Afbeelding

Medewerking inwoners en bedrijven onmisbaar bij doelstelling energieneutraal te worden

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 23 |

Als het aan de Gemeente Delft ligt, zien we komende jaren steeds vaker zulke energiezuinige woningen verschijnen.

DELFT – Delft wil in 2050 energieneutraal zijn. Daarbij is actie van inwoners en Delftse bedrijven meer dan welkom. De Gemeente Delft brengt Delftse ondernemers uit de bouw- en installatiebranche woensdag bijeen om hen te informeren en te vragen mee te helpen om Delftse woningen energiezuiniger te maken. 

Ongeveer één derde van de energie die in Delft wordt verbruikt, wordt verbruikt in alle huizen en gebouwen in de stad. “Veel particuliere woningeigenaren willen wel wat doen om energie te besparen, maar weten niet precies hoe ze dat het beste kunnen aanpakken”, weet wethouder Stephan Brandligt. Dit ‘probleem’ wil Delft verhelpen. Als een soort regisseur wil de gemeente een platform creëren waar de vraag- en aanbodkant bij elkaar komen. En waar de woningeigenaren en bedrijven uit de bouw- en installatiebranche samen aan de slag gaan om Delftse woningen flink energiezuiniger te maken. Drie partijen die dit voor Delft willen opzetten en zijn verenigd onder de naam Reimarkt Delft. Zij zijn gespecialiseerd in CO2-neutraal maken van woningen en gaan de komende jaren vraag en aanbod bij elkaar brengen. 

Veel voordelen
Dat heeft voor iedereen veel voordelen, benadrukt Brandligt. Voor particulieren heeft energiebesparing bijvoorbeeld financiële voordelen. “Geld op de bank levert momenteel weinig op. Als je een deel ervan in je huis steekt, bijvoorbeeld in isolatie, kan het je veel meer opleveren.” De verwarming kan lager en de energierekening daalt mee. Voor Delftse bedrijven levert het verduurzamen van het Delftse woningbestand extra handel op. Voor de Gemeente Delft betekent het meer werkgelegenheid èn een stapje dichterbij het doel energieneutraal worden. Om Delftse bedrijven op weg te helpen en samen te brengen, organiseert de gemeente aanstaande woensdag van 16.00 uur tot 18.00 uur een informatiebijeenkomst in het Campanile Hotel.

Advies
Wie z’n woning goed en verantwoord wil verduurzamen, moet goed en passend advies krijgen, vindt de Gemeente Delft. “Een advies dat is afgestemd op jouw situatie. We willen daarom met de juiste mensen werken. Stel dat een leverancier van dubbelglas je het duurste en dikste dubbelglas verkoopt, maar je muren slecht geïsoleerd blijven. Dan komt juist op de muren de condens en dus schimmel. Alles moet goed op elkaar afgestemd zijn, anders zit je later met de brokken.”

Als het over duurzaam en energieneutraal gaat, denken veel mensen meteen aan zonnepanelen. Onterecht, vindt Brandligt. “Want voor hetzelfde bedrag kun je isolatiemaatregelen nemen die veel meer op kunnen leveren. Mensen beseffen vaak niet hoeveel je kunt besparen en wat dit naast lagere rekeningen nog meer voor voordelen met zich meebrengt, zoals een comfortabeler huis zonder tocht en schimmel en met geluidsisolatie.”

De Gemeente Delft hoopt dat zoveel mogelijk Delftenaren meedoen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Delftenaren die al energiebesparende maatregelen hebben genomen. Hun verhaal en resultaten kunnen enthousiasmerend werken voor de anderen. “Goed als je zulke ambassadeurs hebt”, vindt Brandligt. Zeker deze groep kan anderen net dat laatste zetje geven om met energiebesparende maatregelen aan de slag te gaan, verwacht hij.

-Wat wordt de rol van Reimarkt Delft?
Brandligt: “We willen dat onze inwoners goed worden bediend. Reimarkt Delft checkt de kwaliteit en het serviceniveau van bedrijven die meedoen. Daarnaast zorgen ze voor website waarop Delftenaren alle informatie vinden en advies kunnen vragen. Uiteindelijk krijg je een virtuele winkel waar je kunt afnemen wat je wilt. Zo simpel moet het zijn. Alsof je bij de bouwmarkt komt en koopt wat je nodig hebt, zonder dat hier later kosten bij komen. Wij organiseren als gemeente nu het startpunt, daarna moet de markt het oppikken en overnemen. We kunnen er, ook gezien de financiële situatie van Delft, niet eindeloos geld in steken.”

-Hoe belangrijk is medewerking van inwoners bij het bereiken van doelstelling energieneutraal te worden?
“Dat scheelt een slok op een borrel en zonder die slok gaat het niet lukken. Eén derde van de energie zit in huizen. Als je dat kan laten dalen; dat is onmisbaar bij het bereiken van onze doelstelling.”
Ondernemers kunnen zich voor de informatiebijeenkomst aanmelden via www.slimrenoveren.nl/delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12