Afbeelding

De Levende Etalagedag verrast zelfs de organisatie

cultuur

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Barbara van Gelder: het kleurrijke brein achter de Levende Etalagedag.

DELFT – Ruim tachtig etalages in de Delftse binnenstad komen zaterdag 11 april tot leven tijdens de Levende Etalagedag.

Het thema is ‘Groot’ en organisator Barbara van Gelder van Something Extra mag dit woord dan ook met groot genoegen gebruiken als ze over het evenement spreekt. “Het evenement wordt dit jaar heel groot en er gaat een groot aantal onwijs leuke dingen gebeuren”, begint Van Gelder. Nu al hebben tachtig deelnemende winkeliers en bedrijven in de binnenstad zich aangemeld. Van Gelder denkt dat dit er komende dagen nog meer worden.

Ze hoeft de winkeliers in de binnenstad in elk geval niet meer uit te leggen wat de Levende Etalagedag inhoudt. De eerste editie was in 2009. “Het is afgelopen jaren een groot begrip geworden.” Het recept is simpel. “Ondernemers en winkeliers stellen hun etalages beschikbaar aan acteurs die er op de meest uiteenlopende manieren voor zorgen dat etalages niet – zoals gebruikelijk - stillevens zijn. “De verrassingen zullen dit jaar even groot zijn als voorgaande jaren. Je kunt door de stad lopen en letterlijk op elke hoek wel verrassende etalages aantreffen. Daardoor kijk je toch even met andere ogen naar binnen. Je ontdekt zo bovendien weer andere winkels, want er zíjn heel veel leuke en nieuwe zaakjes in Delft. De horeca heeft geen etalages, maar zorgt voor wandelende figuren die op de Markt één groot spel spelen.” 

Fijne kneepjes
In samenwerking met Theaternetwerk Delft wordt vooraf een sessie georganiseerd waarbij de acteurs wat fijne kneepjes over acteren leren en tips krijgen om hun publiek te vermaken. Want, weet Van Gelder: “Het is best lastig een hele dag vanuit een etalage mensen te vermaken. Het is meer dan een beetje zitten en zwaaien.”

De organisatie heeft contact met de deelnemende winkeliers. “We proberen er samen met hen voor te zorgen dat het buiten, maar ook binnen de winkel heel feestelijk is.” Velen geven daar gehoor aan. “Ook bij de winkels binnen gebeuren leuke dingen en veel deelnemers hebben acties waarbij klanten die dag een presentje of extra korting krijgen.”

Van Gelder kan niet wachten tot de Levende Etalagedag weer gaat beginnen. Dat gebeurt traditiegetrouw met een gezamenlijke opening op de Markt, waarbij alle acteurs bijeen komen voor een groepsfoto. “We doen het met z’n allen en we maken er met z’n allen een feest van. Dat gevoel heb je ook als je daar op dat moment ben. Ook leuk is dat ik van aantal deelnemers niet weet wat ze gaan doen. De Levende Etalagedag verrast ook míj en daar word ik blij van.”
Zie voor meer informatie de website www.levendeetalage.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12