Afbeelding

Hemd van het Lijf: Monica Abdoel

vaste rubrieken

Editie: Week 32, Jaargang 22 |

Monica Abdoel (39) schreef het boek Reizende Sterren 'over karrende keukens en smaaknomaden' en staat zaterdag met haar eigen foodtruck op het Car Art Festival.

1. Waarom wilde je hier, bij Molen De Windlust in Nootdorp, worden gefotografeerd?
“Omdat ik in Nootdorp woon en werk en het boek ook thuis heb geschreven. Ik heb hier regelmatig gewandeld, waardoor ik vaak geïnspireerd thuis terugkwam.”

2. Heb je altijd al iets met koken gehad?
“Ja, mijn vader kookte altijd en ik heb veel van hem geleerd. Door de jaren heen heb ik veel bijgeleerd. Verder ben ik qua werk altijd met voedsel bezig geweest. Dertien jaar geleden begon ik mijn loopbaan bij een designbureau, waar ik met een creatief team werkte aan ontwerpen voor voedselverpakkingen. Later ben ik met de producten gaan werken.”

3. Waar gaat Reizende Sterren over?
“Voor het boek heb ik onderzoek gedaan naar Foodtrucks in Nederland. Ik heb de ondernemers aan het woord gelaten en zij hebben allen een recept opgetekend. Hierdoor is een mooi boek ontstaan, waarin 84 ondernemers en 5 pioniers, die ik culinair visionairs noem, hun verhaal vertellen.”

4. Hoe ben je op het idee van het boek gekomen?
“Ik reis veel, vooral naar Amerika, Engeland en Scandinavië. In Amerika is streetfood, eten dat op straat gemaakt wordt, al jaren een trend. Hierbij gaat het niet alleen om festivals, maar bijvoorbeeld ook voor de lunchpauze op Wall Street. Daarom ben ik gaan uitzoeken hoe dit in Nederland zat.”

5. In je boek gaat het ook over muziek en kunst, hoe verhouden die elementen zich tot voeding?
“Als je die drie samen neemt, is het helemaal af. In het boek heeft de kunstcomponent betrekking op de verschijningsvorm van de foodtrucks. Verder zit bij elk verhaal een recept en een QR-code die naar een lied verwijst, dat de ondernemers er zelf bij gezocht hebben. Verder heeft Barbara Termorshuizen voor een prachtige layout gezorgd.”

6. Wat houdt de Foodtruck, waarmee je op het Car Art festival staat, in?
“In Amerika is er een film 'Chef' gemaakt over een kok die ontslag neemt en een eigen foodtruck ontwerpt. Mijn team heeft samen met Universal Nederland een Citroën HY omgebouwd tot foodtruck. Car Art festival is het eerste festival dat we bezoeken.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
“... zou ik kinderen en hun ouders bewust maken van de herkomst van het eten dat ze nuttigen. Hierbij gaat het wat mij betreft om de puurheid. Groenteboerin Linda Duijndam laat het goed zien; ik zou meer ondernemers stimuleren om dit te doen, zodat we een gezondere gemeente worden.”

8. Kook je zelf nog veel?
“Ja, ik organiseer culinaire events op bijzondere locaties. Een voorbeeld is het Schieblock in Rotterdam. Een redelijk industriële omgeving die mensen niet zo snel met voeding associëren. Ik geef daar op het dak met gastkoks demonstraties en workshops. Verder gaan we met de truck festivals af.”

9. Wat is je het meest bijgebleven van het werken aan het boek?
“Dat is vooral de waardering van de ondernemers, die het boek als een erkenning van hun vakmanschap zien. Verder heb ik heel veel mooie, inspirerende mensen ontmoet. Mijn netwerk is letterlijk ontploft. Voor mij is het echt een levensveranderende ervaring geworden.”

10. Wat ga je verder nog doen?
“We zijn aan het werk aan een app, waarin de koks in kaart worden gebracht en waarbij aandacht wordt besteed aan de herkomst van voedsel. Verder ben ik zoveel mensen tegengekomen die vroegen of ik hen in deel 2 van Reizende Sterren wil interviewen dat een tweede deel niet kan uitblijven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12