Afbeelding

Hemd van het Lijf: Hassan Karadirek

vaste rubrieken

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Hasan Karadirek (links, 43) is voorzitter van de Moskee, C. Ozbek is er bestuurslid en Orhan Yasar (rechts, 45) is voorzitter van de Turkse Sociale & Culturele Vereniging.

1. Waarom wilden jullie hier, in de gebedszaal van de Moskee, worden gefotografeerd?
“Omdat dit onze gebedsruimte is en we hier trots op zijn. Onze Moskee is gebouwd door Delftenaren met een Turkse achtergrond. Dit is voor ons altijd een droom geweest en wij zijn er trots op hiervan vertegenwoordigers te zijn.”

2. Wat gebeurt er allemaal in deze Moskee?
“Van alles. We hebben hier natuurlijk onze gebedsruimte, maar er zijn ook ruimtes waarin jongens, meisjes, dames en heren afzonderlijk van elkaar levensbeschouwelijke lessen krijgen. Verder worden hier lezingen gehouden, organiseren we toneel- en sportactiviteiten. Daarnaast is dit een ontmoetingsplaats en geeft de imam lessen om onder andere ook radicalisering tegen te gaan.”

3. Werden die lessen altijd al gegeven?
“Ja, want in de Islam wordt iedere vorm van agressie afgekeurd. Wij Moslims moeten het rechte pad volgen en niet te ver naar links of naar rechts afwijken. Ons is geleerd om extremen te voorkomen.”

4. Hebben jullie last van radicalisering?
“In direct opzicht niet, maar het zou best kunnen dat er weleens Syrië-gangers bij ons zijn binnen geweest om te bidden. Daar hebben we geen zicht op en kunnen we niets aan doen, omdat we een zeer open karakter hebben. Zolang iedereen zich aan de geldende regels houdt, sluiten we niemand buiten.”

5. Maar in indirect opzicht wel?
“Zeker. Natuurlijk zijn wij net als iedereen ook bang voor aanslagen. Wij kennen zelfs een dubbele angst. Wij zijn ook bang voor de beeldvorming omtrent ons geloof. Zo zijn er al heel wat Moskees bedreigd. Verder is het in onze cultuur normaal om iedereen te begroeten, maar medegelovigen merken steeds vaker dat anderen hen negeren.”

6. Wat doen jullie hiertegen?
“Wij proberen de kalmte zo goed mogelijk te bewaren en de dialoog op te zoeken. Zo zitten we in een Delfts platform voor levensbeschouwelijke organisaties en religies. Hiermee organiseren we verschillende evenementen. We hebben hiervoor een manifest opgesteld, waarin wederzijds respect en begrip naar voren komen. Het is goed om verschillen te accepteren, maar je moet ze niet accentueren. Verder staan onze deuren altijd voor iedereen open.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik alles in het werk stellen om verschillende bevolkingsgroepen nader tot elkaar te brengen. We zijn allemaal dienaren van één en dezelfde God of Allah en daarbij is naastenliefde het uitgangspunt om samen te leven. Aan de andere kant zijn we er ook van overtuigd dat goede initiatieven vanuit de burgers zelf moeten komen.”
8. In hoeverre komt de Islam overeen met andere godsdiensten?
“In de Islam geloven we in alle profeten van de andere godsdiensten, dus ook in Mozes en Jezus, alleen bij ons heten ze anders. Als je dat niet doet, kan je geen Moslim zijn. Wij hebben een andere profeet, maar  het verhaal en de boodschap zijn in hoofdlijnen hetzelfde.”

9. Hoe gaat het verder met de Delftse Moslimgemeenschap?
“Goed, maar er is wel wat angst ingeslopen. Er zijn in Delft zo’n drieduizend Turken die hier komen, maar we dienen alle Moslims. Zo komen er zo’n dertig nationaliteiten. Daaronder zitten ook veel studenten en docenten van TU Delft.”

10. Hebben jullie nog een boodschap?
“Zeker, wij willen graag de dialoog openen. Integratie betekent volgens ons dat groepen met elkaar verweven raken en dat vergt inspanningen van beide partijen. Het moet niet allemaal van één kant komen. Verder willen we graag samen initiatieven ontplooien en is eenieder meer dan welkom om een kijkje te komen nemen in onze Moskee.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12