Afbeelding

Hemd van het Lijf: Maarten Warffemius

vaste rubrieken

Editie: Week 21, Jaargang 23 |

Maarten Warffemius (56) is voorzitter van Loge Silentium, de Delftse Vrijmetselaarsloge, die aanstaande dinsdag om 20.00 uur een open avond voor belangstellenden houdt.

1. Waarom wilde je hier, voor jullie thuisbasis aan de Choorstraat 16a, worden gefotografeerd?
“Omdat de broeders van Loge Silentium hier iedere dinsdagavond samenkomen. Daarnaast organiseren we hier aanstaande dinsdag een avond voor belangstellenden, waarbij een lezing over Dan Brown op het programma staat.”

2. Wat is een Vrijmetselaarsloge precies?
“Het is een groep van mensen die voor iedereen de wereld beter wil maken. Daarbij maken we geen onderscheid tussen religies of andere voorkeuren. De kerngedachte daarbij is dat alles gericht is op wederzijds begrip. Op onze avonden discussiëren we niet, maar we compareren.”

3. Hoe ben je zelf bij de Vrijmetselaars gekomen?
“Ik heb eens een comparitie meegemaakt en dacht meteen: ‘als meer mensen dit zouden kunnen, dan zou de wereld een stuk beter zijn’. Daarop heb ik me acht jaar geleden aangemeld en heb ik de stadia van leerling, gezel en meester doorlopen. Ik ben voorzitter geworden, doordat er niemand tegen was.”

4. Wat houdt compareren in?
“Het is het tegenovergestelde van discussiëren. Bij comparities gaat het niet om je gelijk krijgen, maar om het standpunt van de ander te begrijpen. Er is dus geen sprake van discussie, maar van het uitwisselen van gedachten. Hieruit ontstaat wederzijds begrip, dat is  de optimistische boodschap.”

5. Hoe ziet een avond bij jullie eruit?
“We komen hier op dinsdagavond samen. Over het algemeen heeft een inleider een bouwstuk voorbereid. Dat is een verhaal waarover hij de mening van anderen wil horen. Dat kan gaan om ethische kwesties, filosofen, problemen van alledag of een leerling vertelt waarom hij broeder is geworden. Aan de hand van dit bouwstuk vullen de broeders aan met hun inzicht, het compareren.”

6. Is de Vrijmetselarij zo spannend als in de boeken van Dan Brown wordt voorgesteld?
“Ik vrees van niet. Doordat we vooral streven naar wederzijds begrip is het misschien juist niet zo spannend. Belangstellenden die eens mee willen maken wat we hier doen, zijn aanstaande dinsdag meer dan welkom. Er is dan een lezing over Dan Brown. Wij vinden het leuk om, ook aan vrouwen, te laten zien wat we hier doen. Zij kunnen zich aanmelden via info@logesilentium.nl.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik meer compareren en goede ideeën uit andere steden overnemen. Je hoeft namelijk niet alles zelf te bedenken. Als ik zie dat Delft de op één na duurste gemeente van Nederland is, dan zou ik eens gaan kijken of dat niet anders kan.”

8. Is het niet wat oubollig dat er geen vrouwen in jullie Loge zitten?
“Dat denk ik niet. Binnen dit gebouw is er ook een gemengde Loge (Delta) en een vrouwen Loge (Catena Aurea). Wij hebben geen vrouwen in onze Loge, omdat we zien dat in sociale situaties mannen en vrouwen elkaar sowieso vaak opzoeken om hun eigen dingen samen te doen.”

9. Wat is het verschil tussen de Vrijmetselaars en de Rotary?
“Wat we doen komt in veel gevallen overeen met wat de Rotary doet: we zijn beide bezig om de wereld mooier te maken. Een verschil is wel dat Vrijmetselaars er minder mee naar buiten treden. Zo is het blindenonderwijs bijvoorbeeld door een Vrijmetselaar opgezet, al zullen maar weinig mensen dat weten. Toen alles goed liep, heeft hij zich teruggetrokken.”

10. Heb je met de Vrijmetselaarsinstelling nooit ruzie?
“Dat zou je misschien wel zeggen, maar ik ben ook verre van perfect. Ik heb ook dingen waar ik me enorm aan kan ergeren en dat uit ik net als ieder ander. Wel is het waar dat ik veel waarde hecht aan harmonie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12