Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 11, Jaargang 21 |

Maurice de Brieder (37, rechts) organiseert op zondag 7 april samen met Eric Geevers (48) de Delftse Jongleerdag.

1. Waarom wilden jullie hier, in de gymzaal van de Herman Broerenschool worden gefotografeerd?

“Omdat onze werkzaamheden zich vooral in sporthallen afspelen. Momenteel geef ik hier circusles aan zeer moeilijk lerende kinderen en dit is mijn favoriete groep. Ik doe dat al sinds mei 2010 in het Delftse onderwijs. Eric heeft op maandagavond en zondagmiddag met de stichting Variatie in Variété in andere gymzalen vrije oefenmomenten.”

2. Wat houdt de Delftse Jongleerdag precies in?
“Het is in principe een jaarlijks terugkerend evenement, dat een jaar of twintig geleden begonnen is. Toentertijd waren er vijf of zes enthousiaste jongleurs die een middag samen met gelijkgestemden wilden jongleren en acrobatieken. Toentertijd hadden de organisatoren één appeltaart gebakken en er was voor alle deelnemers een stukje. Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder en is dit het grootste eendaagse jongleerfestival in de Randstad en trekken we jaarlijks twee- tot driehonderd bezoekers uit het hele land.”

3. Dus er wordt een hele dag lang alleen maar gejongleerd?
“Nee, inmiddels doen we van alles wat met circus te maken heeft, behalve de dieren. Het gaat dus naast jongleren om zowel lucht- als grondacrobatiek, clownerie, diabolo’s, hoelahoeps en ga zo maar door. Er worden op 7 april van 11.00 tot 18.00 uur allerlei workshops op verschillende niveaus gegeven in de sporthal van Wippolder. Een overzicht van de workshops is te vinden op www.facebook.com/circuskabel.”

4. Heb je altijd al iets met het circus gehad?
“Toen ik een jaar of twintig was, hingen we met een groep van zo’n vijftien leeftijdsgenoten in de stad. Om ons niet te vervelen, deden we zo nu en dan wat trucs en daar verdienden we nog wat mee ook. Uiteindelijk heb ik met één van die jongens Circuskabel opgericht. Eric is met het circus in contact gekomen toen hij met zijn vrouw naar een Delftse Jongleerdag ging en in contact kwam met de éénwieler.”

5. Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?
“Eric zit al een heel aantal jaren in de organisatie van de Delftse Jongleerdag en een aantal jaar geleden heb ik contact gehad of wij mochten flyeren voor onze circuslessen. Nu wij ook in Delft wat meer voet aan de grond krijgen met onze lessen, hebben we intensiever contact. Verder vormen mijn circuslessen en zijn vrije oefenmomenten een prachtig gevarieerd aanbod.”

6. Wat is er zo leuk aan het circus?
“Voor mij is het vooral de uitdaging om steeds meer uit jezelf te halen. Bij elke discipline is er wel een aantal trucjes die ik nog niet beheers, maar wel wil leren beheersen. Verder is het ontzettend leuk om vooruitgang te zien bij cursisten. Het is bij ons dan ook niet ‘ik kan dit niet’, maar ‘ik kan dit nog niet’.

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat alle bezuinigingen op het gebied van de brede school en sportactiviteiten voor kinderen worden teruggedraaid. Delft heeft een enorme historie met de ondersteuning van sportleerkrachten en ik vind dat dit zo moet blijven. Van het sport en spel voor kinderen moet je afblijven.”

8. Wordt het circus in Delft breed gedragen?
“Ik heb het idee dat het er in Delft wel is, maar heel gefragmenteerd. Gymmeesters en -juffen willen de jeugd er wel in interesseren, maar weten vaak niet dat het buiten school ook wordt georganiseerd. Wat je wel ziet is dat er na de Delftse Jongleerdag een piek is, omdat mensen zien hoe leuk het eigenlijk is. Het leuke aan deze circusactiviteiten is ook dat het voor alle leeftijden geschikt is.”

9. Hoe komen jullie aan de begeleiding voor de vele workshops?
“Ik heb door de jaren heen met mijn circuslessen en overige activiteiten bij het Haagse en Rotterdamse circus een heel netwerk opgebouwd. Veel van de mensen die ik hier ben tegengekomen zijn bereid om op 7 april workshops te komen geven. Dat doen zij geheel vrijwillig en dat vind ik erg bijzonder. Op deze manier hoeven we ook niet meer dan 5 euro entree te vragen.”

10. Wat kunnen geïnteresseerden op 7 april in de Wippolder-sporthal verwachten?
“Een heel leuke dag vol circusactiviteiten. In principe nemen alle deelnemers hun eigen materiaal mee, maar voor de nieuwkomers is er meestal wel wat over, of te koop. Kinderen kunnen hun eigen jongleermateriaal maken en voor de rest zijn er circusgerelateerde workshops op alle niveaus. Deze zijn op www.facebook.com/circuskabel te vinden, net als alle overige informatie.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12