Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 24, Jaargang 21 |

Bas Vollebregt.

Bas Vollebregt (22) is voorzitter van de Vereniging voor Studie en Studentenbelangen te Delft (VSSD), de organisatie die afgelopen maandag met een ludieke actie het openbaar vervoer voor studenten overnam.
1. Waarom wilde je hier, op de bakfiets voor jullie kantoor, worden gefotografeerd?
“Omdat dit het kantoor is waar ik dit jaar mijn werkzaamheden voor de VSSD verricht. Daarnaast hebben we afgelopen maandag de bakfiets gebruikt voor onze actie tegen de kabinetsplannen om de OV-studentenkaart per 2016 in de huidige vorm af te schaffen.”
2. Wat is de VSSD voor een organisatie?
“We zijn een vereniging die zich inzet voor de studenten in Delft. We helpen hen met allerlei zaken die bij het studentenleven komen kijken, zoals huisvesting en financiën. Ook bieden we hen tegen gereduceerde tarieven studieboeken en verzekeringen aan, kunnen ze de bakfiets huren en worden hier spandoeken gemaakt.”
3. Hoe ben je zelf bij de vereniging terechtgekomen?
“Ik ben via mijn studentenvereniging benaderd of ik interesse had in een bestuursfunctie. Ik ben me in de VSSD gaan verdiepen en ik vond het een mooie organisatie. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd naar een bestuursfunctie en die heb ik gekregen. Tijdens het functieverdeelweekend met de overige bestuursleden bleek afgelopen september dat ik een jaar voorzitter zou worden. Inmiddels is het bestuur voor komend jaar alweer geselecteerd en zij staan te trappelen om het over te nemen.”
4. Hoe heeft jullie actie van afgelopen maandag er precies uitgezien?
“We hebben op die dag al het openbaar vervoer richting de TU zelf op een alternatieve wijze verzorgd. In samenwerking met studenten- en studieverenigingen reden er bakfietsen, limousines en allerlei andere voertuigen richting de TU-wijk om de studenten naar colleges te brengen. De actie was om aandacht te vragen voor de plannen om de OV-studentenkaart af te schaffen.”
5. Is dit de eerste grote actie van jullie onder dit bestuur?
“Nee, begin dit collegejaar hebben we ten gevolge van het regeerakkoord de TU te koop aangeboden. Dit deden we om meer aandacht te genereren voor meerjarige masters. In de plannen zoals die er lagen werden alle studenten over één kam geschoren en golden voor studenten met een éénjarige master dezelfde regels als voor studenten met een langere master. Hiervoor hebben wij aandacht gevraagd en zo hebben we eraan bijgedragen dat de kwestie op de politieke agenda terechtgekomen.”
6. Wat merkt de gemiddelde Delftse student van de overheidsplannen met de OV-studentenkaart?
“Er bestaat natuurlijk geen gemiddelde student, maar wel is uitgerekend dat de studenten gemiddeld elfhonderd euro meer kwijt zijn aan vervoer. Daartegen willen we als belangenvereniging voor studenten natuurlijk een stokje voor steken. Verder zal het ook andere Delftenaren treffen, want als er minder passagiers zijn, zullen of de dienstregelingen moeten worden aangepast of de tarieven worden verhoogd.”
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik sowieso heel de dag mijn ambtsketen dragen, want dat lijkt me ontzettend gaaf! Verder zou ik heel de wereld laten weten wat voor een ontzettend mooie stad Delft eigenlijk is en hoe goed het hier gaat. Ook zou ik trots zijn dat studenten een eigen plek hebben: ze maken met STIP zelfs deel uit van het stadsbestuur.”
8. Hoe werd maandag op de actie gereageerd?
“Eigenlijk kregen we van alle reizigers heel positieve feedback. We hebben iedereen voorgelicht over de consequenties die de plannen hebben: meer auto’s op de weg, meer verkeersslachtoffers, maar ook een prijsstijging voor passagiers die gebruikmaken van de trein. Het leuke is dat veel mensen daar niet bij stilstaan, maar het weldegelijk een direct gevolg van de plannen is.”
9. Maak je zelf veel gebruik van het openbaar vervoer?
“Ja, zeker in dit bestuursjaar. We hebben regelmatig vergaderingen met het interstedelijk studentenoverleg en de landelijke studentenvakbond. Die overleggen vinden in Utrecht plaats. Verder zit ik in Den Haag om met Kamerleden te overleggen. Het gevaar van de plannen is ook dat studenten waarschijnlijk eerder voor een studie dichtbij huis kiezen, dan voor de studie die ze echt willen. Dat is zonde, zeker gezien het feit dat er op korte termijn een groot tekort aan technici wordt verwacht.”
10. Heeft de Delftse student het erg zwaar?
“De bezuinigingen die aangekondigd zijn leven wel onder de Delftse studenten. Verder wordt er veel aandacht besteed aan studierendement: alles moet maar sneller. Zelf vind ik dat deze tijd de uitgelezen mogelijkheid is om je naast je studie ook op andere gebieden te ontwikkelen. Dat wordt op deze manier, met bijvoorbeeld een bindend studieadvies na het tweede jaar, ook lastiger.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12