Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Wilma Keizer

vaste rubrieken

Editie: Week 6, Jaargang 21 |

Wilma Keizer (49) kreeg onlangs van een galerie in New York de uitnodiging om een aantal van haar schilderijen te exposeren.

1. Waarom wilde je hier, in je atelier aan de Molslaan, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier sinds drie maanden het grootste deel van mijn tijd doorbreng. Ik ben hier bij elkaar zo’n vier dagen in de week en de rest van de tijd geef ik les bij de VAK. Ik vind het heerlijk om hier in mijn eentje geconcentreerd aan het werk te zijn.”

2. Wanneer wist je dat je schilder wilde worden?
“Zo rond mijn vijftiende werd voor mij duidelijk dat ik de kunstacademie wilde doen. Daarom was ik goed gemotiveerd om na het mavo ook het havo te volgen. Vervolgens ben ik de lerarenopleiding gaan doen en heb ik nog een jaar aan de avondacademie gestudeerd. Mijn bevoegdheid in de beeldende vakken was voor mij een leuke bijkomstigheid. Uiteindelijk heeft het schilderen jarenlang op een laag pitje gestaan en in 2006 heb ik het weer opgepakt. De twintig jaar ervoor deed ik veel in het theater.”

3. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Voor een groot deel uit foto’s. Dat kunnen foto’s zijn die ik tijdens het kijken van films of op vakantie zelf schiet. Ook zijn er krantenfoto’s die iets in me losmaken. Ik begin mijn werk altijd vanuit het abstracte en daar zoek ik foto’s bij. Door die combinatie ontstaan er vaak meerdere lagen in mijn werk.”

4. Waar kun je een echte Wilma Keizer aan herkennen?
“Dat is lastig, maar ik denk dat ze vooral herkenbaar zijn vanwege het feit dat ik handgeschept papier uit India in mijn werken gebruik. Daarnaast is mijn kleurgebruik zeer eigen en straalt mijn werk een grote vitaliteit uit. Dat is tenminste de feedback die ik van veel mensen op mijn werk krijg.”

5. Hoe is men in New York bij je terechtgekomen?
“Ik heb geen idee. Waarschijnlijk heeft het met mijn zakelijke facebookpagina Wilma Keizer Paintings te maken. Ik werd gevraagd te exposeren en in het New York Art Magazine te publiceren. Ik heb Lisa Kaiser, een vriendin die in New York woont gevraagd eens bij de galerie te kijken en zij zal me er binnenkort hopelijk van alles over vertellen.”

6. Hoe belangrijk zijn social media voor jou?
“Ik vind vooral facebook heel erg leuk. Op mijn persoonlijke pagina post ik elke doordeweekse dag een foto van een detail in één van mijn schilderijen. Aan het eind van de week laat ik hen het hele werk zien. Verder heb ik mijn zakelijke site, Wilma Keizer Paintings, waarop ik mijn werk toon en daaruit blijkt dat veel mensen uit verschillende landen ernaar kijken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik een manier verzinnen om alle veldjes, schoolpleinen en dergelijke in Delft open te stellen voor iedereen. Er zijn vast creatieve manieren te bedenken waarbij de hekken kunnen blijven staan, maar waarbij ze nog wel als speelterrein voor kinderen kunnen dienen. Verder zou ik me er sterk voor maken om te werken aan een museum met werk van moderne Delftse kunstenaars.”

8. Wanneer merkte je dat je beter kon schilderen dan veel anderen?
“Ik ben ervan overtuigd dat dit soort dingen te maken hebben met veel oefening, meters maken, doorgaan en jezelf doorontwikkelen. Toen ik van de opleiding kwam, had ik nog geen eigen stijl, die ontwikkel je pas in de tijd erna. Inmiddels ben ik, na twintig jaar geproduceerd te hebben in het theater, weer zeven jaar bezig met schilderen. Ik geef aan de VAK cursussen ‘eigen stijl’ voor ver gevorderden en merk dat ik ook mezelf blijf ontwikkelen.”

9. Wat vind je het mooiste schilderij dat je gemaakt hebt?
“Dat kun je eigenlijk niet zeggen. Mijn mooiste schilderij moet ik nog maken, maar vaak ben je het meest gehecht aan je laatste schilderij of de grotere werken. Ikzelf toets mijn werk vaak aan dat van de vele kunstenaars die ik ontzettend goed vind en die me ook inspireren. Ik gebruik hun werk vooral als een soort spiegel om mezelf scherp te houden.”

10. Heb je nog doelen voor de nabije toekomst?
“Zeker. Het afgelopen jaar is voor mij qua omzet mijn beste jaar als schilder geweest en dat hoop ik het komend jaar uit te bouwen. Verder hoop ik ook meer internationale aandacht voor mijn werk te trekken en de uitnodiging vanuit New York is daar natuurlijk een prachtige voorbode van. Daarnaast wil ik nog altijd mijn cursussen bij de VAK blijven geven.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12