Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 2, Jaargang 23 |

Vertrouwen in herstel van de woningmarkt begint te stagneren
DELFT – Het vertrouwensherstel in de woningmarkt is broos en begint te stagneren. Daarom moet het kabinet ingrijpen, door aan te sturen op meer maatwerk bij hypotheekverstrekking. Dat zei Rob Mulder van de directeur Vereniging Eigen Huis. Dat maatwerk is vooral nodig voor de werknemers met een flexibel arbeidscontract en zelfstandigen, in totaal ruim twee miljoen mensen. “Zij kunnen nu heel moeilijk een hypotheek krijgen, terwijl hun kansen op de arbeidsmarkt vaak beter zijn dan die van mensen met een vast contract”, zegt Mulder. “Het kabinet moet op dit punt meer druk uitoefenen op banken.” Daarnaast vindt Vereniging Eigen Huis dat de hypotheekrente nog steeds onnodig hoog is, vanwege de overwinsten die banken maken. Daardoor hebben huiseigenaren tussen 2009 en 2014 ruim 6 miljard euro teveel rente betaald, hebben Vereniging Eigen Huis en de Universiteit van Amsterdam onlangs berekend. “De banken kunnen hun rente met een vol procentpunt verlagen”, betoogt Mulder. Ook daar kan het kabinet wat aan doen, zegt hij: “Meer concurrentie op de hypotheekmarkt zou helpen, maar de praktijk laat zien dat dit maar heel langzaam van de grond komt. Daarom is het nodig dat het kabinet ingrijpt, met een wettelijk verbod op overwinsten.” Het vertrouwen in de woningmarkt is de afgelopen twee jaar gegroeid van 51 naar 105, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De normale, gemiddelde waarde is 100. Maar eind 2014 stokte het herstel van vertrouwent. Zowel in november als in december kwam de score uit op 105. “Dit is een belangrijk signaal”, zegt Mulder. “Het herstel van de woningmarkt is kwetsbaar. Er is nog geen enkele reden voor het kabinet om achterover te leunen.”

Eigen Huis stopt deelname aan Stichting Garantiewoning
DELFT –  Vereniging Eigen Huis wil een betere positie van de consument in de bouw en stopt daarom met haar deelname aan Stichting Garantiewoning (SGW). De SGW is enkele jaren geleden opgericht met als doel de consument in de nieuwbouw te beschermen. De vereniging is van mening dat in de praktijk niet genoeg terecht komt van het beschermen en verbeteren van de positie van de consument. Vereniging Eigen Huis wil dat kopers van nieuwbouwwoningen wettelijk beter beschermd gaan worden. De aansprakelijkheid voor gebreken moet worden verscherpt en kopers moeten vanuit de wet worden beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van de bouwer. Ook moeten er sterkere prikkels voor de bouwer komen om gebreken te herstellen. Nieuwe wetgeving over kwaliteitsborging is op handen. De vereniging wil zich vol inzetten om deze verbeteringen wettelijk verankerd te krijgen. Deelname van de vereniging aan de Stichting Garantiewoning brengt dit doel niet dichterbij, zo leert de ervaring van de afgelopen jaren. De vereniging wil zich daarom volledig richten op het wetgevingsspoor. Zolang de wet nog niet is veranderd blijft het voor consumenten belangrijk om goed op te letten of het risico van faillissement van de bouwer is verzekerd. De Stichting Garantiewoning is in 2010 opgericht door Vereniging Eigen Huis, Bouwend Nederland, NEPROM en de NVB. De stichting verstrekt een keurmerk als een garantieregeling voor een nieuwbouwwoning voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals een goede herstel- en afbouwzekerheid, gebruik van de model koop-/aannemingsovereenkomst en het bieden van onafhankelijke geschillenbeslechting.

Indicatief energielabel voor huiseigenaren die nog geen label hebben
DELFT – Alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen een indicatief label in de brievenbus. Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen. Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters eenvoudig online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost enkele tientjes. Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen, krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van 405 euro. Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het indicatieve energielabel. John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging: “In de eerste plannen stond een buitensporige sanctie. Als je bij de overdracht van de woning geen label kon overleggen, zou je ook je huis niet mogen verkopen. Hier heeft Vereniging Eigen Huis een stokje voor gestoken.” Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: “De vereniging dringt al jaren aan op een consumentvriendelijker energielabel. Daarom zijn wij blij dat het label conform onze insteek wordt ingevoerd.” In 2008 werd ook al een energielabel ingevoerd. Het oude label blijft geldig.

Nieuw puntensysteem huurwoningen
DELFT – Het nieuwe puntensysteem om de maximum huurprijs van sociale huurwoningen te berekenen gaat in op 1 oktober 2015. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer vorige week. De Woonbond is ontevreden over het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS). De WOZ-waarde van de woning gaat maar liefst voor een kwart meetellen, waardoor de maximale huurprijs in veel schaarstegebieden omhoog gaat. Juist in regio's waar verhuurders de extra ruimte om de huren te verhogen zullen benutten, staat het nieuwe puntenstelsel huurprijsstijging toe. Zo stijgen de maximum huren in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gemiddeld met meer dan 2,5 procent. In het nieuwe puntensysteem is vooral de keuze gemaakt om de al veel te ruime verdiencapaciteit van verhuurders te koesteren ten koste van de betaalbaarheid voor huurders. Daar zullen vooral kwetsbare groepen op de huurmarkt de dupe van worden, zoals studenten, zorgbehoevenden, starters en mensen die door omstandigheden gedwongen zijn om te verhuizen. Het kabinet wilde het nieuwe puntenstelsel invoeren op 1 juli 2015, maar dat zou tot problemen leiden omdat de jaarlijkse huurverhoging die maand vaak ook wordt doorgevoerd. De invoering is daarom uitgesteld naar oktober 2015. De Woonbond verwacht dat het nieuwe puntensysteem tot veel onduidelijkheid gaat leiden bij huurders en zal daarom voor goede voorlichting zorgen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12