Afbeelding

Politieke Zomercolumn

vaste rubrieken

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

Gedurende de zomerweken schrijven Delftse raadsleden in een column hoe zij hun zomervakantie doorbrengen, wat hen bezig houdt en inspireert. Tijdens haar vakantie in Frankrijk maakte SP-raadslid Lieke van Rossum de verbinding tussen het socialisme van de 19e eeuw en de moderne tijd.

Jean Jaurès
Zoals bij veel Nederlanders was onze kampeervakantie in Frankrijk deze zomer natter dan anders. Na een regenachtige ochtend in een klein dorp in Puy-de-Dôme, waar alleen een bakker en een café open bleken, zagen we vanuit de auto een bruin bord dat naar het middeleeuwse kasteeldorp Usson wees. Misschien was dat wat.

Usson redde onze dag. Het weer klaarde op, vanaf bovenop de berg was het uitzicht prachtig en door het pittoreske dorp was een leuke wandeling uitgezet. De toeristenfolders waren te verkrijgen in een kleine galerie, waar een expositie was over Jean Jaurès, een beroemde Franse socialist eind 19e eeuw, zo werd ons uitgelegd. Dat het om een socialist ging kon je eigenlijk direct wel zien; op veel afbeeldingen was Jean te zien pratend met een grote groep mensen. Stakende mijnwerkers, met petten op en gereedschap in hun handen, en op de achtergrond de stofwolken van de verwerkingsinstallaties.

De arbeiders die opkomen voor hun rechten tegenover het grootkapitaal. Het klinkt allemaal nogal gedateerd, maar niets is minder waar, bedacht ik me. Ook in deze tijd is er te weinig werk en steeds meer mensen komen in de financiële problemen, terwijl er aan bestuurders van grote bedrijven enorme bonussen worden uitgedeeld. Het verschil tussen arm en rijk in Nederland wordt steeds groter. Inmiddels bezit de rijkste 10 procent meer dan 60 procent van het totale vermogen en de onderste 50 procent van de Nederlanders heeft niets, maar wel een schuld! Het is dus nog steeds – en steeds meer – broodnodig dat de mensen gezamenlijk opkomen voor hun recht. Er zijn anno 2014 dan niet veel mijnwerkers meer in Nederland - maar wel fabrieksmedewerkers, verplegers en schoonmakers.

Dat in actie komen ook loont lieten die schoonmakers bijvoorbeeld zien. Zij kregen na vele acties en stakingen in mei een akkoord voor een nieuwe cao voor elkaar, waarin onder meer geregeld is dat ze doorbetaald worden bij ziekte. Maar ook in Delft loont het om in actie te komen. Bijvoorbeeld voor voorzieningen als bibliotheek, speeltuinen en buurthuizen, die op de tocht staan vanwege financiële tekorten  op dure projecten, bedacht door enkelingen. We moeten blijven opkomen voor onze omgeving - vergaderingen in het stadhuis zijn niet voldoende. Natuurlijk, de gemeenteraad met zijn debatten, moties en beleidsstukken is één middel om Delft eerlijke socialer te maken. Het andere middel, dat bent ú. Dat zijn wij, het is ónze stad!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12