Afbeelding

Rechtszaak over toekomst van 2100 skeletten in en rond de Nieuwe Kerk

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Ook tijdens grondwerkzaamheden op de Markt, in januari dit jaar, werden de nodige skeletten gevonden.

DELFT – Zo’n 2100 skeletten moeten wijken voor de bouw van een nieuwe kelder bij de Nieuwe Kerk. De Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD) en de AWN, een vereniging van vrijwilligers in de archeologie, willen dat dit zorgvuldig gebeurt en hebben daarom een rechtszaak aangespannen.

De Protestantse Gemeente Delft heeft een budget van 300.000 euro uitgetrokken voor het ruimen van de graven, maar de OWD en de AWN vinden dit veel te weinig, laat Bram van den Band namens deze organisaties weten. Er is minstens zes keer zoveel nodig, stelt hij. Archeologie Delft, de gemeentelijke archeologische dienst, heeft hierover een negatief advies uitgebracht, maar het stadsbestuur heeft dat naast zich neergelegd. Redenen kunnen in de financiële hoek worden gezocht.

Met de drie ton die wel beschikbaar zijn, zouden volgens Van den Band veertig tot tachtig van de achthonderd graven in de kerk worden onderzocht. Van de 1300 graven buiten de kerk wordt niets onderzocht of gedocumenteerd. “Deze resten verdwijnen in een massagraf”, weet Van den Band. “Als dat gebeurt, is dat voor andere gemeentes een vrijbrief om in de toekomst verplicht wetenschappelijk onderzoek niet of onvoldoende te bekostigen.”

En dat terwijl je juist zoveel kunt leren van die 2100 skeletten die in een tijdsbestek van vijfhonderd jaar zijn begraven, benadrukt hij. “Bijvoorbeeld over de manier van begraven, die in de loop der tijd is veranderd. Je kunt botten onderzoeken, kijken naar vergroeiingen, lichaamslengte, ziektes, slijtage van gebitten, wat voor voedsel werd er gegeten en in hoeverre verschillen de skeletten van de rijke Delftenaren die in de kerk werden begraven met die van armere Delftenaren, buiten de kerk? Onderzoek biedt veel mogelijkheden om een beeld van de leefwijze van de Delftse bevolking te krijgen. Daarom zeggen wij: Jongens, ga niet graven en verstoor de graven niet. Wat dreigt te gebeuren is in strijd met iedere archeologische wetgeving. Wie de boel verstoort, moet betalen.”

Het hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk verwijst voor woordvoering naar de Gemeente Delft, die op haar beurt niet wil reageren zolang er geen uitspraak van de rechter is. Bij het ter perse gaan van deze krant, had die nog geen uitspraak gedaan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12