Afbeelding

Komend theaterseizoen is er weer veel te zien, horen, lachen en genieten in Theater de Veste

cultuur

Editie: Week 19, Jaargang 23 |

Jan Bartels is trots op het zeer diverse programma dat Theater de Veste dit jaar presenteert. (foto: Jarno Koenen)

DELFT – Theater de Veste heeft weer een prachtig programma voor het komende theaterseizoen. Opvallend zijn de vele cabaretiers die langs komen, de grote verscheidenheid en de samenwerking met andere partijen.

Vorige maand kwam de theatergids uit, afgelopen donderdag gingen alle kaarten in de verkoop. Daarin staat een uitgebreid overzicht van wat er in het 20 jaar jonge Delftse theater vanaf dit najaar allemaal te zien en beleven is.
Als we het blad met theaterdirecteur Jan Bartels doornemen, steekt hij zijn trots niet onder stoelen of banken. Begrijpelijk. Het is schier onmogelijk om in de gids níets te vinden wat je aanspreekt. Van laagdrempelig cabaret tot mooie muziek en van clubavonden voor jonge mensen tot veel toonaangevende toneelvoorstellingen.

Er gaan maanden aan vooraf om tot zo’n programma te komen, weet Jan Bartels. Sterker nog: “Ik ben nu al bezig met het theaterseizoen 2016/2017. Maar er worden ook vlak voor het uitkomen van de gids nog voorstellingen geboekt - en zelfs tijdens het seizoen.” De bonte verzameling aan voorstellingen komt op allerlei manieren tot stand. Soms wordt het theater hiervoor benaderd, andere keren zit het theater er zelf achteraan. Bartels heeft daarnaast veel contact met collega’s van andere theaters. “We tippen elkaar en houden elkaar op de hoogte.” Hij zette zich er persoonlijk voor in om de voorstelling ‘A house in Asia’ naar Delft te krijgen. “Die voorstelling gaat over de huizen van Bin Laden. Ik heb het in Frankrijk gezien en was daar zó ondersteboven van. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal en ik heb daar dagen later nog mee rondgelopen.”

Cabaretiers
Bartels bladert verder en staat even stil bij de vele cabaretiers die komen. “Leuk dat we Ronald Goedemondt hebben, die speelt niet overal. Ook Youp van ’t Hek en Claudia de Breij komen naar Theater de Veste. Grote cabaretiers. Verder komen onder andere Van der Laan & Woe, Jandino Asporaat, Diederik van Vleuten, Sara Kroos en Plien & Bianca naar Delft. Daar zijn we hartstikke blij mee. Yentl en de Boer hebben we geprogrammeerd in het Rietveld Theater, die voorstelling is zeer goed ontvangen. Het zijn jonge aanstormende cabaretiers.”
Het Delftse theater onderscheidt zich niet alleen van de concullega’s met een groot aanbod aan cabaret. Er is daarnaast een groot aanbod van gevarieerde toneel- en dansvoorstellingen. “Bovendien zijn we hier samen met het Paard van Troje een poppodium gestart. De clubavonden van Cirque du Théâtre worden hier georganiseerd met en door de Burgemeesters.” Zulke samenwerkingen hebben vele voordelen, weet Bartels. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het is goed om avonden voor jonge mensen te laten organiseren door jonge jongens als De Burgemeesters. Wij willen er niet voor onszelf zijn, maar voor de hele stad en de omgeving. Dat doen we ook met een voorstelling als die over Bin Laden. Dat zal geen volle zaal trekken, hoe positief ik er ook over praat, maar soms moet je investeren in een goed verhaal waarbij mensen na afloop helemaal onder de indruk de zaal uitlopen.”

Iedereen zou beslist eens de theatergids moeten doorbladeren of op www.theaterdeveste.nl moeten kijken of er iets voor zijn of haar gading bij zit, vindt Bartels. “We hebben zó veel en heel veel is niet uitverkocht. We doen er alles aan om te zorgen dat mensen een goede avond hebben. De voorstelling is de hoofdschotel, maar je kunt vaak vooraf een hapje eten in ons pop up-restaurant en na afloop een drankje doen. Het is een avondje uit, een beleving en vertier. Even helemaal ontspannen. Dat is belangrijk voor je geest en zo houdt theater je gezond…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12