Afbeelding

Hemd van het Lijf: Marian Ruijgers

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Marian Ruijgers (69) is sinds kort bestuurslid van Theaternetwerk Delft, waar het Rietveld Theater onderdeel van uitmaakt. Zij wil met name overdag mensen naar het theater trekken.

1. Waarom wilde je hier, in de foyer van het Rietveld Theater, worden gefotografeerd?
“Omdat ik het een heel leuke plek vind en ik hier, samen met een grote groep vrijwilligers, theaterproducties onder de aandacht het publiek wil brengen. Een jaar geleden wist ik niet eens dat hier een theater was, dus ik vind dat elke Delftenaar moet weten wat hier gebeurt.”

2. Heb je altijd al iets met theater gehad?
“Als kind wilde ik al graag ‘iets met toneel’, maar dat paste niet in het beeld van het katholieke zuiden, waar ik ben opgegroeid. In 1970 ben ik naar Delft verhuisd en sindsdien ga ik regelmatig naar het theater. Later heb ik een kleine tien jaar in het Waagtheater gewerkt. Dat was één van de leukste banen die ik heb gehad. Voor mij is theater de slagroom op de taart; het geeft het leven kleur.”

3. Hoe ben je bij het Rietveld Theater terechtgekomen?
“Ik wist tot een jaar geleden niet dat hier een theater zat, maar bezocht wel voorstellingen in het Falie Begijnhoftheater hierboven. Toen ik ontdekte dat beneden nog een theater was, ben ik naar een vrijwilligersbijeenkomst gegaan. Ik werd meteen enthousiast door de inspirerende omgeving en heb me aangemeld voor de programmeringscommissie. Daarin heb ik twee speerpunten. Verder ben ik inmiddels toegetreden tot het bestuur.”

4. Wat zijn die twee speerpunten?
“In de eerste plaats richt ik me op ‘Theater Overdag’ op elke tweede donderdag van de maand. Daar ben ik in 1987 in het toenmalige Waagtheater mee begonnen en dat liep als een trein. Het theater wordt overdag opengesteld voor mensen die ’s avonds moeten werken, liever niet meer over straat gaan of om een andere reden ’s avonds niet naar het theater kunnen. Op donderdag 14 november is dat de voorstelling Vreeswijk & De Andersons over het leven van Cornelis Vreeswijk. Mijn tweede speerpunt is de ‘Meesterwerken’. Hierbij worden masterclasses gegeven door professionals.”

5. Wat voor masterclasses zijn dat bijvoorbeeld?
“Op 28 november geeft de uit Delft afkomstige actrice en zangeres Ricky Koole een masterclass zang. Voor een masterclass acteren hebben we steractrice Halina Reijn weten te strikken. Aanvankelijk had ik het idee dat artiesten van een dergelijke statuur nooit zouden komen, maar ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen. We zijn hiervoor gesubsidieerd door het Prins Bernhard Fonds, dus we hebben ook de middelen om deze grote namen binnen te halen. We hebben gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit.”

6. Wat is er zo leuk aan het Rietveld Theater?
“Dat dit het leukste theater aan de mooiste gracht van Delft is. Er hangt een heel bijzondere sfeer doordat het een heel intiem theater is. Verder zorgen de mensen die hier vrijwilligerswerk doen voor zoveel inspiratie. Daarbij kan iedereen hier zichzelf op het podium zetten, want de zaal is tegen schappelijke tarieven te reserveren.”

7. Als ik burgemeester van Delft was dan…
“… Laat ik in de eerste plaats zeggen dat ik dat absoluut niet zou willen zijn. Wel heb ik een tip voor burgemeester Verkerk. Ik vind hem namelijk nauwelijks zichtbaar voor de gewone Delftenaar. Vroeger had je burgemeester Van Walsum die echt een burgervader was. Hij liep door de stad, maakte een praatje en zei iedereen gedag. Burgemeester Verkerk ken ik alleen maar van de foto’s.”

8. Is het lastig om Theater Overdag te programmeren?
“Het is vooral heel erg leuk. In de eerste plaats denk je: als we toch eens geld hadden… Aan de andere kant is het ook een uitdaging om met beperkte middelen een goede programmering op poten te zetten. Het fijne is wel dat er zoveel leuke producties zijn, waarvan je zeker weet dat ze over een tijdje in de grote zalen spelen.”

9. Hoe maak je een goede selectie?
“Daarvoor wil ik eigenlijk de hulp van potentiële bezoekers. Momenteel surf ik op internet en maak ik gebruik van de kennis van mensen in mijn netwerk. Nu ik wat meer tijd heb, wil ik zelf meer voorstellingen gaan bezoeken. Daarnaast sta ik altijd open voor suggesties van anderen, die kunnen mailen naar info@rietveldtheater.nl. Dat is altijd handig, want als programmeur heb je anders al snel de neiging om vooral voorstellingen te boeken die in jouw straatje passen.”

10. Wat is je ambitie als bestuurslid bij Theater Netwerk Delft?
“Ik zit sinds kort  in het bestuur en hoop met mijn enthousiasme een bijdrage te kunnen leveren. Of dat lukt, moeten de andere bestuursleden beoordelen. ‘Theater Overdag’ wil ik echt op de kaart gaan zetten, zodat het, vooral onder 55+’ers net zo’n succes wordt als het indertijd in het Waagtheater was.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12