Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Tevreden wethouder

DELFT – ‘Delft uit financiële slop’, luidt de kop boven een krantenartikel. Vermoedelijk zult u denken dat hier sprake is van een imaginaire krant uit – laten we zeggen – het jaar 2050. Maar nee, het gaat hier om een artikel uit het Algemeen Dagblad van 5 februari 2014, met onder de kop de subtitel: ‘Wethouder Lucas Vokurka (D66) zwaait tevreden af’. Het begin van dit interview met de scheidende wethouder van financiën van Delft verdient het te worden geciteerd. Hij vertelde: “Toen ik in 2010 begon als wethouder was de begroting compleet in disbalans en had Delft structurele tekorten. Inmiddels ziet het er een stuk beter uit. We hebben elk jaar met een positieve jaarrekening kunnen afsluiten. De stad staat er in alles sterker voor dan in 2010’, aldus Vokurka. Omdat het een oplettende burger al heel lang niet kon ontgaan dat Delft de financiële ondergang tegemoet ging, heb ik wel eens op de website van de Gemeente Delft gekeken of Vokurka – die een tijdje zijn brieven valselijk ondertekende met de titel ‘ir.’ voor zijn naam - nu eigenlijk wel de juiste opleiding had voor de uitoefening van zijn taak. Dat viel tegen, de man heeft niet meer dan een HBO-opleiding Dierverzorging op zak. Wie overigens nu zou willen nagaan over welke papieren de verantwoordelijke wethouders en raadsleden beschikken, zoekt daar tevergeefs naar op de website van de Gemeente. Die informatie is inmiddels geheim. Vokurka vertrok net als de middeleeuwse kwakzalver: deze was allang achter de horizon verdwenen als de kopers van zijn handelswaar in de gaten kregen dat zij waren opgelicht. De enorme schuldenlast van Delft, mede als gevolg van de verbluffende arrogantie waarmee het stadsbestuur meende voor zichzelf van belastinggeld een glazen stadspaleis te kunnen bouwen, doet het ergste vrezen voor 2015, wanneer de Gemeente allerlei zorgtaken moet gaan vervullen. Maar wat natuurlijk niet kan, is de kosten afwentelen op de inwoners door de woonlasten te verhogen, zoals in Delft op Zondag van 2 november is vermeld.

I. Groeneweg, Delft


Financiële tekorten (1)
DELFT - Financiële tekorten, bezuinigingen!  Voor het stadsbestuur maakt dat niet zoveel uit. Als de plank wordt misgeslagen is de burger het vangnet.  Die betaalt! Iedereen gaat de pijn voelen, kondigde wethouder Hekker aan.  Behalve de leden van het College van B en W zelf. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen kraaide mevrouw Bel van D66 nog: ‘We hebben de financiën op orde’.
Of ze riep maar wat, of we werden bewust misleid! Er zou een door de gemeenteraad ingestelde enquêtecommissie moeten komen, om in de al jaren zich voortslepende gang van zaken duidelijkheid te gaan verschaffen. Politiek verantwoordelijken zouden ook verantwoording moeten afleggen.  Zoals het nu gaat is treffend weergegeven in het artikel over de begroting, in de krant Delft op Zondag van 2 november: ‘Zoals succes vele vaders heeft, is een mislukking altijd een wees’. En daar zal verandering in moeten komen. Bij ernstig falen  zouden sancties opgelegd moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld, het ontnemen of snijden in de zeer riante wachtgeldregeling.  Zo'n stok achter de deur houdt de politicus wel scherp (hopen we dan).

D.M. van Oudenbosch, Delft

 

Financiële tekorten (2)
DELFT - ‘Zoals succes vele vaders heeft, is een mislukking altijd een wees’, schreef de krant Delft op Zondag cynisch naar aanleiding van het gat in de Delftse begroting. En inderdaad, het is weer het oude liedje. Zich verschuilend achter de economische crisis en gedekt door het Pikmeerarrest, hoeven opeenvolgende colleges geen verantwoording af te leggen voor hun wanbeleid. Met Euro-tekens in de ogen begaf men zich in drieste avonturen met projectontwikkelaars en nu de zaak ontspoort, ligt de dader op het kerkhof. Alsof de kosten en duur van overheidsprojecten in dit land niet steevast veel te gunstig worden voorgesteld door onze politici. Hoewel ook de Delftse spoortunnel het budget - zoals te voorspellen viel - gigantisch heeft overschreden, moet de eerste bestuurder het boetekleed daarvoor nog aantrekken. De wankelende banken werden overeind gehouden door de belastingbetaler, de woningbouwcorporaties door de huurders en de Gemeente Delft straks door de burgerij. En wat krijgt die daarvoor terug? Nul komma nul. Buitenzwembaden gingen dicht en bibliotheken – deze tempels van cultuur en bronnen van informatie – werden gesloten, nota bene in een stad die zich afficheert als ‘kennisstad’. En DOK wacht andermaal een aanslag. Bijna laconiek kondigen onze stadbestuurders aan dat de woonlasten voor de Delftenaren helaas met gemiddeld 5,7 procent zullen stijgen. Wat die daarvan vinden, lijkt er overigens niet toe te doen. Deze structurele minachting voor de vox populi komt nergens beter tot uiting dan in het nieuwe Stadskantoor/station, dat volledig detoneert met de omgeving en waarvan het ontwerp door de burgerij in een gemeentelijke enquête werd afgewezen, maar dat niettemin door onze dorpspolitici is omarmd. In Delft geldt het principe: ‘Inspraak prima, maar het moet niet in medezeggenschap ontaarden’. Niet de stad ‘betaalt een hele hoge prijs’, meneer Harpe, maar haar ingezetenen. Hoog tijd dat Delft onder curatele komt en een artikel 12-gemeente wordt. Onze stad is niet zozeer de dupe geworden van een economische crisis, maar van een bestuurlijke. Een die al tientallen jaren woedt.

Wiebren Tabak, Delft


Financiële tekorten (3)
DELFT - Al sinds mijn jeugd ben ik lid van de bibliotheek in Delft. Dat was vroeger gratis en bij mij op de hoek. De afgelopen jaren is er nogal wat veranderd. Soms is de atmosfeer in het nieuwe gebouw vergelijkbaar met de ballenbak bij IKEA en ik vind het abonnementsgeld voor volwassenen hoog. Vandaag las ik dat het boekenaanbod voor volwassen (fictie en non-fictie) vanwege bezuinigingen verder wordt beperkt. In plaats daarvan zouden lezers boeken uit andere bibliotheken kunnen laten opsturen. Dit duurt lang en kost 4 euro per aanvraag. Je kunt tweedehands boeken via internet bestellen en thuis laten bezorgen voor minder! Als dit doorgaat, zal ik een andere oplossing voor mijn leeshonger moeten vinden. Gemeente Delft, dank je wel.

M. Bodde, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12