Afbeelding

Hemd van het Lijf: Januardy Djong

vaste rubrieken

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

Januardy Djong (25) bedacht samen met Dimas Priawan, die studeert aan de Universiteit van Twente, een nieuw soort irrigatiepomp, waarmee ze het schopten tot in de finale van de Shell Ideas360.

1. Waarom wilde je hier, bij de universiteitsbibliotheek, worden gefotografeerd?
“Omdat dit een icoon is van de TU Delft. Voor mij staat de TU voor innovatie en vooruitgang in de techniek. Dit gebouw is een blikvanger die daar voor mij symbool voor staat.”

2. Wat houdt de Shell Ideas360 precies in?
“Het is een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om oplossingen voor wereldwijde problemen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken en die ook uit te werken. Hierbij is het de bedoeling dat ze tot een business-model komen dat voor potentiële investeerders de moeite waard is om in te stappen. We zijn aan het begin van het collegejaar begonnen en inmiddels behoren Dimas en ik tot de vijf finalisten."

3. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een irrigatiepomp te ontwikkelen?
“Ik ken Dimas vanuit Indonesie en in de streek waar hij vandaan komt, heeft men met irrigatieproblemen te kampen. We liepen al een tijdje met het idee van een oplossing voor dit probleem, maar toen we van de Shell-wedstrijd hoorden, hebben we er vaart achter gezet. Uiteindelijk is deze wedstrijd een mooie manier om de aandacht van NGO’s op dit probleem en onze oplossingen te vestigen.”

4. Waarom studeren jullie niet beide aan de TU Delft?
“We kennen elkaar omdat we hebben samengewerkt in Indonesië. We wilden allebei naar Nederland om te studeren, dus hebben we de verschillende opties doorgenomen. Ik was meteen enthousiast over wat technische bestuurskunde aan de TU Delft me te bieden had en hij koos voor de Universiteit van Twente.”

5. Hoe bevalt het om in Delft te studeren?
“Echt ontzettend goed. Het mooie aan Delft is dat het niet zo massaal is als Den Haag en Rotterdam, maar als je daar heen wilt, ben je er zo. Ik trek er regelmatig op uit om andere steden, zowel in Nederland als elders in Europa, te bezoeken. Op het moment dat ik na zo’n reisje weer in Delft kom, voel ik me helemaal thuis.”

6. Wat is er zo bijzonder aan jullie irrigatiepomp?
“Dat zijn vooral de simpelheid en de vervangbaarheid ervan. We hebben ons laten inspireren door de Nederlandse fietstraditie. Er zijn al pompen waarbij je een soort step-beweging maakt, maar bij onze pomp doe je het met de ergonomisch natuurlijkere fietsbeweging. We hebben bewust gekozen voor een pomp die door mankracht wordt aangedreven, omdat elektriciteit voor de doelgroep vooral luxe is. Daarnaast zijn de onderdelen van de pomp makkelijk vervangbaar.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… ik vind het lastig om deze vraag te beantwoorden, want ik woon hier nog niet zo lang. Ik zou er in ieder geval voor zorgen dat de tramverbinding tussen de binnenstad en de universiteitswijk zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. Ik zie dat de voorbereidingen al getroffen worden, maar ik zou ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk klaar is.”

8. Fiets je zelf ook?
“Ja, en ik vind het hartstikke leuk. Ik ben begonnen met een mountainbike, maar nu rijd ik ook op zo’n typisch Nederlandse omafiets. Ik doe er alles mee en baal er ook van als ik weer eens een lekke band heb. Dat gebeurt me regelmatig. Ik weet inmiddels ook zelf hoe ik mijn banden moet plakken. Doordat ik een fiets heb staan, merk ik ook dat ik vaak te lui ben om te gaan lopen.”

9. Wat verwacht je van de wedstrijd?
“Ik heb er niet echt verwachtingen van. Dat komt ook doordat ik niet precies weet wat de criteria van de jury zijn. Ons idee is misschien wat minder innovatief dan de anderen, maar wel direct toepasbaar. Verder is het voor ons vooral belangrijk dat ons idee bekendheid krijgt onder bedrijven die er iets mee willen doen en inmiddels zijn er al contacten. Als we de prijs ook nog eens zouden winnen, zou dat alleen maar bonus zijn.”

10. Blijf je na je studie ook in Delft wonen?
“Dat hangt van een heel aantal andere factoren af. Ten eerste zal ik om te mogen blijven een baan moeten hebben. Wat dat betreft ligt de toekomst nog helemaal open, maar ik ga me pas vol op de cultuur en de taal richten op het moment dat duidelijk is dat ik kan blijven. Ik heb het hier in ieder geval heel erg naar mijn zin.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12