waarom wilde je hier, in het Rietveld Theater, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier met vijf andere kandidaten het hele programma heb gespeeld. De stilte van de toekomst is een singer-songwriterwedstrijd die bij elkaar een half jaar heeft geduurd. Ik heb de wedstrijd mogen winnen.”

2. Heb je altijd al iets met muziek gehad?
“Als kind zei ik tegen mijn ouders dat ik gitaar wilde spelen, maar zij vonden dat ik ook andere instrumenten moest leren kennen, dus heb ik een cursus met meerdere instrumenten gedaan bij het VAK. Daarna heb ik vijf jaar klassieke gitaar gespeeld. Ten slotte heb ik nog één jaar les op de elektrische gitaar gevolgd, waarna ik mijn spel zelf via internet verder heb ontwikkeld.”

3. En het zingen?
“Zo'n jaar of zes geleden ben ik liedjes van artiesten die ik goed vind na gaan spelen en erbij gaan zingen. Dat beviel me goed en twee jaar geleden heb ik tijdens de zomervakantie mijn eerste tekst geschreven; ik ben daarmee doorgegaan. Mijn nummers zijn erg persoonlijk. Ik haal mijn inspiratie uit gebeurtenissen en mensen die me raken. Uiteindelijk bleek ook dat over bepaalde onderwerpen veel makkelijker valt te praten in de vorm van een liedje.”

4. Hoe verhouden tekst en muziek zich volgens jou in een goed nummer?
“Ik luister veel muziek en in eerste instantie let ik dan altijd op de muziek en de melodie. Naar de tekst luister ik vaak niet heel goed, maar aan hele slappe teksten kan ik me weldegelijk storen. Bij mijn eigen nummers vind ik het wel belangrijk dat de teksten kloppen; ik ben daar heel erg perfectionistisch in. Verder vind ik het belangrijk dat mijn teksten origineel zijn en interessant om naar te luisteren. Daarnaast probeer ik clichés te vermijden.”

5. Heb je ook voorbeelden als singer-songwriter?
“Er is een aantal singer-songwriters dat ik heel erg goed vind. Ik vind The Tallest Man on Earth heel goed. Hij is een Zweed met een prachtige stem die zich een eigen gitaartechniek heeft aangeleerd die heel moeilijk is om na te doen. Verder vind ik Ben Howard, die ook de percussie op zijn gitaar doet, en Glen Hansard heel erg goed. Zij zijn alledrie zo ontzettend muzikaal.”

6. Hoe zag het programma van De Stilte van de Toekomst eruit?
“Het is een competitie, waaraan zes singer-songwriters deelnamen. We hadden vanaf januari elke maand een optreden in het Rietveldtheater. We zaten wel in een competitie, maar er viel niemand af. Tussen de voorstellingen door kregen we een coachingssessie van Siebe Palmen, die zelf ook singer-songwriter is en deel uitmaakte van de jury.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat Delft, naast het Rietveldtheater, nog een mooie plek krijgt waar leuke muziekacts geprogrammeerd kunnen worden. Het Paard van Troje in Den Haag en Paradiso in Amsterdam zouden prima als voorbeeld kunnen dienen.”

8. Had je van tevoren verwacht de competitie te winnen?
“Ik had er niet echt een idee van. Toen we begonnen, bleek wel dat we qua niveau dicht bij elkaar zaten. Ik schatte mijn kansen dan ook niet groter in dan die van de andere deelnemers. Toen ik te horen kreeg dat ik had gewonnen, was de ontlading dan ook groot.”

9. Heb je nog iets geleerd van de competitie?
“Zeker weten. Vooral van de sessies met Siebe heb ik veel opgestoken. Hij heeft me geleerd dat een liedje een spanningsboog nodig heeft en hoe je die erin krijgt. Verder vond ik zelf dat mijn uitspraak in het Engels al best goed was, maar door met hem te werken, heb ik het op een aantal punten nog kunnen verbeteren.”

10. Wat ga je, nu je de wedstrijd hebt gewonnen, verder doen op muzikaal gebied?
“Ten eerste ga ik deze zomer vier nummers opnemen en uitbrengen op EP. Verder maakte tien betaalde optredens deel uit van de prijs. Daarnaast mag ik, als winnaar van de wedstrijd, in het voorprogramma van I am Oak in het Rietveldtheater staan. Bovendien speel ik regelmatig samen met mijn nicht Channa en dat zal ik blijven doen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12