Afbeelding

Opvang van zwerfdieren bedreigd met sluiting

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

De door zijn baasje achtergelaten Stafford wordt opgevangen door Esther van het dierenasiel ’t Julialaantje.

DELFT – Het Abtswoudebos in Delft is een prachtig recreatiegebied om te wandelen, maar niet om je hond aan een boom achter te laten. Toch gebeurt het helaas vaker dan we denken. Vooral zo tegen de zomervakantie worden veel honden en katten door hun baasje aan hun lot overgelaten. De politie of de dierenambulance brengt de dieren vervolgens naar het Rijswijkse dierenasiel ’t Julialaantje, waar ze worden opgevangen en verzorgd.

Tenminste, zo gebeurt dat al veertig jaar. De gemeenten zijn verplicht te zorgen voor de opvang van zwerfdieren, dat is vastgelegd in de wet. Maar, nu wordt de opvang bedreigd met sluiting. Tenzij de Delftse dierenliefhebbers in actie komen!
Het dierensasiel ’t Julialaantje staat weliswaar in Rijswijk, maar heeft een regiofunctie en vangt zwerfdieren op voor de gemeenten Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Medewerkers en vooral heel veel vrijwilligers zijn elke dag aan het werk om de dieren liefdevol te verzorgen en nieuwe baasjes te zoeken. Het gebouw is echter zwaar verouderd. Al tien jaar praten de gemeenten over –broodnodige– nieuwbouw. Nu blijkt dat zij het, ondanks eerdere toezeggingen van alle politieke partijen, laten afweten.

Opgeven is geen optie
Voor het bestuur van het dierenasiel ’t Julialaantje is opgeven en sluiten geen optie. Zij heeft daarom een revovatieplan gemaakt, zodat de opvang van de zwerfdieren in stand blijft. “In het asiel zijn de hokken te klein, komt er niet voldoende daglicht binnen, lekt het dak en zijn de vloeren poreus. Dit pand is bijna veertig jaar oud”, zegt voorzitter Ruud Tombrock. “Terwijl het ooit is gebouwd om 25 jaar mee te gaan. Het voldoet niet meer aan de wettelijke eisen en móet echt worden verbouwd.”
De kosten hiervan zijn 1,3 miljoen euro. Al een miljoen euro heeft het asiel de laatste tien jaar, dankzij gulle gevers en spaarzaam beleid, bijeen gebracht. De laatste maanden zijn veel burgers al in actie gekomen, die hebben daarmee 50.000 euro verzameld. Nu is dus nog 250.000 euro nodig.
Anders valt op woensdag 1 juli a.s. het doek voor de zwerfdierenopvang. Minder dan drie maanden heeft het dierenasiel 't Julialaantje om de laatste 2,5 ton voor een renovatie bij elkaar te sprokkelen. Lukt dat niet, dan moet het asiel dicht. De hoop is nu gevestigd op de inwoners, bedrijven en organisaties in Delft en de andere gemeenten om te zorgen dat de zorg van zwerfdieren uit met name Delft in stand blijft. Kom in actie en doneer. Kijk op www.asieljulialaantje.nl of op www.wordheld.nl.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12