Afbeelding

Hemd van het Lijf: Nelleke Folmer en Marijke Loof

vaste rubrieken

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

De zussen Nelleke Folmer (61, links) en Marijke Loof (60, rechts) zetten zich in voor het Interkerkelijk Sociaal Fonds en zijn druk bezig met de voorbereidingen van het toneelstuk ‘Daar zit een luchtje aan’, dat op 6 en 7 maart wordt opgevoerd in de Immanuelkerk, Schoemakerstraat 1

1. Waarom wilde jullie hier, bij Hugo de Grootstraat 10, worden gefotografeerd?
Marijke: “Omdat het Interkerkelijk Sociaal Fonds hier kantoor houdt. Iedere dinsdag houden we hier een spreekuur, waarbij onze vrijwilligers inschatten of de hulpvragen van cliënten worden behandeld of niet.”

2. Wat is het Interkerkelijk Sociaal Fonds?
Marijke: “Het is een vrijwilligersorganisatie vanuit twaalf kerken en één moskee in Delft. Binnen dit samenwerkingsverband helpen we mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Dat kan zijn doordat ze tijdelijk geen geld hebben. We houden  ook contact met instanties. Zo overleggen we weleens met woningbouwverenigingen in het geval van huisuitzettingen.”

3. Hoe ben je bij het Interkerkelijk Sociaal Fonds terechtgekomen?
Marijke: “Ik werk als notaris bij Westvest Netwerk Notarissen en het fonds kwam bij ons om statuten op te stellen. Uiteindelijk kwam er een bestuursfunctie vrij en werd ik gevraagd, vooral vanwege mijn juridische achtergrond.”

4. Hoe zijn jullie op het idee gekomen een toneelstuk te maken?
Nelleke: “Mijn man en ik maken al jarenlang jaarlijks een toneelstuk dat in de Immanuelkerk wordt opgevoerd en waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. De banden met het Interkerkelijk Sociaal Fonds zijn zo nauw, dat we ervoor hebben gekozen dit jaar het fonds als goed doel te kiezen.”

5. Wat is het voor een toneelstuk?
Nelleke: “‘Daar zit een luchtje aan’ is een blijspel, waarin de humor van mijn man, die het geschreven heeft, sterk naar voren komt. Het gaat over een parfumfabrikant die tot ondernemer van het jaar wordt uitgeroepen en wordt geridderd. Bij die plechtigheid loopt er van alles in de soep.”

6. Staat een blijspel niet haaks op het goede doel?
“Dat denken we niet. Het is namelijk leuk dat je even niet aan je zorgen hoeft te denken. Het stuk is luchtig en onbekommerd. Daarbij steun je het goede doel. Dat kan door de voorstelling voor 8 euro te bezoeken, maar het kan ook met een VIP-arrangement voor 40 euro, waarbij een viergangendiner en gratis drank inbegrepen is.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zouden we iedereen aanmoedigen om het Interkerkelijk Sociaal Fonds te steunen. De leukste manier hiervoor is door op 6 of 7 maart de voorstelling bij te wonen, al dan niet voorafgegaan door het viergangendiner.”

8. Hebben jullie de mensen die het minder hebben altijd al willen helpen?
“Ja, we hebben van huis uit meegekregen dat we ook iets voor anderen moeten doen. Dat doen we bij het Interkerkelijk Sociaal Fonds met zijn allen, iedereen op de manier die het best bij hem of haar past. Het mooie is dat je dingen doet die je leuk vindt en er anderen mee helpt.”

9. Waarom hebben jullie voor het Interkerkelijk Sociaal Fonds gekozen?
Marijke: “Vooral het interkerkelijke karakter spreekt me heel erg aan. De mensen die nergens bij aangesloten zijn kunnen bij ons aankloppen. Daarbij leef je niet voor jezelf en is het mooi om mensen op deze manier te helpen.”

10. Hoe zien jullie de toekomst van het Interkerkelijk Sociaal Fonds?
“We denken dat, zeker doordat de overheid op sociaal gebied terugtreedt, veel mensen gebruik willen maken van onze diensten. Dat is wat ons betreft geen probleem, want we zijn er om mensen te helpen. We helpen liever iemand onterecht wel, dan dat we ten onrechte ‘nee’ verkopen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12