Afbeelding

Ervaringen delen helpt bij acceptatie ziekte van Parkinson

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Tijdens de feestelijke opening van het Parkinson Café reikt Irma Scheurink (midden) als geschenk een voorzittershamer uit aan haar collega Pieter Vink (niet op de foto).

DELFT – Irma Scheurink en Pieter Vink hadden gehoopt, dat ze in een behoefte zouden voorzien. Maar dat de officiële opening van het Parkinson Café Delft en omstreken op 21 mei van dit jaar zoveel belangstellenden zou aantrekken, hadden ze zelfs in hun stoutste dromen niet zien aankomen.

De twee initiatiefnemers moesten na afloop van die bijeenkomst  even bijkomen. Omdat ze zelf de ziekte van Parkinson hebben, moeten ze altijd zorgvuldig hun handelingen en activiteiten plannen: een van de symptomen van de ziekte is dat het lichaam maar een beperkte energievoorraad heeft. “Het was het waard”, blikt Irma glunderend terug.

Omdat de organisatoren van het Parkinson Café allemaal ervaringsdeskundigen zijn – ze hebben zelf de ziekte of iemand in hun omgeving lijdt er aan - vinden ze het belangrijk om de bijeenkomsten te voorzien van een positieve insteek. “Niemand vraagt om Parkinson. Maar als je het hebt, kun je je beter richten op de dingen die je nog wel kunt in plaats van op datgene wat je niet meer kunt”, stelt Pieter. Zelf is hij werkzaam in het onderwijs. “Ik sta wel niet meer voor de klas, maar in samenspraak met mijn werkgever heb ik een andere taak binnen de organisatie op mij genomen. Ik vind het ook belangrijk om te kunnen blijven werken.”

Bij Irma liep het anders. “Ik werkte in de zorg en dat was met mijn ziekte niet vol te houden. Toen ben ik mij op vrijwilligerswerk, gerelateerd aan Parkinson, gaan richten. Ik heb onder meer meegefietst met de Bike4Parkinson, om aandacht te vragen voor de ziekte en geld in te zamelen voor onderzoek en behandelmethoden.”

Klik
Los van elkaar ontstond bij Pieter en Irma het idee om met een Parkinson Café te komen. Via de Parkinsonvereniging kwamen ze met elkaar in contact: er was direct een klik. “We zijn totaal verschillend van karakter, maar we delen dezelfde visie op het Parkinson Café. Dat moet een plek zijn waar Parkinsonpatiënten, of ze nu wel of geen lid zijn van de Parkinsonvereniging, terecht kunnen om met anderen hun ervaringen met de ziekte te delen. Voor het accepteren dat je deze ziekte hebt kunnen zulke bijeenkomsten en gesprekken van grote waarde zijn”, aldus Pieter en Irma. Ze varen duidelijk hun eigen koers: zo is de Delftse editie het eerste Parkinson Café dat in de avonduren plaatsvindt, zodat ook mensen met de ziekte die nog werken kunnen aanschuiven.
De brede waardering voor het initiatief blijkt wel uit de toekenning van 1.250 euro uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Zuid-Holland Midden, die op maandag 15 juni wordt overhandigd. Het eerstvolgende Parkinson Café Delft en omstreken staat gepland voor donderdag 18 juni. Gastspreker op deze avond is neurologe Angela Bouwmans van het Reinier de Graaf Gasthuis, over de zin en onzin van scans bij het diagnosticeren van Parkinson. De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Locatie: Sophia Revalidatie Delft, Reinier de Graafweg 1 in Delft.  De toegang is gratis. Zie ook www.parkinsoncafedelfteo.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12