Afbeelding

Tussen Duitsers en Delfts blauw, dat eerst zwart is

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Mirjam legt de Duitse fietstoeristen uit wat een werk het is om de Nachtwacht van Rembrandt na te maken met Delfts blauwe tegeltjes.

DELFT – Delftenaren hangen vooral in andere oorden de toerist uit, terwijl ook onze eigen stad zo uniek is. Dus spelen wij deze zomer, voor alle Delftenaren die dat niet doen, toerist in eigen stad. Deze week deel 4: kijken en schilderen bij Royal Delft.

We mogen maandag mee met een groep Duitsers. Ze zijn op fietsvakantie. De fietsende Oosterburen doen Delft aan en dan mag een bezoek aan Royal Delft, de Porceleyne Fles, niet ontbreken. Alleen de entreehal vinden ze al boeiend. Een vrouw ziet een muur vol Delfts blauwe tegeltjes, twijfelt geen moment, pakt haar camera en fotografeert de hele muur en enkele tegeltjes apart. Ze heeft haar fietshelm nog op.

‘MAAK NIET TEVEEL FOTO’S VAN MIJ, DAN WORD IK NOG WERELDBEROEMD’
Rondleider Mirjam vraagt de aandacht. Niet-Duitse deelnemers kunnen hun koptelefoon opdoen en in hun eigen taal horen wat wordt verteld. We mogen onderweg foto’s maken. “Maar niet teveel met mij erop, want dan word ik nog wereldberoemd”, grapt Mirjam. Even later zitten we met twintig Duitsers in een ‘Zeitmachine’ en komt de geschiedenis van Delft blauw in vogelvlucht voorbij.

Na dit stukje educatie gaan we naar een werkplaats, waar twee dames aan het schilderen zijn. Beiden kijken niet op of om. Zoals niet één personeelslid in de productielijn nog opkijkt van toeristen. Deze lopen overal door het gebouw en dit is nog een relatief rustige tijd, vertelt de toerismecoördinator van Royal Delft ons. Als de Keukenhof net open is, dán is het pas druk.

We lopen verder en komen in een ruimte waar een levensgrote Nachtwacht is te zien, bestaande uit honderden kleine tegeltjes. Twee meester-schilders zijn hier elf maanden lang druk mee geweest. “Ze kwamen alleen thuis om te eten en te slapen”, weet Mirjam. Als onze gids even verderop alweer een ander verhaal vertelt, worden nog steeds foto’s van de Nachtwacht gemaakt. Even verderop zijn we de enige die foto’s maken, als we bij een vitrinekast komen met daarin een 70 jaar oude editie van het blad ‘de Vliegende Hollander’, met de kop ‘Duitschland capituleert’. Het leidt tot enkele vreemde blikken. De rest heeft meer oog voor een kast met speciaal voor Kerst vervaardigde Delfts blauwe borden.

In de fabriek waar het grijs en wit overheerst hangt een iets andere sfeer en geur. Mirjam giet een substantie in een vormpje. Dit zal ooit een vaasje worden. Een foutje is zo gemaakt en vaak onherstelbaar, vertelt ze. Als een product niet perfect is wordt het in de winkel voorzien van een groen stipje en de klant krijgt dan 25 procent korting. Een collega schiet Mirjam aan tijdens haar verhaal. Er is iets met een omleiding. “Jullie moeten allemaal hier blijven”, grapt ze tegen de groep. De soep wordt minder heet gegeten. “Jullie gids haalt jullie half 2 op.” Tot die tijd mogen ze nog even de winkel in, en dat doen ze. Wie z’n souvenirs niet mee kan nemen, kan deze voor 25 euro laten opsturen.

Na de rondleiding mogen we mee naar boven, samen met een gezin uit Zuid-Afrika en onze workshopleider. We mogen schilderen. Eerst op een klein scherfje. Eén van de dochters verbaast zich over de kwast, die eruit ziet als een gewone kwast maar in het midden een soort punt met veel langere haren heeft. Als iedereen de werking van de kwast snapt, gaan we verder. Voor het echie, met zwarte verf die in de oven pas blauw wordt, op een echt tegeltje. We begrijpen al gauw dat het tien jaar duurt om meester-schilder te worden. Terwijl vader een paard schildert, vertelt hij dat ze één dag in Delft zijn. “Een geweldige stad”, vindt hij. “We hebben net poffertjes op.” Die belevenis wordt voor hem nog mooier als we ‘m vertellen dat Bill Clinton hem is voorgegaan. Vanavond vervolgen ze hun Europese tour en reizen ze richting Frankrijk, het laatste te bezoeken Europese land voordat ze weer naar Zuid-Afrika gaan. Hun tegeltjes reizen hen later, als ze urenlang op 1100 graden zijn gebakken, achterna.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12