Afbeelding

Wim Meijer

vaste rubrieken

Pijnackernaar Wim Meijer (73) schilderde alle schilderijen van Johannes Vermeer na en exposeert hiermee in Het Witte Huis aan het Raadhuisplein.

1. Waarom wilde je in Het Witte Huis worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier, mede door inspanningen van Erik Bevaart, voorzitter van de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp, heb mogen exposeren met de zesendertig schilderijen van Vermeer die ik heb nageschilderd."

2. Hoe kwam je op dit idee?
"Ik maak al vijfentwintig jaar deel uit van een schilderclubje. Mijn specialiteit is daarbij het naschilderen van bijvoorbeeld foto's. Begin deze eeuw begon ik met Het Melkmeisje van Vermeer en dat ging me goed af. Daarom ben ik verder gegaan."

3. Zat dat schilderen er al van jongs af aan in?
"Nog niet op die manier. Wel was het zo dat ik op school aardig kon tekenen. Op mijn rapporten had ik voor dat vak dan ook steevast het hoogste cijfer. Ik denk dat ik het van mijn moeder heb meegekregen, want die was heel artistiek."

4. Wanneer begon je meer te schilderen?
"Vlak na mijn trouwen had ik een hoekje in de woonkamer ingericht waar ik kon schilderen. Ik had het heel druk met mijn rijschool, waardoor zondag eigenlijk de enige dag was, dat ik er echt tijd aan kon besteden. Toen de kinderen het huis uit waren, werd het hoekje in de woonkamer verruild voor een schilderkamer."

5. Waarom koos je specifiek voor het werk van Vermeer?
"Bij Het Melkmeisje was het goed gelukt en hij was een bekende schilder uit de Delftse regio. Toen ik in het Mauritshuis Het Meisje met de Parel zag, dacht ik: dat moet ik ook kunnen. Bij Vermeer kan dat ook, doordat hij niet net als Rembrandt negen lagen over elkaar schildert, maar slechts een stuk of vier."

6. Hoe ben je te werk gegaan?
"Ik heb platen van de schilderijen gezocht en die aandachtig met een loep bekeken om geen detail te missen. In 2005 was ik klaar met de zesendertig schilderijen en toen pas geleden een nieuw schilderij aan Vermeer toegeschreven werd, ben ik daaraan begonnen. Nu kun je gebruik maken van computers waarmee je heel ver kunt inzoomen. Inmiddels is het dus een stuk makkelijker."

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan…
"Zou ik ten eerste op het Raadhuisplein de zogenaamde Diamant weghalen. Ik vind het geen mooi gebouw en de bovenste verdieping is nog nooit in gebruik geweest. Daarnaast zou ik het voormalig Rabobank-kantoor gebruiken als cultureel centrum, waarin kunstenaars atelier kunnen houden en kunnen exposeren."

8. Zitten er ook schilderijen tussen die je met tegenzin hebt geschilderd?
"Dat niet, maar sommige schilderijen spraken me niet echt aan. Dan blijft de uitdaging staan om het zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Ik denk niet dat je aan schilderijen kunt zien of ik ze mooi vind of niet."
9. Ben je nog tegen moeilijkheden aangelopen?
"Omdat Vermeer geen standaard maten hanteerde en een groot aantal werken vrij groot zijn, was het voor mij financieel gezien geen haalbare zaak om alles op linnen te schilderen. Daarom heb ik de grootste schilderijen op paneel geschilderd. Verder is het laten maken van lijsten een kostbare aangelegenheid, waarvoor ik nog een sponsor zoek."

10. Van welke schilder ga je nu het werk namaken?
"Ik heb weleens gekscherend gezegd van Salvador Dali, maar dat kan ik helemaal niet. Ik blijf gewoon schilderen en filmpjes maken met Erik Bevaart voor Feel Good TV. Ik ga me dus zeker niet vervelen."