Afbeelding

Gifbeker nog niet leeg: nog eens 11,8 miljoen euro tekort

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

Delft is in de Harnaschpolder en – zoals hier - in de Spoorzone druk met grondexploitaties, maar de opbrengsten zijn steeds stukken lager dan verwacht.

DELFT – Delft heeft de gemeentelijke grondexploitaties goed onder de loep genomen. De uitkomst is niet best. Volgens deze berekeningen komt Delft nog eens 11,8 miljoen euro tekort.

De raad, kenners en trouwe lezers van deze krant wisten al dat er een volgende financiële tegenvaller in aantocht was. Wethouder Lennart Harpe (VVD) gaf anderhalve maand geleden al een ‘winstwaarschuwing’ en kondigde aan dat er nog meer lijken uit de kast zouden rollen.

Het meest recente lijk kost Delft dus nog eens 11,8 miljoen euro en dat is slecht nieuws voor een stad waarvan het water al tot de lippen staat. Het College van B en W zegt dit tekort te gaan verwerken in de jaarrekening van 2014 en komt in mei met een financieel herstelplan voor Delft, waarbij naar verluidt drie oplossingen worden gepresenteerd waaruit kan worden gekozen.
Tekort op tekort

Delft heeft al een niet-sluitende begroting voor 2015 vanwege een tekort van 11,3 miljoen euro. Zodoende kwam de Prinsenstad eind vorig jaar onder toezicht van de Provincie Zuid-Holland, want de reserves waren al op. Nu komt er dus nóg eens 11,8 miljoen bij. Het is tekort op tekort op tekort. “Het lijkt wel getimed”, reageert Jan Peter de Wit van oppositiepartij Onafhankelijk Delft. “Elke keer is er weer een tegenvaller van rond de 10 miljoen euro. Het is als de bekende salami: als je elke keer een stukje presenteert, is het minder machtig.”

De Wit vraagt zich af hoe dit nog op te lossen is. “Voor dit soort bedragen zijn eigenlijk geen oplossingen te vinden. Je lost het niet op met een beetje boekhouden en je kunt ook niet zeggen: we sluiten de bieb, het Stadskantoor en we gooien er nog eens 250 ambtenaren eruit.” Het laaghangende Delftse fruit wordt al jaren weggesneden en niemand weet waar die tientallen miljoenen vandaan moeten komen. Lieke van Rossum van SP reageert dat het extra tekort van 11,8 miljoen euro ‘een groot probleem’. “Ik ben wel blij dat er een raadsenquête komt, waarbij we er hopelijk achter komen hoe dit zover heeft kunnen komen en wie hier schuldig aan is.” Nee, daar heeft de bankrekening van de gemeente weinig baat bij. “Maar ik hoop dat iedereen dan inziet dat het in de toekomst beter en anders moet.”

Verslechterde woningmarkt
De reden van dit meest recente tekort is volgens het College van B en W het ‘de economische crisis en de daaropvolgende verslechterde woningmarkt’. Gemeentelijke grondbedrijven moesten daardoor verliezen nemen. Delft houdt echter al langer rekening met die tekorten en is, laat het stadsbestuur weten, gaan sparen om die tekorten te kunnen opvangen. Daarnaast voert de gemeente sinds 2012 een andere strategie voor gebiedsontwikkelingen, waarbij meer vraaggericht wordt gewerkt. De huidige vastgoedmarkt is nog steeds ‘grillig’ en er is nog steeds onzekerheid over de ontwikkeling van herstel. Daarom heeft het college alle ramingen van gronduitgiften opnieuw tegen het licht gehouden en door externen laten toetsen. Hierbij wordt uitgegaan van een voorzichtig herstel. Delft verrekent het nieuwste negatieve resultaat van 11,8 miljoen euro met de algemene reserve gebiedsontwikkeling. Deze reserve heeft na de verwerking een negatief saldo van 7 miljoen euro. In mei, als de jaarrekening wordt gepresenteerd, moet dus ook een herstelplan bekend worden. “Laat het college dan maar zeggen hoe je dit oplost”, vindt De Wit. “Mijn voorspelling is dat het college niet kan aanblijven en uit elkaar zal vallen. Wethouder Aletta Hekker heeft al gezegd ‘genoeg is genoeg’. Als we dan nóg meer moeten bezuinigen, is zij ongeloofwaardig. Maar die 11,8 miljoen euro moet tóch ergens vandaan komen…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12