Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Een winkelstraat en foto’s maken, het levert een verstild beeld op van mensen die op weg zijn van A naar B of juist andersom. Boodschappen doen, even een broodje halen in je lunchpauze, de hond uitlaten, op weg zijn naar een ander deel van de stad, of gewoon een beetje flaneren.

Is tegenwoordig het Engels vooral onderdeel van onze taal, honderd jaar geleden was het vooral het Frans. We gebruiken nog steeds veel Franse woorden, zoals: ‘De ambassadeur had een affaire met een op het trottoir flanerende caissière met een turquoise capuchon’. Zeven maal raak dus. Als we eenmaal in Frankrijk zijn valt het meestal toch tegen om adequaat te communiceren (2 maal raak). En wij Nederlanders zijn de partij die altijd maar weer hun best doen om die andere taal te praten: ‘Une baquette s’il vous plaît!’. Dat niveau lukt meestal wel, en een beetje verstaan we ze ook (1 maal). Totdat ze in hoog tempo met een landgenoot begin te kwekken, dan haken we al snel af. Zeker als die dat doen met een accent en een loszittend gebit (1 maal).

Terug naar de Jacob Gerritstraat. Flaneren is dus afgeleid van een Frans woord: ‘flâner’. Vrij vertaald ‘lopen om te zien en gezien te worden’. Fransen gebruiken het meer voor ‘lummelen, rondhangen, slenteren’. De straat is vernoemd naar ene Jacob Gerrits, die in zijn tijd ‘schepen’ was van de stad. Een openbaar bestuurder op plaatselijk niveau (1 maal). De term is nog steeds in gebruik voor bestuurders binnen een Belgische of Luxemburgse gemeente. Alle verhoudingen in acht genomen is de functie te vergelijken met de functie van minister in de federale of gewestelijke politiek. De schepen maakt deel uit van het college van burgemeester en schepenen. De Delftse Burgemeester en Wethouders besloten in 1968 tot het aanpassen van de Jacob Gerritstraat. Tot die tijd was het een normale Delftse straat, met al het denkbare verkeer, in beide richtingen (1 maal). Door de toename van zowel bewoners als winkels en bedrijven werd de straatstenen vervangen door stoeptegels. En daarmee had Delft zijn eerste winkelpromenade (1 maal).

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12