Wat ik zeggen wil - 07 Oktober 2012

vaste rubrieken Wat ik zeggen wil

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

DELFT - Het is ronduit ontroerend hoe Huub Halsema, gemeenteraadslid van D66, de burgers van Delft uitlegt welke zegeningen het betalen van belastingen ons brengt: Huishoudelijke hulp voor ouderen! Gezonde scholen! De aanpak van jeugdwerkloosheid! Het liefst zou je na lezing van zijn ingezonden brief in de krant Delft op Zondag van 30 september de belastingdienst, snikkend en subiet, laten weten dat je aanslag best wat hoger mag zijn. Wel meent Halsema dat ‘de efficiëntie van de Gemeente zeker nog verbeterd kan worden’.

Jammer dat er juist aan die efficiëntie zoveel mankeert. De verspilling van Delfts belastinggeld is stuitend: Avalex met z’n miljoenenverlies door gebrek aan toezicht door een incompetente wethouder, de bouw van een totaal overbodig en met de omgeving vloekend glaspaleis als residentie voor het stadsbestuur, waarvoor de Delftenaren nog talloze jaren de rekening zullen moeten betalen. Wie nog meer wil weten over het misbruik van belastinggeld in Delft, kan terecht op de website van Jan Peter de Wit, raadslid van Leefbaar Delft. Dat is niet direct mijn partij, maar zijn website is erg informatief als het gaat om onverantwoorde uitgaven van de Gemeente Delft. Van de kosten voor de beveiliging van de burgemeester (die blijkbaar vreest voor een aanslag op zijn leven), en taxi- en andere kosten voor gemeenteraadsleden, tot douceurtjes voor ex-wethouders die - naast een riant wachtgeld voor onbepaalde tijd - duizenden euro’s ontvangen voor studie (al lijkt dit te zijn afgeblazen).

I. Groeneweg, Delft

DELFT – Ik kom uit Argentinië en woon sinds 2 juli met mijn partner in het mooie Delft. Hoewel mijn Nederlands nog niet echt goed is, durf ik deze brief te schrijven om jullie Delftenaren te laten weten dat er nog een reden bestaat om trots op deze mooie stad te zijn: Het Reinier de Graaf Gasthuis. Vorige week maandag is mijn kleine neefje van 15 maanden oud, toen hij op bezoek bij ons was, een paar treden naar beneden gerold. We zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan. Iedereen hier, van de receptiemedewerkers tot aan de kinderarts en van de neuroloog tot de radioloog, was ongelooflijk ondersteunend. Niet alleen met de uitstekende medische dienst die ze leverden, ze begrepen óók hoe moeilijk het is om zo ver weg van huis te zijn en hoe eng het is om niet te weten of het goed gaat met je baby. Mijn dankbaarheid gaat uit naar iedereen en alle Delftenaren die ons zo welkom doen voelen. Heel erg bedankt.

A.M. Bognanni, Delft

DELFT - Ik wil graag mijn dank en waardering uitspreken aan het personeel van Zwembad Kerkpolder in Delft. Ik ben al jaren een trouw bezoeker, meestal bij het banenzwemmen op dinsdag. Omdat ik een zwaar hartpatiënt ben met een geïmplanteerde ICD, dus een pacemaker met defibrillator, ga ik meestal niet alleen. Jarenlang ging ik met mijn moeder. Sinds haar overlijden ga ik met een vriendin van haar zwemmen en ook al twee jaar op de woensdag met een maatje. Zondag 23 september ging ik met een vriend recreatief zwemmen en daarna lekker douchen. Na het douchen ben ik onwel geworden in de kleedhokjes. Nadat mijn vriend in de buurt was en ik ondertussen twee klappen van mijn defibrilator had gekregen, heeft het personeel van het zwembad zeer accuraat gereageerd en direct de ambulance gebeld. Toen ik weer thuis was hebben ze nog twee keer gebeld om te vragen hoe het ging. Dat was zo fijn. Hoe ze aan mijn nummer kwamen weet ik niet, misschien omdat ik vaste klant ben met een 25 badenkaart . Ik hoop gauw weer over mijn angst heen te zijn en te gaan zwemmen, wetende dat er op je wordt gelet. Mijn hartelijke dank aan het personeel en management van Zwembad Kerkpolder.

Nico Haring, Delft

DELFT - En wèèr is er door de Gemeente Delft een stap gezet naar het Stadskantoor, zie het bericht in de krant Delft op Zondag van 30 september over de keuze voor BAM als aannemer. IJzerenheinig gaat de Gemeente door met dit prestigeproject, of de economische omgeving nu dramatisch verandert of niet. In hoog tempo komt er steeds meer kantoorruimte leeg te staan. En de Gemeente bouwt gewoon 20.000 vierkante meter erbij. Dat is al bizar, maar het betekent ook dat het nog moeilijker zal worden om voor de vrijkomende gemeentegebouwen kopers en/of huurders te vinden. Delft zal nog jarenlang moeten betalen aan onderhoud en huur voor de bestaande gebouwen. Financieel betekent dit - naast de extra huisvestingskosten door het nieuwe Stadskantoor - doorlopende extra (huisvestings)kosten, waardoor er minder geld overblijft voor zaken waar de burger wel wat aan heeft. Daarnaast dan natuurlijk het kabinet dat in de maak is. Nu is al duidelijk dat zij verder gaan korten op de financiële bijdragen aan de gemeentes. Ook hierdoor wordt de financiële huishouding van de Gemeente Delft bedreigd. Financieel staan alle seinen voor de gemeenten op donkerrood. In zo’n situatie ga je geen groot, onoverzichtelijk en kostenoverschrijdend project starten als dat niet per se nodig is. Maar de Gemeente Delft redeneert: De aanbieding van BAM blijft ‘binnen het taakstellend budget’ en dan is het hosanna! Zou het bij niemand van de Gemeente opkomen dat de werkelijke beschikbaarheid van dat ‘taakstellende budget’ steeds nijpender wordt en dat het beter is dat geld in deze onzekere tijden voor werkelijk belangrijke zaken te reserveren? Eén ding is natuurlijk wel zeker als het Stadskantoor doorgaat, en dat is dat er de komende jaren op allerlei noodzakelijke dingen voor de burger bezuinigd zal gaan worden. In het glazen paleis boven het spoor hebben de bestuurders straks tijd zat om naar buiten te kijken, want geld om nog iets te doen voor de burger zal er niet meer over zijn.

Ernst Neher, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12