Afbeelding

Hemd van het Lijf: Astrid Buis

vaste rubrieken

Editie: Week 6, Jaargang 22 |

Astrid Buis (48) is voorzitster van Dea Dia, het netwerk van vrouwelijke ondernemers in Delft, dat aanstaande maandag een themabijeenkomst over social media organiseert.

1. Waarom wilde je hier, bij Huzsar, worden gefotografeerd?
“Omdat ik dit een heel mooi voorbeeld vind van ondernemerschap en vernieuwing in Delft. Het is leuk om te zien dat ook de oude panden die niet uit de Middeleeuwen stammen op deze manier een goede nieuwe bestemming krijgen. Ik kom hier dan ook graag om een hapje te eten.”

2. Wat doet Dea Dia precies?
“Dea Dia bestaat nu zes jaar en het brengt vrouwelijke ondernemers samen. De primaire doelstelling is om het vrouwelijk ondernemerschap en haar kwaliteiten te laten zien, het ondernemerschap te laten groeien en een netwerk voor  vrouwelijke ondernemers te organiseren .”

3. Is er veel verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers?
“Je merkt over het algemeen wel dat vrouwen zich vaak wat anders profileren dan gebruikelijk is in de ondernemerswereld. Dat betekent absoluut niet dat vrouwen mindere ondernemers zijn. Ons netwerk bestaat uit vrouwen waarvan de meesten al minstens tien jaar succesvol hun eigen bedrijf runnen.”

4. Wat voor activiteiten organiseren jullie als Dea Dia?
“We hebben verschillende soorten activiteiten. Aanstaande maandagavond organiseren we bijvoorbeeld een themabijeenkomst over social media in DOK. In dit soort bijeenkomsten krijgen we een presentatie en worden we geïnspireerd om na te denken over ons eigen bedrijf. In dit geval over hoe we social media kunnen gebruiken om beter voor de dag te komen en meer klanten te trekken. Daarnaast organiseren we ook netwerkbijeenkomsten, op 20 maart is er daarvan bijvoorbeeld één in De Sjees.”

5. Scheid je je als netwerk van vrouwelijke ondernemers niet af van de mannen?
“Absoluut niet; integendeel. We zoeken juist vaak contact met andere ondernemersverenigingen. Zo waren we bijvoorbeeld één van de sponsors van Boerenkool & Bubbels, de nieuwjaarsborrel voor ondernemend Delft. Ook andere borrels organiseren we vaak in samenwerking met andere ondernemersverenigingen. Je merkt wel dat de ondernemerswereld vaak het stempel van een mannenwereld krijgt opgeplakt, terwijl dat natuurlijk helemaal niet het geval is.”

6. Hoe is het ondernemersklimaat voor vrouwelijke ondernemers in Delft?
“Dat is goed. Zelf houd ik mijn kantoor in het Radex Innovation Centre en daar heb ik vooral te maken met mannelijke ondernemers. Wat dat aangaat is vrouw zijn vaak ook een goede manier om je te onderscheiden. Op sociaal gebied zit het dus wel goed om als vrouw ondernemer te zijn in Delft. Daarbij is de ligging in het zuidelijke deel van de Randstad erg gunstig. Wel hebben alle ondernemers natuurlijk te maken met het feit dat het tij in economisch opzicht niet meezit. Gelukkig zijn er ook veel leden van wie het bedrijf nog steeds groeit”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik ervoor zorgen dat in de binnenstad de stoepen weer terugkomen. Ook zou ik op de borden waarop wordt aangegeven dat er gefietst mag worden pictogrammen plaatsen in plaats van zinnen. Ten slotte, en dat is wel mijn allerbelangrijkste punt, zou ik meer geld uitgeven aan cultuur, want Delft bezuinigt het meest van alle gemeenten van Nederland op cultuur. Ook  voor ondernemers is het belangrijk dat de stad culturele activiteiten blijft bieden ”

8. Wat is de meerwaarde voor vrouwelijke ondernemers om zich bij Dea Dia aan te sluiten?
“Ten eerste kom je in een netwerk terecht, waarin je zaken kunt doen. Je ziet binnen de vereniging dat de ondernemers elkaar opdrachten gunnen en samenwerken. Daarnaast kun je elkaar om tips vragen, kom je door onze samenwerking met andere verenigingen ook in contact met ondernemers van buiten Dea Dia komen en ontstaan er zelfs ook vriendschappen tussen leden.”

9. Krijgt de vrouwelijke ondernemer in Delft voldoende waardering?
“Jazeker, het kan natuurlijk altijd beter. Zo benoemt Delft Marketing bijvoorbeeld elk jaar een powervrouw. Ook op deze manier worden de vrouwelijke ondernemers uit de stad meer zichtbaar. Verder is het overigens niet zo dat onze leden puur in Delft werken, veel van hen hebben ook buiten de stad hun opdrachtgevers.”

10. Hebben jullie op korte termijn nog speciale doelen als Dea Dia?
“We willen doorgaan zoals we nu doen, maar hebben elk jaar wel een thema, waardoor we verder groeien in het ondernemerschap en het aantal leden. Dit jaar is dat ‘Zaken Doen’; hierin besteden we aandacht aan het doorgroeien van bedrijven. Vorig jaar was het thema ‘Kennen, Kunnen en Gunnen’, waarbij het vooral ging over het belang van netwerken. Dat doen we natuurlijk niet alleen binnen Dea Dia, maar ook erbuiten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12