Afbeelding

Voor het eerst in 116 jaar geen reveille op de Markt

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

De reveille op de Markt in 2014: een – blijkt nu – historisch moment.

DELFT – Delftenaren konden tijdens Koningsdag of Koninginnedag 116 jaar lang genieten van een reveille. Aan die traditie komt nu een eind. Tot groot ongenoegen van Alexandra van der Wilk van Twirlteam Colours.

“Ik ben boos, boos en nog eens boos”, begint ze. Ze spreekt, zegt ze, ook namens Drumguards Delft en Excelsior, twee andere groepen die traditiegetrouw optreden tijdens de reveille. “Vorig jaar kwam de reveille al met veel pijn en moeite tot stand omdat er geen subsidie voor was vanuit de gemeente. Wij kregen er altijd voor betaald, maar traden vorig jaar belangeloos op omdat we vinden dat deze traditie bij Delft hoort.”

Om op de ochtend van Koningsdag op te mogen treden, zouden de deelnemers dit jaar zelf de vergunning moeten bekostigen. Kosten: 427 euro. “Te gek voor woorden”, vindt Van der Wilk. “We betalen niet om op te mogen treden en dat zullen we ook nooit doen. Iedereen is er klaar mee, we zijn zeer verbolgen. Ik heb er geen woorden voor. Leuk dat we straks een Spoortunnel hebben en een nieuwe Sebastiaansbrug krijgen, maar alle leuke initiatieven in Delft wordt de nek omgedraaid.” Bovendien: “De Gemeente Delft doet nu alsof de reveille niet bestaat.”

Alwin Snel van Bureau Binnenstad Delft, organisator van Koningsdag op de Markt, geeft aan dat vorig jaar nog door de vingers is gezien dat deelnemers aan de reveille niet op tijd een vergunning hadden aangevraagd. Er is hen, volgens Snel, gemeld dat voor 2015 wel tijdig te regelen. Dat kon tot 14 februari, maar er kwam wederom geen aanvraag. “Zo’n vergunning kost 427 euro, dat vonden ze te veel”, vertelt Snel. “Ik wil ze best helpen, maar kan geen extra kosten gaan maken.” Het is volgens Snel, vanwege het wegvallen van subsidies, al steeds lastiger om quitte te spelen. Om dan ook andermans vergunningen te organiseren en betalen, is Bureau Binnenstad Delft daarom iets te gortig. Snel merkt op dat de stad verandert. “De VAK moet cursussen schrappen en personeel ontslaan, culturele verenigingen worden opgeheven en Theater de Veste moet bezuinigen. Dat is een negatieve ontwikkeling, maar persoonlijk sta ik er positief in. Ik zie dat er ook mooie dingen uit voortvloeien. De reveille is iets dat past op Koningsdag, maar tradities doorbreken is een trend van afgelopen jaren.”

Stadsbelangen Delft laat vrijdagmorgen weten dat, als de kosten voor de vergunning de bottleneck zijn, deze wel te willen betalen zodat de reveille met Koningsdag 'gewoon' door kan gaan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12